Welkom op het weetjewel forum, van en voor Volkswagen Transporter rijders.

Groetjes webmaster Henk-1

klik rechts op de "X" dan verdwijnt dit veld

Onderweg - koelkast kapot

vragen over de T4
Plaats reactie
Caroline
Berichten: 4
Lid geworden op: 09 aug 2020, 23:06

Onderweg - koelkast kapot

Bericht door Caroline »

Als ik hier zo rond lees, dan ben ik technisch veel minder onderlegd dan de meesten van jullie, dus vergeef me eventuele domme vragen.

Wij zijn op dit moment in Tsjechië en sinds vanmiddag (denken we) doet de koelkast het niet meer. Tot vandaag deed ie het prima. Wel hadden we gisteren wat aparts. We kwamen aan op onze nieuwe plek (18.30), sloten de walstroom aan en hadden geen stroom. Op onze elektriciteitkast zat nog een andere kabel, die mensen waren toen niet ‘thuis’. De hoofdschakelaar bleek steeds uit te slaan, maar na een paar keer proberen bleef die wel aan staan en hadden we gewoon stroom. In de loop van de avond en vandaag is hij wel weer een paar keer omgeslagen, maar we kregen hem elke keer weer aan de praat. In onze bus en hun tent werkte alles naar behoren, dus we weten het aan de elektriciteitskast (het is geen luxe camping hier…). Vanavond kwamen nieuwe mensen aan, die sloten hun kabel aan, weer hetzelfde probleem. Toen gingen we wat dingen uitproberen en blijkbaar waren wij het probleem. Dat probleem zit niet in de kabel of de verloopstekker, dus het moest in de bus zitten. Maar waar? Koelkast uitgezet, zelfde probleem, alle andere elektronische toestanden uit/eraf, nog steeds hetzelfde probleem. Enfin, ons dan maar helemaal ontkoppeld (we gaan morgen toch weer rijden, dus de accu redt het wel even), iedereen blij, maar ik wist nog steeds niet wat er nou aan de hand was.
Tot ik even later ging koken, daarvoor iets uit de koelkast haalde en me opviel dat dat toch niet zo koud was als ik gewend ben. Vanochtend deed alles het nog, want ik zag toen nog ijs op het koelelement zitten.

Dus: lang verhaal kort, de koelkast lijkt kortsluiting te geven (mijn niet technische gok). Ik ben onderweg (met 2 kinderen) en kan dus weinig (al zou ik dat thuis ook niet kunnen, dan bracht ik de bus naar mijn monteur en die kan ik ook pas maandag weer bellen) en ben voorlopig nog niet thuis.
Het enige wat ik kan bedenken dat ik zou kunnen doen, is een zekering vervangen (ik heb reserve bij me), maar ik weet A) niet of dat überhaupt iets zou uithalen en B) welke ik dan moet hebben.
Mijn andere optie is de niet werkende koelkast gebruiken als koelbox (gelukkig hebben we zo jaren gekampeerd) tot we thuis zijn, maar blijkbaar geeft de koelkast ook issues wanneer ze uit staat, dus ik weet niet of dat nog ander gedoe op kan leveren.

Help! En alvast heel erg bedankt!
Gebruikersavatar
Hanz
Berichten: 4801
Lid geworden op: 14 feb 2015, 22:59
Locatie: Zaanstreek

Re: Onderweg - koelkast kapot

Bericht door Hanz »

Als ik het goed heb rijd je in een California. Controleer eerst de zekering, voor de koelbox is dat de zesde zekering (onderste) naast de keukenkast. Kijk ook eens op je display bij de binnenspiegel wat de accuspanning is. Onder de 10,5 volt slaat de koelbox automatisch af.
T4 California 1997 - 2.5TDI/ACV
Caroline
Berichten: 4
Lid geworden op: 09 aug 2020, 23:06

Re: Onderweg - koelkast kapot

Bericht door Caroline »

Superbedankt! Ik ga het gelijk proberen. De accu staat overigens op 12.7V, dus dat lijkt me niet het probleem. Die zit er ook pas sinds mei in, nog zo goed als nieuw dus.
Gebruikersavatar
Martens-Tvier
Berichten: 341
Lid geworden op: 24 feb 2014, 09:47
Locatie: Twente

Re: Onderweg - koelkast kapot

Bericht door Martens-Tvier »

Als in de (oude Philips) lader in je bus een zogenaamde X-condensator kapot gegaan is, kun je dit soort storing krijgen en schakelt de (aardlek-)automaat van de “paal” uit.
Op dit forum zit iemand (Henk?) die deze laders repareert. Heb je nu even niks aan, helaas….
T4 California Event 2.5TDI 102pk 2003
Gebruikersavatar
Henk-1
Site Admin
Berichten: 4455
Lid geworden op: 11 jan 2007, 11:24
Locatie: Stadskanaal
Contacteer:

Re: Onderweg - koelkast kapot

Bericht door Henk-1 »

Als je thuis bent kun je eventueel contact opnemen met https://www.hrwerkplaats.nl/
Dat is de Henk die gespecialiseerd is koelkasten
Groetjes webmaster Henk-1 :wjwnl VW T5 1.9TDI uit 2008 140PK
Caroline
Berichten: 4
Lid geworden op: 09 aug 2020, 23:06

Re: Onderweg - koelkast kapot

Bericht door Caroline »

Allemaal enorm bedankt voor de tips. De koelkast doet het weer, nu ik de nieuwe zekering erin heb zitten. Al vraag ik me af of het inderdaad een issue bij mijn bus was (kon aan die uitgehaalde zekering ook niks zien). We hebben gisteravond alles van de walstroom afgehaald, maar nieuwe mensen die gisteravond en vanochtend elektriciteit wilden gebruiken hadden ook issues.
Toen kon het niet meer aan mijn bus liggen. We staan nu op een andere plek en hier heb ik geen enkel issue met de walstroom.

Wanneer we weer thuis zijn, laat ik er wel naar kijken, want ondanks dat de koelkast het weer doet, lijkt ze niet zo koud als voorheen te worden (of ik ben nu paranoïde door het gedoe van gisteravond en zie overal problemen 😅). Juist omdat ik zelf niet zo technisch onderlegd ben, investeer ik in goed onderhoud en nakijken van alles zodat ik met zo min mogelijk zorgen op pad kan.
Gebruikersavatar
HenkK
Berichten: 806
Lid geworden op: 16 jun 2010, 21:49
Locatie: Amsterdam- 06.26888522
Contacteer:

Re: Onderweg - koelkast kapot

Bericht door HenkK »

Koelkast maakt zelden sluiting, meest voorkomende klacht is aan en uit schakelen (slip piepje) en niet koud worden.

De klacht die je omschrijft, komt meestal van de lader die onder de koelkast ligt.
Reparatie van analoge elektronica - westfalia voedingen\laders en buizenradio's.
www.hrwerkplaats.nl
Plaats reactie