Welkom op het weetjewel forum, van en voor Transporter rijders.
Wil je geen advertentie blokken zien in het forum, dan moet je inloggen.
Dan verdwijnen ze.

Groetjes webmaster Henk-1

klik rechts op de "X" dan verdwijnt dit veld

Nieuwe huishoudaccu's - geen stroom?!

vragen over de T4
Profk
Berichten: 39
Lid geworden op: di apr 09, 2013 11:52

Nieuwe huishoudaccu's - geen stroom?!

Bericht door Profk » zo mei 10, 2015 14:27

Beste allemaal,
Na jullie hulp met de ventilator-zekeringen vorig najaar, hoop ik dat jullie mij deze keer opnieuw kunnen helpen!
Ik heb twee nieuwe huishoudaccu's geplaatst, omdat de oude op waren (niet meer op te laden). De accu's zijn helemaal vol. Netjes parallel gezet, net zoals de vorige accu's. Resultaat: nul. Ook het digitale display blijft uit. Ik heb gisteren de spoelkraan bij het wasbakje vervangen, en daar meet ik op de aansluiting iets van 6V.
Als ik de netstroom op de camper zet, doet alles het!
Ik heb geen idee waar ik zou moeten beginnen!
Alvast bedankt voor jullie reactie,
Hans

PS
Net nog even bij het lampje boven het keukenblok gemeten, en ook daar lijkt het of ik maar 6V meet. Heb ik dan ergens een enorm spanningslek?

jan2009
Berichten: 5166
Lid geworden op: do okt 15, 2009 12:17
Locatie: Rotterdam

Re: Nieuwe huishoudaccu's - geen stroom?!

Bericht door jan2009 » zo mei 10, 2015 17:06

Als via de paal alles werkt denk ik dat je moet focussen op de aansluitingen bij de accu,s
Hangt de massa van de accu,s soms aan het chassis ?
Wellicht zit daar de nodige corrosie en zorgt voor een heftige overgangsweerstand.

En hang je meter ook eens aan de accu,s zelf , meten is weten.
Kampeerbus T4 2,5 TDI /AJT 2002

Profk
Berichten: 39
Lid geworden op: di apr 09, 2013 11:52

Re: Nieuwe huishoudaccu's - geen stroom?!

Bericht door Profk » zo mei 10, 2015 17:20

Dankjewel voor je reactie!
Op de foto de uitslag van de multimeter op één accu. Begrijp ik niet, want die zou dus 12V moeten aangeven. Ik heb ook even een 9V batterij getest, en die gaf ca. 3/4 uitslag op dit metertje.
Waar zit normaal gesproken de de aansluiting van de massa? In het accu-compartiment heb ik naast de omvormer alleen de kabels van de accu's zitten ...
Hans
multimeter.png
(213.12 KiB) 1004 keer gedownload

jan2009
Berichten: 5166
Lid geworden op: do okt 15, 2009 12:17
Locatie: Rotterdam

Re: Nieuwe huishoudaccu's - geen stroom?!

Bericht door jan2009 » zo mei 10, 2015 19:20

Mmm , dat is leuk , nog een analoge meter.
Zo te zien staat hij op een bereik van max 50v Dc (gelijkspanning) ingesteld.
Als ik op de zwarte schaal kijk wijst deze 30Volt aan !
Als ik er even van uit ga dat de nulpunt instelling van je meter niet helemaal goed staat zou je in de buurt van de 24 Volt kunnen zitten.
:groteogen
Zou je een foto kunnen plaatsen van die accu opstelling ? , met name hoe ze onderling gekoppeld zijn .
Het zal toch niet dat ze in serie staan ?


Waar de massa aansluiting op je chassis zit weet ik niet , ken je buscamper niet.
Wat je ook kan doen is de meter op de pluspool v.d accu en domweg ergens het chassis aantikken , dan zou je de volle accuspanning moeten hebben.
Zo niet ? , dan is het zaak de massa aansluiting van je accu aan het chassis op te sporen om te zien of daar de nodige corrosie zit.

Was tijdens het meten de paalspanning er af?
Kampeerbus T4 2,5 TDI /AJT 2002

Profk
Berichten: 39
Lid geworden op: di apr 09, 2013 11:52

Re: Nieuwe huishoudaccu's - geen stroom?!

Bericht door Profk » zo mei 10, 2015 21:29

Ha! Mooi he, analoog?!
Bedankt weer. Nee, de boel staat netjes parallel!
Die tip van alleen de plus pool aan de multimeter en de min aan het chassis zal ik uitproberen.
Ondertussen staat één accu een uur of vier aan de lader (CTEK MXS 5.0), terwijl hij wel in het huishoud-circuit staat. Het LCD-scherm geeft nu de buitentemperatuur aan, het accu-symbool knippert zónder een laadstroom aan te geven (streepjes), wanneer ik een lamp aan wil zetten flikkert die één keer maar gaat niet aan.
Ik zal de tweede accu vannacht opladen en morgen de boel weer monteren en zien wat ik dan heb.
Niet erg netjes van de leverancier trouwens, om accu's te leveren die niet vol zijn...
Hans

jan2009
Berichten: 5166
Lid geworden op: do okt 15, 2009 12:17
Locatie: Rotterdam

Re: Nieuwe huishoudaccu's - geen stroom?!

Bericht door jan2009 » zo mei 10, 2015 22:54

Of die accu,s leeg zijn ? , geen idee
Op die multimeter lees ik toch 30 Volt af , of ik moet compleet de weg kwijt zijn .
Bijlagen
multimeter.png
(246.49 KiB) 943 keer gedownload
Kampeerbus T4 2,5 TDI /AJT 2002

Gebruikersavatar
vw_camper
Berichten: 626
Lid geworden op: za mei 24, 2008 13:06

Re: Nieuwe huishoudaccu's - geen stroom?!

Bericht door vw_camper » ma mei 11, 2015 0:06

Die meter is de weg kwijt, voor een 9V batterij meet hij bijna 40V.
Rijp voor de kliko....
Laatst gewijzigd door vw_camper op ma mei 11, 2015 13:56, 1 keer totaal gewijzigd.
Groeten, Bert

Herman744
Berichten: 671
Lid geworden op: ma jan 15, 2007 19:23
Locatie: Oost-Brabant

Re: Nieuwe huishoudaccu's - geen stroom?!

Bericht door Herman744 » ma mei 11, 2015 9:12

Kijk eens of de batterij van de meter iet vol corrosie zit.

Gebruikersavatar
Multivan Generation
Berichten: 28109
Lid geworden op: zo jan 14, 2007 14:41
Locatie: Zeeland (Oost)
Contacteer:

Re: Nieuwe huishoudaccu's - geen stroom?!

Bericht door Multivan Generation » ma mei 11, 2015 13:11

vw_camper schreef:Die meter is de weg kwijt, voor een 9V batterij meet hij bijna 40V.
Rijp voor de kliko....

Groeten, Bert
Herman744 schreef:Kijk eens of de batterij van de meter iet vol corrosie zit.
Op het werk gehad, met 3 gecalibreerde Fluke multimeters en processmeters.
Even een spanning en een weerstand meten.
3 verschillende waarden :groteogen
2 van de 3 toestellen was de batterij vrij ver leeg.

Batterij in de meter vervangen en alle 3 gaven weer gelijk aan :gekte

Dus misschien wel aan de hand met jouw meter?
Ik zou je accu's eerst maar eens een voor een opladen (meestal worden ze opgeladen geleverd trouwens).
Dan stand alone 1 voor 1 meten, zodat je weet wat je zou moeten meten.
Dan de eerste accu aansluiten en kijken wat er op het display weergegeven wordt.
Dan de eerste accu weer loskoppelen en de 2de accu nu aansluiten en weer op het display kijken wat er weergegeven wordt.
Is dit wat je zou verwachten? dan de eerste accu weer aansluiten (alleen) en de walstroom aansluiten en weer op je display kijken.
en zo voorts..
Daarna pas de accu's onderling weer op elkaar aansluiten.

Wat de laatste tijd veel voorkomt zijn westfalia laders die tramelant veroorzaken.
HenkK kan die dingen goed controleren/testen en opfrissen/repareren.
Gezien de leeftijd van die modules zeker een aanrader en geen overbodige luxe.

Doe er je voordeel mee.

Groeten Peter
ps de nieuwe accu's zijn van hetzelfde type als wat je eerst had? --> gel of AGM?

Gebruikersavatar
vw_camper
Berichten: 626
Lid geworden op: za mei 24, 2008 13:06

Re: Nieuwe huishoudaccu's - geen stroom?!

Bericht door vw_camper » ma mei 11, 2015 13:55

Dit soort analoge multimeters heeft geen batterij nodig om spanning en stroom te meten. Alleen voor weerstandsmeting is de batterij nodig.
Groeten, Bert

Jor
Berichten: 518
Lid geworden op: ma aug 12, 2013 22:29
Locatie: Amsterdam

Re: Nieuwe huishoudaccu's - geen stroom?!

Bericht door Jor » ma mei 11, 2015 17:03

Ik heb inderdaad ook het vermoeden dat er andere accu's inzitten en dat hijst moet aanpassen in het display.
VW T4 Westfalia generation Bj 2000 102pk :peace

Profk
Berichten: 39
Lid geworden op: di apr 09, 2013 11:52

Re: Nieuwe huishoudaccu's - geen stroom?!

Bericht door Profk » di mei 12, 2015 20:50

Beste allemaal,
Bedankt voor de vele reacties en het mooie commentaar op mijn vintage multimeter!
Ondertussen nog steeds problemen met de stroom. Vandaag de accu's bij de leverancier omgeruild voor twee gloednieuwe 105 Ah stuks, hetzelfde type als waar ik eerdertevreden mee was. In de zaak nog gecontroleerd: vol!
Net parallel gemonteerd en opnieuw geen stroom in de camper. De weerstand tussen de - kabel en de massa gecontroleerd (de beugel waar de achterklep in valt): 0 Ohm. Dat lijkt dus goed.
Maar waarom heb ik nog steeds helemaal niks!?
Heeft iemand een idee?
Hans

Gebruikersavatar
Multivan Generation
Berichten: 28109
Lid geworden op: zo jan 14, 2007 14:41
Locatie: Zeeland (Oost)
Contacteer:

Re: Nieuwe huishoudaccu's - geen stroom?!

Bericht door Multivan Generation » di mei 12, 2015 21:00

hoe heb je die spanning in de camper gemeten?
Met een aparte meter of via het display afgelezen?

Display kan wellicht ingesteld moeten worden op ander type accu's of display kan ook defect zijn..

Heb je een voor een aangesloten en apart gemeten?

jan2009
Berichten: 5166
Lid geworden op: do okt 15, 2009 12:17
Locatie: Rotterdam

Re: Nieuwe huishoudaccu's - geen stroom?!

Bericht door jan2009 » di mei 12, 2015 21:08

ligt er niet ergens een zekering uit?
Kampeerbus T4 2,5 TDI /AJT 2002

Lambiek
Berichten: 312
Lid geworden op: wo sep 04, 2013 20:05

Re: Nieuwe huishoudaccu's - geen stroom?!

Bericht door Lambiek » di mei 12, 2015 21:13

Je schrijft :
oude accu's niet meer op te laden.


Heb jij dat ook zelf gemeten ????

Plaats reactie