Welkom op het weetjewel forum, van en voor Transporter rijders.
Voor handige tips en truc zie het viewforum.php?f=14 forum
Veel plezier , webmaster Henk-1
klik rechts op de "X" dan verdwijnt dit veld

Dynamo 65A wisselen voor 90A - kabels ook wisselen?

vragen over de T4
Plaats reactie
Dantji
Berichten: 76
Lid geworden op: zo jun 18, 2017 19:12

Dynamo 65A wisselen voor 90A - kabels ook wisselen?

Bericht door Dantji » za mar 16, 2019 11:46

Ik kwam er achter dat er in mijn t4 een 65A dynamo zit. Ik moet dit nog even checken op de dynamo zelf maar is deze uit te wisselen met een 90A?
En moet er dan ook bekabeling gewisseld worden, zoals ik bij 90A -> 120A vaak lees.
T4 2.4 AAB Camper uit 1991
R'dam

Gebruikersavatar
LAYCA
Berichten: 1083
Lid geworden op: zo aug 10, 2014 20:07
Locatie: Zevenaar

Re: Dynamo 65A wisselen voor 90A - kabels ook wisselen?

Bericht door LAYCA » za mar 16, 2019 12:57

Hoofdzekering voor dynamo wel aanpassen.
Verder... als hij er in past geen probleem.
Let wel op de aansluitsteker (dunne draad) deze kan anders zijn.
Trouwens dikkere kabel is makkelijk te vervangen.

Groeten Wim
viewtopic.php?f=12&t=47265

Tijdens deze zomer woon ik hopelijk vaak in de bus of Kip ergens in europa Afbeelding

Dantji
Berichten: 76
Lid geworden op: zo jun 18, 2017 19:12

Re: Dynamo 65A wisselen voor 90A - kabels ook wisselen?

Bericht door Dantji » wo mar 27, 2019 21:23

Blijkbaar zit er bij mij een versie in zonder vierkante of ronde stekker.

Afbeelding

Tips waar ik hier een zwaardere versie van kan vinden?
Of op welk OEM nr ik kan zoeken?
T4 2.4 AAB Camper uit 1991
R'dam

Gebruikersavatar
LAYCA
Berichten: 1083
Lid geworden op: zo aug 10, 2014 20:07
Locatie: Zevenaar

Re: Dynamo 65A wisselen voor 90A - kabels ook wisselen?

Bericht door LAYCA » wo mar 27, 2019 22:30

Deze hoort origineel in een camperuitvoering.
Dus bedoelt voor extra accu,s. BOSCH 120 A

Stekkertje is ovaal er wordt bij dit gebruik maar een pennetje aangesloten (dunne draad)
En dus een stekkerje versieren op :wjw
Je moet wel een multiriem hebben en geen V snaar.

Groeten Wim :zwaai
Bijlagen
Dynamo BOSCH 120A 3kopie.jpg
Dynamo BOSCH 120A 3.jpg
Dynamo BOSCH 120A 2kopie.jpg
viewtopic.php?f=12&t=47265

Tijdens deze zomer woon ik hopelijk vaak in de bus of Kip ergens in europa Afbeelding

Dantji
Berichten: 76
Lid geworden op: zo jun 18, 2017 19:12

Re: Dynamo 65A wisselen voor 90A - kabels ook wisselen?

Bericht door Dantji » do mar 28, 2019 8:04

Ik heb een smalle vsnaar erop volgens mij...
T4 2.4 AAB Camper uit 1991
R'dam

Gebruikersavatar
black bulli
Berichten: 2667
Lid geworden op: vr okt 31, 2014 16:20
Locatie: Teteringen/Rollingen(Lux)

Re: Dynamo 65A wisselen voor 90A - kabels ook wisselen?

Bericht door black bulli » do mar 28, 2019 9:12

Dantji schreef:
do mar 28, 2019 8:04
Ik heb een smalle vsnaar erop volgens mij...
De oude versie dus,90amp verschillende gezien op autodoc , maar met het weinige vermogen van je bus zal een 90amp nog wat wegsnoepen..
Laatst gewijzigd door black bulli op do mar 28, 2019 11:16, 1 keer totaal gewijzigd.

Peter73
Berichten: 241
Lid geworden op: di apr 03, 2007 12:28

Re: Dynamo 65A wisselen voor 90A - kabels ook wisselen?

Bericht door Peter73 » do mar 28, 2019 10:16

Hoi,

Ik heb nog een 12V/90A Bosch nieuwe (ruildynamo) in doos liggen.
038903018PX is het artikelnummer. Misschien dat iemand weet of dat past/pas te maken is voor jouw T4?
Laatst gewijzigd door Peter73 op do mar 28, 2019 12:25, 1 keer totaal gewijzigd.
Groet, Peter

T4 b.j. 2003 2.5 ACV (gechipt naar 130pk) Westfalia California Freestyle

Gebruikersavatar
Pascal-141
Berichten: 9623
Lid geworden op: vr jan 12, 2007 22:11
Locatie: Tussen Antwerpen en Brussel

Re: Dynamo 65A wisselen voor 90A - kabels ook wisselen?

Bericht door Pascal-141 » do mar 28, 2019 10:31

90A volstaat ruimschoots om een 2e batterij op peil te houden . 120A zit op een TDI motor waar ook airco opzit , niet op een 2.4d uit '91 met enkelvoudige v-riem poelie.
T4 onderdelen nodig? : stuur PB
My current cars:
T4-breaking for parts(sloper)
T3 doka Syncro
T2a 1.6 panelvan '69
T4 2.5TDI "werkbus"
Amarok 4Motion highline
VW Crafter (model 2019)

Gebruikersavatar
Multivan Generation
Berichten: 27248
Lid geworden op: zo jan 14, 2007 14:41
Locatie: Zeeland (Oost)
Contacteer:

Re: Dynamo 65A wisselen voor 90A - kabels ook wisselen?

Bericht door Multivan Generation » do mar 28, 2019 13:01

Dantji schreef:
za mar 16, 2019 11:46
En moet er dan ook bekabeling gewisseld worden, zoals ik bij 90A -> 120A vaak lees.
Dat zou ik je wel adviseren. Draaddiameters worden a.d.h. van de te verwachten lopende stroom gedimensioneerd. Ga je er nu 25A meer doorheen jagen, dan zou het zo maar kunnen dat je huidige kabels te klein zijn om die hogere stroomsterkte probleemloos door te laten, gelet op de betrouwbaarheid op langere termijn.

Dus ja, ik zou je kabels dan wel aanpassen.

Groeten Peter
...have you ever noticed that some people never have the money to do it right, but can always find the money to do it twice?...

Gebruikersavatar
LAYCA
Berichten: 1083
Lid geworden op: zo aug 10, 2014 20:07
Locatie: Zevenaar

Re: Dynamo 65A wisselen voor 90A - kabels ook wisselen?

Bericht door LAYCA » do mar 28, 2019 21:19

Dantji je hebt PB :mail
viewtopic.php?f=12&t=47265

Tijdens deze zomer woon ik hopelijk vaak in de bus of Kip ergens in europa Afbeelding

Plaats reactie