Welkom op het weetjewel forum, van en voor Transporter rijders.
Voor handige tips en truc zie het viewforum.php?f=14 forum
Veel plezier , webmaster Henk-1
klik rechts op de "X" dan verdwijnt dit veld

standkachel werkt niet...

VW T4 camper vragen nieuwbouw en zelfbouw
pixie
Berichten: 124
Lid geworden op: za nov 10, 2018 16:15

Re: standkachel werkt niet...

Bericht door pixie » ma apr 01, 2019 19:58

Multivan Generation schreef:
ma apr 01, 2019 19:34
Kun je het typenummer van je pompje nog achterhalen?
Schrik niet van de prijs!!

Wat belangrijk is, is de opbrengst per slagje.
Het pompje voor benzine of diesel is hetzelfde.

Misschien heeft een forumlid nog een pompje liggen?

Er zit normaal gezien standaard geen brandstoffiltertje voor het pompje.
er staan 2 nummers op het pompje. 1 gedrukt en 1 'geslagen'
gedrukt: 20160745
geslagen: 301

idd het pompje gaf een slagje eigenlijk, en tufte wat naft uit maar stopt direct.
dus het pompje hoeft niet te blijven draaien als je er rechtstreeks 12v op aansluit ?
One life, live it !

Gebruikersavatar
Multivan Generation
Berichten: 27096
Lid geworden op: zo jan 14, 2007 14:41
Locatie: Zeeland (Oost)
Contacteer:

Re: standkachel werkt niet...

Bericht door Multivan Generation » ma apr 01, 2019 20:11

https://www.ebay.de/itm/12V-Kraftstoffp ... nav=SEARCH

Als voorbeeld.. niet als oplossing.
...have you ever noticed that some people never have the money to do it right, but can always find the money to do it twice?...

pixie
Berichten: 124
Lid geworden op: za nov 10, 2018 16:15

Re: standkachel werkt niet...

Bericht door pixie » ma apr 01, 2019 20:17

Multivan Generation schreef:
ma apr 01, 2019 19:34

Wat belangrijk is, is de opbrengst per slagje.
dus het is normaal als ik er 12v opzet, hij ff wat benzine tuft en dan stopt? of moet hij blijven draaien ?

hoop iets van oskar te horen nog voor ik morgen naar VW garage ga.
wil vrijdag naar ardennen trekken .... maar is nog wat frisjes denk ik snachts :bonk
One life, live it !

Gebruikersavatar
Multivan Generation
Berichten: 27096
Lid geworden op: zo jan 14, 2007 14:41
Locatie: Zeeland (Oost)
Contacteer:

Re: standkachel werkt niet...

Bericht door Multivan Generation » ma apr 01, 2019 20:26

Pompje mag niet droog lopen.
Dus genoeg voorraad van brandstof aan de aanzuigkant hebben.
Desnoods met spuitje beetje forceren.
Normaal wordt pompje door stuurapparaat met pulsen aangestuurd.
Wat je zeker moet weten is of hij nog aanzuigt.
...have you ever noticed that some people never have the money to do it right, but can always find the money to do it twice?...

Egbert&Manon
Berichten: 5348
Lid geworden op: za jan 13, 2007 14:36
Locatie: Onder de rook van Joure

Re: standkachel werkt niet...

Bericht door Egbert&Manon » ma apr 01, 2019 21:31

pixie schreef:
ma apr 01, 2019 17:50

heb het pompje eruit gehaald en zit blijkbaar vast. Als ik er 12v zo op zet dan wil hij starten maar verder dan een klik komt hij niet ...

morgen even naar volkswagen voor een nieuwe maar zeker
Elke keer 12v is een klikje.
Dat klopt.
Het pompje krijgt 10 tot 100 keer per minuut een 12v puls.
Continu 12v aansluiten is een onjuiste manier van testen.


Is de voedingsspanning wel hoog genoeg?
Soms komt er door een slechte bedrading of accu een te lage spanning op het apparaat.
11,5 volt is ongeveer het minimum.

Egbert
Bij elke boze vrouw hoort een man die geen idee heeft wat hij nu weer fout heeft gedaan

pixie
Berichten: 124
Lid geworden op: za nov 10, 2018 16:15

Re: standkachel werkt niet...

Bericht door pixie » ma apr 01, 2019 21:35

Egbert&Manon schreef:
ma apr 01, 2019 21:31
pixie schreef:
ma apr 01, 2019 17:50

heb het pompje eruit gehaald en zit blijkbaar vast. Als ik er 12v zo op zet dan wil hij starten maar verder dan een klik komt hij niet ...

morgen even naar volkswagen voor een nieuwe maar zeker
Elke keer 12v is een klikje.
Dat klopt.
Het pompje krijgt 10 tot 100 keer per minuut een 12v puls.
Continu 12v aansluiten is een onjuiste manier van testen.


Is de voedingsspanning wel hoog genoeg?
Soms komt er door een slechte bedrading of accu een te lage spanning op het apparaat.
11,5 volt is ongeveer het minimum.

Egbert
Als ik dit zo lees dan is het pompje nog ok. Bij elke 12v klikt ie en tuft hij benzine. Spanning was 13.8 en heb ook al geprobeerd wanneer de bus aan de stroom hangt. Dan meet ik 14.4v op de klemmetjes van het pompje.

Dan zal ik morgen de stijl naast de zetel maar eens losmaken dat ik aan de sturing en relais kan ....
One life, live it !

Gebruikersavatar
Oskar 725
Berichten: 2122
Lid geworden op: vr jan 12, 2007 19:59
Locatie: Asperen

Re: standkachel werkt niet...

Bericht door Oskar 725 » ma apr 01, 2019 22:28

uit het verhaal begrijp ik dat het pompje werkt, het is een puls gestuurd pompje, dus iedere keer dat ie een 12v puls krijgt klikt ie, dus veel pulsjes, veel klikjes, veel brandstof! :toppie
Groet, Oskar.

pixie
Berichten: 124
Lid geworden op: za nov 10, 2018 16:15

Re: standkachel werkt niet...

Bericht door pixie » ma apr 01, 2019 22:34

Oskar 725 schreef:
ma apr 01, 2019 22:28
uit het verhaal begrijp ik dat het pompje werkt, het is een puls gestuurd pompje, dus iedere keer dat ie een 12v puls krijgt klikt ie, dus veel pulsjes, veel klikjes, veel brandstof! :toppie
Dacht het al... dus Kga morgen verder. Tips welkom ...
One life, live it !

pixie
Berichten: 124
Lid geworden op: za nov 10, 2018 16:15

Re: standkachel werkt niet...

Bericht door pixie » di apr 02, 2019 12:57

Vanmorgen naar VW gebeld voor onderdelen en tegelijkertijd maar even gevraagd ivm de kachel.
Mocht even binnenrijden en ze zouden eens kijken …. yeah right.

nadat een technieker eindelijk en dik tegen zijn goesting kwam kijken merkte ik al snel dat na opzoekwerk ik al meer wist dan hij.
tip: als de technieker gewoon herhaald wat jij zegt, wil hij eigenlijk zeggen: geen flauw idee....


nuja de gloeibougie werkt, brandstofpompke zuigt aan dus alles proper gemaakt en teruggezet. no result.


next => tip van Oskar: Kijk eerst eens of na de voorgloeiperiode de branderventilator wel aangestuurd wordt en of deze het überhaupt wel doet.

dus de voorgloeiperiode is de tijd tussen de eerste en de 2 de klik zodra de thermostaat aanslaat veronderstel ik ?
en de branderventilator is nr 1 op blz 18 van deze handleiding ? http://www.standkachels.com/downloads/p ... Plaene.pdf
One life, live it !

Egbert&Manon
Berichten: 5348
Lid geworden op: za jan 13, 2007 14:36
Locatie: Onder de rook van Joure

Re: standkachel werkt niet...

Bericht door Egbert&Manon » di apr 02, 2019 16:45

Ik vreesde al zo'n resultaat bij de VW.....

Nummer 1 is inderdaad de ventilatormotor

In de luchtaanzuigslang (vanuit interieur naar kachel) kan ook iets zitten, waardoor de ventilatormotor geblokkeerd wordt.
Deze slang van de kachel losschroeven en vervolgens kun je ventilator waarnemen. Deze moet zonder weerstand met de hand gedraaid kunnen worden.

Een California heeft nog wel eens last van lekkage bij het keukenraam.
Water lekt dan op het stuurautomaat van de kachel.
Deze kan daardoor stukgaan.
viewtopic.php?f=2&t=41770&p=295207&hili ... el#p295207


Enkele jaren geleden heb ik dit uitgezocht bij een D2L.
Ik vermoed dat een B2L niet veel zal afwijken hiervan.
viewtopic.php?f=2&t=41501&hilit=steuergerat#p293200


Egbert
Bij elke boze vrouw hoort een man die geen idee heeft wat hij nu weer fout heeft gedaan

pixie
Berichten: 124
Lid geworden op: za nov 10, 2018 16:15

Re: standkachel werkt niet...

Bericht door pixie » wo apr 03, 2019 14:57

Egbert&Manon schreef:
di apr 02, 2019 16:45
Ik vreesde al zo'n resultaat bij de VW.....

Nummer 1 is inderdaad de ventilatormotor

In de luchtaanzuigslang (vanuit interieur naar kachel) kan ook iets zitten, waardoor de ventilatormotor geblokkeerd wordt.
Deze slang van de kachel losschroeven en vervolgens kun je ventilator waarnemen. Deze moet zonder weerstand met de hand gedraaid kunnen worden.

Een California heeft nog wel eens last van lekkage bij het keukenraam.
Water lekt dan op het stuurautomaat van de kachel.
Deze kan daardoor stukgaan.
viewtopic.php?f=2&t=41770&p=295207&hili ... el#p295207


Enkele jaren geleden heb ik dit uitgezocht bij een D2L.
Ik vermoed dat een B2L niet veel zal afwijken hiervan.
viewtopic.php?f=2&t=41501&hilit=steuergerat#p293200


Egbert
bedank voor je tip ! ga er zo snel mogelijk werk van maken maar verzuip een beetje in het werk ....
ook is de trip al uitgesteld dus ... heb nog ffkes

intussen wel de gloeibougies gevonden volgens mij: https://www.google.be/search?source=hp& ... L8ZYJUWAUs

of te wel onderdeelnr: 251963319c

kan iemand dit bevestigen ? dan bestel ik hem ergens anders aangezien hij bij vw niet meer te krijgen is. Het pompje ook niet trouwens ….
One life, live it !

Egbert&Manon
Berichten: 5348
Lid geworden op: za jan 13, 2007 14:36
Locatie: Onder de rook van Joure

Re: standkachel werkt niet...

Bericht door Egbert&Manon » wo apr 03, 2019 21:46

Controleer eerst je ventilatormotor voordat je (waarschijnlijk) een overbodige aanschaf doet van pompje en bougie.
Stuurautomaat heeft een glaszekering tbv de ventilatormotor.




Egbert
Bij elke boze vrouw hoort een man die geen idee heeft wat hij nu weer fout heeft gedaan

pixie
Berichten: 124
Lid geworden op: za nov 10, 2018 16:15

Re: standkachel werkt niet...

Bericht door pixie » do apr 04, 2019 13:59

de ventilatormotor kan handmatig makkelijk ronddraaien. Ik kan niet aan de ventilator zelf maar het asje van de motor draait soepel
IMG_4055.JPG
maar verder gegaan metvde deurstijlbekleding af te halen.
De regelunit (steuergarat) is dus het grijze bakje en dat is ook hetgene ik hoor klikken wanneer de thermostaat warmte vraagt. (gele cirkel)
En na 2/3sec klikt het nog eens maar eigenlijk gebeurd er niets .. dus ventilatormotor draait niet en ook geen warmte.

ik veronderstel dat het zwarte draaiknopje onderaan de regelunit het buiszekeringetje is ? (groene cirkel)

IMG_4057.JPG
One life, live it !

pixie
Berichten: 124
Lid geworden op: za nov 10, 2018 16:15

Re: standkachel werkt niet...

Bericht door pixie » do apr 04, 2019 14:08

yessss het buiszekeringske is stuk

T1,25AL250v … heb er alleen nog van 2A liggen ….

zal maar snel eentje gaan halen aangezien ik in de handleiding ook 1,25A lees ..
kwestie van geen stukken te maken ;-)
One life, live it !

Egbert&Manon
Berichten: 5348
Lid geworden op: za jan 13, 2007 14:36
Locatie: Onder de rook van Joure

Re: standkachel werkt niet...

Bericht door Egbert&Manon » do apr 04, 2019 22:10

2A doet geen kwaad hoor
Bij elke boze vrouw hoort een man die geen idee heeft wat hij nu weer fout heeft gedaan

Plaats reactie