Welkom op het weetjewel forum, van en voor Transporter rijders.
Voor handige tips en truc zie het viewforum.php?f=14 forum
Veel plezier , webmaster Henk-1
klik rechts op de "X" dan verdwijnt dit veld

Huishoud Accu laden met startaccu

VW T4 camper vragen nieuwbouw en zelfbouw
Plaats reactie
Gebruikersavatar
DavidJohn
Berichten: 21
Lid geworden op: di mei 07, 2019 12:05

Huishoud Accu laden met startaccu

Bericht door DavidJohn » zo mei 26, 2019 12:08

Ik ben al drie dagen bezig met de electrisiteitsvoorziening van m'n zelfbouwcamper, en heb toch even jullie kijk en tips nodig.

Het idee:
Huishoudaccu van 105A moet via Startaccu (80A) geladen worden tijdens rijden. Daarnaast wil ik hem (als de mogelijkheid er is) de accu kunnen opladen aan 230. Voor de startaccu lading heb ik een scheidingsrelais gekocht en 25mm kabels vanwege de 80A op 1,5 a 2 meter die erdoorheen moet. Voor de 230 lading heb ik een CTEK MXR 5.0 gekocht. Het is de bedoeling dat ik de HHaccu kan gebruiken tijdens het laden. Zodra de 230 aangesloten is, moet de startaccu niet bijladen (auto op contact, die schakelt gelijk accu in namelijk, terwijl 230 is aangesloten bv)

Nu las ik hier https://www.camperforum.nl/viewtopic.php?t=8458491 dat er ook een omvormer tussen startaccu en hhaccu geplaatst kan worden. In dat geval laad ik alleen via de CTEK lader (kwestie van stekker uit stopcontact halen van de omvormer en in de 230 aan de paal stoppen). Tussen de omvormer en HH accu zet ik dan alsnog een schakelrelais die ervoor zorgt dat de startaccu niet leeggetrokken wordt. Deze omvormer had ik in gedachte: https://www.marktplaats.nl/a/caravans-e ... ousPage=lr

De opstelling klinkt heel logisch, én als een uitkomst, maar voordat ik de boel aan ga sluiten: zie ik hier wat over het hoofd? Of hebben jullie andere suggesties? en maakt het dan ook uit of die omvormer sinuszuiver is of niet? En wat betreft het laadproces: die lader is 5A. De startaccu jast er max 80A doorheen. Klopt m'n idee dat hij via de startaccu dan beter laadt? En kan een omvormer die ampere aan die geleverd wordt door die startaccu? een hoop vragen. Schiet maar!
Volkswagen T4 - 1.9 - 0,8 D 50KW D.C. [ volop in ombouw tot camper ]

jan2009
Berichten: 4990
Lid geworden op: do okt 15, 2009 12:17
Locatie: Rotterdam

Re: Huishoud Accu laden met startaccu

Bericht door jan2009 » wo mei 29, 2019 15:08

De opstelling klinkt heel logisch,
Daar denk ik toch anders over.

Dat oude topic waar je naar verwijst gaat over het laden met een euro 5 of 6 motor , waarschijnlijk omdat daar een of andere moderne laadregeling met de dynamo van toepassing is .
Vergeet dat hele verhaal.
.

Ik zou je adviseren het zo simpel mogelijk op te zetten .

Je kan volstaan met een scheidingsrelais tussen start en huishoudaccu , meer is niet nodig.
Neem dan een scheidingsrelais welke geen D+ nodig heeft.
En voor het laden aan de paal een ctek lader welke je aan de hhaccu hangt.
Kampeerbus T4 2,5 TDI /AJT 2002

timo
Berichten: 152
Lid geworden op: wo apr 19, 2017 18:00

Re: Huishoud Accu laden met startaccu

Bericht door timo » za jun 01, 2019 17:45

He, ik snap je verhaal ook helemaal maar ga mee met bovenstaande suggestie. Het is overcomplex wat je probeert.

Maar, een ding, je wilt de startaccu niet laden. Dat snap ik, want ws is je huishoud accu een AGM accu en die heeft een te hoog laadvoltage voor een normale startaccu met als risico dus overladen. Die redenering had ik tenminste gemaakt, en wat ik dus nu heb gedaan om dit te voorkomen is een schakelaartje gemaakt op mijn dashboard, waarmee ik het relais handmatig kan uitschakelen als 230 erop staat. Als je zo'n victron cyrix dingetje koopt, zit er zo'n aansluiting op voor zo'n schakelaartje. Het is een beetje suf, maar het werkt wel en is volgens mij de makkelijkste oplossing.

Plaats reactie