Welkom op het weetjewel forum, van en voor Volkswagen Transporter rijders.

Groetjes webmaster Henk-1

klik rechts op de "X" dan verdwijnt dit veld

clonen van auto

vragen over de T5
Plaats reactie
Gebruikersavatar
chester2203
Berichten: 34
Lid geworden op: wo jan 23, 2008 22:03

clonen van auto

Bericht door chester2203 »

Een tijdje geleden was er een interessant televisie programma op de BBC: Fake Britain. Het is een programma dat oplichterij onder de aandacht brengt en de aflevering die ik gezien heb was gericht op criminaliteit in de automobielhandel.
Het programma zelf was informatief en het gaf een aantal goede tips. Het onderwerp dat ik in dit stukje wil behandelen is de zogenaamde auto kloon. In dit programma van de BBC hebben ze aan de hand van een in beslag genomen kloon laten zien hoe je een gekloonde auto kunt herkennen.

Het is niet gemakkelijk, maar wel zeker mogelijk!

Het klonen van een auto is een vorm van omkatten. Het chassisnummer en kenteken van een gelijkwaardige auto wordt gekopieerd, zodat er twee auto's zijn met dezelfde identiteit. Waarom?Het verzorgen van een nieuwe identiteit voor een auto is nodig op het moment dat de huidige identiteit als gestolen bekent staat.

Afbeelding


Voor het klonen moet het kenteken en chassisnummer worden vervangen. Omdat het kenteken geen aanwijzingen geeft moeten we het zoeken bij het chassisnummer. Deze is op meerdere plaatsen te vinden, bijvoorbeeld rechts-onder de voorruit. Maar deze is ook in het chassis gegraveerd op een plaats die in kentekenbewijs is beschreven.
In het BBC programma toonde een agent hoe de criminelen te werk gaan.

1. De gegraveerde chassisnummers worden weggevijld en het nieuwe nummer wordt er overheen gegraveerd. Het is vaak niet mogelijk om het originele nummer helemaal weg te krijgen, de chassisdikte is namelijk niet oneindig. Het originele nummer was dan ook te zien als een schaduw tussen de nieuwe nummers.

2. De chassisnummers die op metalen plaatjes of stickers staan worden afgeplakt met goedkope stickers.

Deze lijken echt, maar ze zijn gemakkelijk én in één stuk te verwijderen. De stickers die door de fabriek worden gebruikt zijn bijna niet te verwijderen en als je het toch probeert verpulveren ze. Ze zijn dus zeker niet in één stuk te verwijderen.

3. Tenslotte is er rechts-onder de voorruit een vermelding van het chassisnummer, waar je in principe niet bij kunt komen. Echter, de agent kon met een dun liniaaltje de door de criminelen opengewerkte ruimte in. Hier schoof hij moeiteloos het kaartje met het gekloonde chassisnummer van zijn plaats.

Afbeelding

Deze vorm van omkatten is vooral bedoeld om goedwillende mensen op het verkeerde been te zetten om vervolgens te verdwijnen. De kans dat je bij een dealer of handelaar tegen gekloonde auto's aanloopt is dan ook klein. Echter, het zijn de via internet aangeboden auto's met prijzen die eigenlijk 'te mooi om waar te zijn'. Bij dit type auto's is het een kleine moeite om vóór de aankoop even de chassisnummers te controleren op de drie beschreven punten.

Wat je kan doen wanneer je al een eigenaar bent van een VW transporter is middels een kaartje dat het vinnummer niet meer leesbaar is vanaf de weg. dit voorkomt dat er nog zón auto als je hebt gaat rond rijden
Gebruikersavatar
Gerrit354
Berichten: 367
Lid geworden op: zo mei 10, 2009 16:30

Re: clonen van auto

Bericht door Gerrit354 »

Enige plek waar je het makkelijk van buiten kan zien is toch bij de voorruit? Een andere tip uit een ander topic om klonen tegen te gaan is zorgen dat je kentekenplaten goed vastzitten, dus met meerdere schroeven zodat je de platen niet 1,2,3 losmaakt. En om te voorkomen dat je eigen auto wordt gekloond en ook om een gekloonde auto te herkennen: kenteken gegraveerd in de ruiten. Doen veel autoruitspecialisten voor niets of weinig en is ook een effectief middel.
Gebruikersavatar
Yorrie
Berichten: 407
Lid geworden op: di mar 16, 2010 17:17
Locatie: In het mooie Grunnegerland!
Contacteer:

Re: clonen van auto

Bericht door Yorrie »

Gerrit88 schreef:En om te voorkomen dat je eigen auto wordt gekloond en ook om een gekloonde auto te herkennen: kenteken gegraveerd in de ruiten. Doen veel autoruitspecialisten voor niets of weinig en is ook een effectief middel.
Hele goede tip inderdaad! Ongelofelijk effectief! :toppie
De trotse eigenaar van 'n LWB 2.5TDi 130pk DC Comfortline "Premium" (03/2010) met o.a. leer, een hele hoop pakketten en Ronal R48's (17") in het Reflexzilver.
Gebruikersavatar
Lammert & Fenn@
Berichten: 398
Lid geworden op: ma aug 17, 2009 20:22
Locatie: Buunermond

Re: clonen van auto

Bericht door Lammert & Fenn@ »

Heb zelf vanaf dat ik bij de garage weg reed een briefje voor het nummer gelegd. Een beetje vreemde plaats om daar een nummer neer te zetten zodat het voor iedereen zicht/leesbaar is, hou der niet zo van.

Fenn@
Geniet van de mooie dingen, dat zijn er genoeg. Als je ze maar wilt zien.
Gebruikersavatar
Yorrie
Berichten: 407
Lid geworden op: di mar 16, 2010 17:17
Locatie: In het mooie Grunnegerland!
Contacteer:

Re: clonen van auto

Bericht door Yorrie »

Lammert & Fenn@ schreef:Heb zelf vanaf dat ik bij de garage weg reed een briefje voor het nummer gelegd. Een beetje vreemde plaats om daar een nummer neer te zetten zodat het voor iedereen zicht/leesbaar is, hou der niet zo van.

Fenn@
Heb ik ook inderdaad. Gewoon stukje zwart papier ervoor geplakt, probleem ook deels voorkomen. Maar goed, kentekens in de ruiten is ook wel een goed idee.
De trotse eigenaar van 'n LWB 2.5TDi 130pk DC Comfortline "Premium" (03/2010) met o.a. leer, een hele hoop pakketten en Ronal R48's (17") in het Reflexzilver.
Plaats reactie