Welkom op het weetjewel forum, van en voor Volkswagen Transporter rijders.

Groetjes webmaster Henk-1

klik rechts op de "X" dan verdwijnt dit veld

alweer een (stand)kachel vraag

vragen over de T5
ronald tdi
Berichten: 1529
Lid geworden op: zo nov 04, 2012 20:22

Re: alweer een (stand)kachel vraag

Bericht door ronald tdi »

Vandaag begonnen aan het inbouwen, man wat is het koud...... :winter

Na wat zoeken had ik de orginele doorvoer gevonden om de kabel voor de thermostaat en de blower naar binnen te krijgen.
OK dan komt het.
Ik heb denk ik zo'n beetje de halve dashboard weg geschroefd, man wat gebruiken ze veel schroefjes en op plekken....
Heb nu de thermostaat kabel op ziijn plek.
Zet de thermo/klok op een ongebruikte schakelaar vakje, zo hoef je niet te boren in het dashboard en mocht het ooit vervangen moet worden (dit is geen goede regel) dan is men met een nieuw vierkantje al klaar.

Als ik er tijd voor krijg komt morgen de blower aan zijn beurt, dan de boel weer op zijn plek schroeven.

Als iemand daar tips over heeft dan graag.
Ik vind het wel een kort stukje kabel (van de schakelaar) en die moet dan ook nog eens door geknipt worden.
En lastig bij komen, maar gaat vast lukken.
We houden jullie op de hoogte.


ohja brug is geregeld :gekte
Woensdag gaat de kachel er onder en de tank er onder vandaan, er komt een nieuwe aanzuigleiding in, maar dat wordt voor me gedaan.
Heb het nooit zelf gedaan of gezien en de kans is groot dat de tank ook nog eens iets vervormen kan na het demonteren van het vlotter deksel, dus daar de techneut voor gevraagd. :toppie
Rogier663
Berichten: 246
Lid geworden op: zo dec 02, 2007 20:03

Re: alweer een (stand)kachel vraag

Bericht door Rogier663 »

Is dit niet iets om te plaatsen als een project??? Uiteraard met de nodige foto's???? Ben erg benieuwd!

Gr. Rogier
ronald tdi
Berichten: 1529
Lid geworden op: zo nov 04, 2012 20:22

Re: alweer een (stand)kachel vraag

Bericht door ronald tdi »

Zal ik doen, kan nog foto's maken van de dingen die ik gedaan heb.
Vandaag was het veel zoeken naar de "verstopte" schroeven.
Nu ik deze weet is het een stuk makkelijker geworden.

Zal een topic maken.
ronald tdi
Berichten: 1529
Lid geworden op: zo nov 04, 2012 20:22

Re: alweer een (stand)kachel vraag

Bericht door ronald tdi »

ff een update;

Ik heb soms foto's kunnen nemen en zal deze in een nieuwe topic posten.
Maar een helaas verhaal tot nu.

Ik heb een webasto thermotop C gekocht en wel die orgineel in een VW transporter zit.
Dacht; goed merk en juiste auto, kan niet mis gaan, dus wel.
Kachel reageert totaal niet enkel de waterpomp loopt/draait.
Dealer van webasto het aan de laptop gezet maar kan er niet in, waarschijnlijk omdat het een VW product is en andere elektronica gebruikt heeft.
Dus naar de VW dealer, daar weer aan de stekker, maar kon ook niets zien :muur :muur :muur moest wel betalen voor die 5 minuten....vind ik dan weer jammer.

Heb het elektronica schema gevraagd en nu gaat de webasto dealer kijken of er een schakeling anders is en of dat aangepast kan worden.
Zo niet dan kan er nog een universele elektronica in, maar weet nog niet de prijs daarvan.

Wat ik nu zien kan is dat VW een draad minder op de stekker van de kachel heeft zitten dan webasto zelf heeft.

Maar mocht iemand weten hoe het wel moet qua bedrading/onschakeling , dan hoor ik het wel.
Denk het niet is toch een specialistisch geval...., maar je weet nooit. :knipoog

Baal er wel van, alles paste goed en sloot mooi aan, het inbouwen ging echt lekker en waren rond de klok van 14:00 uur klaar, maar geen verwarming....
Gebruikersavatar
T5austria
Berichten: 132
Lid geworden op: do mei 06, 2010 21:46
Locatie: Avenhorn & Bad Kleinkirchheim
Contacteer:

Re: alweer een (stand)kachel vraag

Bericht door T5austria »

Als je een originele kachel van VW hebt heb je het volgende schema nodig http://www.vag-tech.nl/PDF/standkachel.pdf.
Aan de inbouw gegevens van webasto heb je in dat geval niet zoveel.
Een originele kachel maakt gebruik van een Can-Bus signaal, zonder dit signaal zal deze niet starten.
ronald tdi
Berichten: 1529
Lid geworden op: zo nov 04, 2012 20:22

Re: alweer een (stand)kachel vraag

Bericht door ronald tdi »

Dank je wel.
Ik heb deze ook gekregen van de dealer.
Achteraf was dit te verwachten, of het werkt niet (can-bus) of het werkt wel omdat het om de bus zelf is aangesloten.
ronald tdi
Berichten: 1529
Lid geworden op: zo nov 04, 2012 20:22

Re: alweer een (stand)kachel vraag

Bericht door ronald tdi »

Maar is het wel mogelijk om de kachel te laten werken zonder een can bus signaal?

Kan er op e.o.a. manier dat signaal gegeven worden via een schakeling v
met de standaard kabelboom van wabasto zelf?
zo iets als een extra kabeltje oof zo.
Of is dit helemaal niet mogelijk.
Gebruikersavatar
T5austria
Berichten: 132
Lid geworden op: do mei 06, 2010 21:46
Locatie: Avenhorn & Bad Kleinkirchheim
Contacteer:

Re: alweer een (stand)kachel vraag

Bericht door T5austria »

ronald tdi schreef:Maar is het wel mogelijk om de kachel te laten werken zonder een can bus signaal?

Kan er op e.o.a. manier dat signaal gegeven worden via een schakeling v
met de standaard kabelboom van wabasto zelf?
zo iets als een extra kabeltje oof zo.
Of is dit helemaal niet mogelijk.
Het is mogelijk om de kachel zonder canbus te laten draaien maar dan werkt ie niet meer als bij verwarming in de winter om de motor sneller op temperatuur te krijgen.
wat je dan doen moet is zoeken in vag schema naar connector T2v/1 -- T8d/7 een groene draad deze draad is de aanstuur draad voor het waterpompje. T2v/2 -- T8d/8 is de bijbehorende massa draad. deze twee draden zet je dan rechtstreeks op het waterpompje. in het schema terug te vinden onder V51/V55
ronald tdi
Berichten: 1529
Lid geworden op: zo nov 04, 2012 20:22

Re: alweer een (stand)kachel vraag

Bericht door ronald tdi »

OK. bedankt.
ik zal dit uivoeren.

ik wil gewwon een standverwarming, zowel het water als de binnenkant lekker warm.
Dat de kachel niet werkt als de motor draait vind ik geen probleem.
ronald tdi
Berichten: 1529
Lid geworden op: zo nov 04, 2012 20:22

Re: alweer een (stand)kachel vraag

Bericht door ronald tdi »

Gaat niet lukken.
Ik heb een can-bus kachel met een gewone kabelboom.
Er is nog een oplossing, er kan universele elektronica in, maar dat kost nog wat. euries.....


Het vreemde is dat de thermostaat en waterpomp wel wekt, maar de kachel slaat niet aan.
Maandag hoor ik wat het kosten gaat, ik wil dat ding gewoon aan de praat krijgen.
Gebruikersavatar
ktmkrik
Berichten: 1063
Lid geworden op: za jan 21, 2012 14:02

Re: alweer een (stand)kachel vraag

Bericht door ktmkrik »

ronald tdi schreef:Gaat niet lukken.
Ik heb een can-bus kachel met een gewone kabelboom.
Er is nog een oplossing, er kan universele elektronica in, maar dat kost nog wat. euries.....


Het vreemde is dat de thermostaat en waterpomp wel wekt, maar de kachel slaat niet aan.
Maandag hoor ik wat het kosten gaat, ik wil dat ding gewoon aan de praat krijgen.
Dan nu de hamvraag tenminste als je daar een antwoord op wil geven Ronald,
Heeft het hele systeem wat je nu nieuw/gebruikt hebt gekocht met alle delen die je los hebt aangeschaft meer of minder gekost dan de €1700,00 die je aan het begin van deze topic een keer noemde?
ronald tdi
Berichten: 1529
Lid geworden op: zo nov 04, 2012 20:22

Re: alweer een (stand)kachel vraag

Bericht door ronald tdi »

Nee gelukkig niet, verre van dat.
Ben daar wel huiverig voor geweest en heb eerst alle negatieve kanten bij elkaar opgeteld voor dat ik de kachel kocht.
Zit nu op 275,= dus tot nu nog veel goedkoper dan een nieuw pakket bij een webasto dealer, maar baal er zeker van dat dit toch gebeurd.

Heb duidelijk gevraagd of het een can-bus gestuurde kachel was en hij zei dat dit niet het geval was....
Vandaar de teleurstelling.
Maandag weet ik meer en het moet wel raar lopen dat woensdag het niet draait (mits het onderdeel binnen is), het overzetten is niet veel werk.
Gebruikersavatar
Roger B. (11)61
Berichten: 9154
Lid geworden op: di apr 10, 2007 10:01
Locatie: in der Hinterecke (Duitse achterhoek)

Re: alweer een (stand)kachel vraag

Bericht door Roger B. (11)61 »

als een bijverwarmer al canbus gestuurd is, dan is het nog steeds mogelijk om deze kachel te laten werken. immers, met zo'n uitbreidingsset van webasto bouw je de bijverwarmer in de T5 gewoon om naar standverwarmer, en dan wordt ie gewoon aangezet door het klokje (en daar heb je geen speciaal klokje voor vw ofzo voor nodig)

dus schema van de bijverwarmer erbij, kijken wat voor signaal op welke draad van de bijverwarmer zit, dat vergelijken met de kabelboom die je hebt, en dan het ontbrekende/andere aanpassen naar de omgebouwde bijverwarmer versie....

waarschijnlijk is het canbus signaal zelfs gewoon in je bus te vinden.......
Wat je ook doet, zorg altijd dat je de drie T's bij je hebt, dan kun je je altijd redden....
Tyraps, Tape en Telefoon
ronald tdi
Berichten: 1529
Lid geworden op: zo nov 04, 2012 20:22

Re: alweer een (stand)kachel vraag

Bericht door ronald tdi »

Ik heb geen bijverwarmer....
Ik heb gewoon niets.

Daarom een complete standkachel die ook het blok verwarmt.
Maar omdat die zo giga duur zijn kwam ik terecht bij die demonteerd firma en kon zo'n kachel heel goedkoop kopen.
Maar dit zijn VW canbus kachels, wel van webasto, maar de elektronica van VW.
Met een standaard kabelboom kan men niet in de kachel kijken (laptop) en omdat er een standaard webasto kabelboom op zit kan VW er ook niet inkijken.

Dus dan 2 opties;
1- kabelboom maken/vinden orgineel VW met canbus aansturing
2- universele webasto elektronica er in zetten (in de kachel dus)

Omdat de canbus kabelboom niet te vinden is is optie 2 de meest makkelijke en waarschijnlijk de enige...
Gebruikersavatar
Roger B. (11)61
Berichten: 9154
Lid geworden op: di apr 10, 2007 10:01
Locatie: in der Hinterecke (Duitse achterhoek)

Re: alweer een (stand)kachel vraag

Bericht door Roger B. (11)61 »

je hebt waarschijnlijk een bijverwarmer gekocht die als dusdanig in een VW gemonteerd geweest is

dat dat ding in jouw bus geen bijverwarmer is , doet niks af aan wat ie origineel voor funktie had

ik denk dat je niet veel aan je kabelboom hoeft te wijzigen, maar je moet het wel even vergelijken met de originele stekker die er bij VW op zou zitten..... effe schema regelen dus..... :knipoog
Wat je ook doet, zorg altijd dat je de drie T's bij je hebt, dan kun je je altijd redden....
Tyraps, Tape en Telefoon
Plaats reactie