Welkom op het weetjewel forum, van en voor Volkswagen Transporter rijders.

Groetjes webmaster Henk-1

klik rechts op de "X" dan verdwijnt dit veld

Welke dynamo heeft T5 2.5tdi

vragen over de T5
Gebruikersavatar
krekwakwol
Berichten: 643
Lid geworden op: zo jan 10, 2016 20:28
Locatie: ook het Westerkwartier

Welke dynamo heeft T5 2.5tdi

Bericht door krekwakwol »

Hallo.

Hoe kan ik zien hoeveel laadstroom mijn dynamo kan leveren.
Het betreft een 2.5 TDI BNZ motor en een standaard bus.
Groet, Arnold
T5 2.5 TDI LWB 2008
Gebruikersavatar
Multivan Generation
Berichten: 29891
Lid geworden op: zo jan 14, 2007 14:41
Locatie: Zeeland (Oost)
Contacteer:

Re: Welke dynamo heeft T5 2.5tdi

Bericht door Multivan Generation »

Dat staat op de dynamo zelf vermeldt.
...have you ever noticed that some people never have the money to do it right, but can always find the money to do it twice?...
Gebruikersavatar
krekwakwol
Berichten: 643
Lid geworden op: zo jan 10, 2016 20:28
Locatie: ook het Westerkwartier

Re: Welke dynamo heeft T5 2.5tdi

Bericht door krekwakwol »

Oké, ja logisch eigenlijk.
Dus het staat niet ergens anders beschreven ?
Groet, Arnold
T5 2.5 TDI LWB 2008
Gebruikersavatar
Hanz
Berichten: 2592
Lid geworden op: za feb 14, 2015 22:59
Locatie: Zaanstreek

Re: Welke dynamo heeft T5 2.5tdi

Bericht door Hanz »

krekwakwol schreef: ma feb 24, 2020 23:04 Oké, ja logisch eigenlijk.
Dus het staat niet ergens anders beschreven ?
Misschien wel maar als hij ooit vervangen is dan is het toch zekerder om even op de dynamo zelf te kijken.
T4 California 1997 - 2.5TDI/ACV
Gebruikersavatar
krekwakwol
Berichten: 643
Lid geworden op: zo jan 10, 2016 20:28
Locatie: ook het Westerkwartier

Re: Welke dynamo heeft T5 2.5tdi

Bericht door krekwakwol »

Ik heb boven af gekeken en van onderaf gekeken, maar zie geen type plaatje op de dynamo staan.
Nu heb ik een site gevonden waar ik de codes op de voertuiggegevens kan aflezen, het blijkt een 150 A dynamo te zijn. (Code 8GR)

Maar ik heb een 125A accuscheider relais voor de huishoudaccu, deze zou dus te licht zijn voor de laadstroom. Of is dit een theoretische laadstroom, wie kan me hier iets over vertellen.

(150 is wel veel, ik heb een VW Scirocco type 1 gehad en die had een 35 A dynamo.) Ik weet wel, 4 cil. benzine vs 5 cil.diesel, airco, el. ramen, spiegelverw, maar verder niets extra.
Groet, Arnold
T5 2.5 TDI LWB 2008
Gebruikersavatar
krekwakwol
Berichten: 643
Lid geworden op: zo jan 10, 2016 20:28
Locatie: ook het Westerkwartier

Re: Welke dynamo heeft T5 2.5tdi

Bericht door krekwakwol »

Niemand??
Groet, Arnold
T5 2.5 TDI LWB 2008
Gebruikersavatar
Snautzer
Berichten: 3045
Lid geworden op: za jun 27, 2015 21:45

Re: Welke dynamo heeft T5 2.5tdi

Bericht door Snautzer »

Even bellen naar de dealer die kan dat zien aan de hand van je kenteken/vinnummer.
Gebruikersavatar
krekwakwol
Berichten: 643
Lid geworden op: zo jan 10, 2016 20:28
Locatie: ook het Westerkwartier

Re: Welke dynamo heeft T5 2.5tdi

Bericht door krekwakwol »

Ik had al gevonden dat het een 150A dynamo is, maar kan ik dan wel een 125A accuscheidingrelais voor een huishoudaccu gebruiken, of moet die dan meer groter zijn.

Ik had voor kerst al een 125 A Cyrix scheiding relais gekregen, ik had ook niet verwacht dat er zulke zware dynamo's op een Transporter zouden zitten.
Groet, Arnold
T5 2.5 TDI LWB 2008
Gebruikersavatar
Multivan Generation
Berichten: 29891
Lid geworden op: zo jan 14, 2007 14:41
Locatie: Zeeland (Oost)
Contacteer:

Re: Welke dynamo heeft T5 2.5tdi

Bericht door Multivan Generation »

Beetje koffiedik kijken als je niet weet hoe groot je huishoud accu is..
Is dat er eentje van 60 Ah of 2 van 80 Ah bijvoorbeeld..
...have you ever noticed that some people never have the money to do it right, but can always find the money to do it twice?...
Gebruikersavatar
krekwakwol
Berichten: 643
Lid geworden op: zo jan 10, 2016 20:28
Locatie: ook het Westerkwartier

Re: Welke dynamo heeft T5 2.5tdi

Bericht door krekwakwol »

Sorry Peter,

Er komt een 100ah AGM accu in.
Groet, Arnold
T5 2.5 TDI LWB 2008
Gebruikersavatar
Multivan Generation
Berichten: 29891
Lid geworden op: zo jan 14, 2007 14:41
Locatie: Zeeland (Oost)
Contacteer:

Re: Welke dynamo heeft T5 2.5tdi

Bericht door Multivan Generation »

Dan lijkt mij dat het moet kunnen, maar is wel krap..
...have you ever noticed that some people never have the money to do it right, but can always find the money to do it twice?...
Gebruikersavatar
krekwakwol
Berichten: 643
Lid geworden op: zo jan 10, 2016 20:28
Locatie: ook het Westerkwartier

Re: Welke dynamo heeft T5 2.5tdi

Bericht door krekwakwol »

Kan dat, een 150 A dynamo met een 125 A scheidings relais er achter.
Maar als het krap is zal ik toch beter kunnen vragen bij de leverancier of ik hem om kan ruilen tegen een zwaardere.
Groet, Arnold
T5 2.5 TDI LWB 2008
Gebruikersavatar
Multivan Generation
Berichten: 29891
Lid geworden op: zo jan 14, 2007 14:41
Locatie: Zeeland (Oost)
Contacteer:

Re: Welke dynamo heeft T5 2.5tdi

Bericht door Multivan Generation »

Stel dat alle accu's zo goed als leeg zijn,
dan zouden er theoretisch hogere stromen kunnen gaan lopen.
Echter kan de dynamo niet meer dan 150A leveren.
Die 150A gaat hoofdzakelijk eerst richting startaccu, en als de drempelspanning bereikt is,
dan wordt de cyrix geactiveerd en wordt de stroom verdeeld over de accu's.

Normaal gesproken trek je een huishoudaccu nooit helemaal leeg, dus zullen er geen extreem hoge stromen gaan lopen.

Onze set-up is een startaccu van 100 Ah, en twee huishoudaccu's van 75Ah (gekoppeld, dus wordt gezien als één grote) dus 150 Ah.
Ik heb derhalve gekozen voor een 225A versie van de cyrix.

Als je van plan bent om een zonnepaneeltje te monteren, dan houdt dat normaal gezien, je huishoudaccu's redelijk op peil,
waardoor de 125A cyrix naar verwachting het zou moeten kunnen trekken.

Groetjes Peter
...have you ever noticed that some people never have the money to do it right, but can always find the money to do it twice?...
Gebruikersavatar
krekwakwol
Berichten: 643
Lid geworden op: zo jan 10, 2016 20:28
Locatie: ook het Westerkwartier

Re: Welke dynamo heeft T5 2.5tdi

Bericht door krekwakwol »

Ja het is de bedoeling dat er 2 zonnepanelen van elk 50W opkomen.
Dus die houden het wel wat op peil.
Ik zat aan deze te denken en zoals bij Mickel Moen een kanaaltjes plaat ertussen i.v.m.de koeling.
Screenshot_20200426-175737.png
En een MPPT controller er achter.
Groet, Arnold
T5 2.5 TDI LWB 2008
Gebruikersavatar
krekwakwol
Berichten: 643
Lid geworden op: zo jan 10, 2016 20:28
Locatie: ook het Westerkwartier

Re: Welke dynamo heeft T5 2.5tdi

Bericht door krekwakwol »

En ik zet er nog een accu bewaker op zodat hij nooit helemaal leeg kan trekken, ik weet niet tot hoever een AGM accu ontladen kan worden zonder dat hij schade oploopt, maar ik denk dat tot 11 volt wel het minimum is.
Groet, Arnold
T5 2.5 TDI LWB 2008
Plaats reactie