Welkom op het weetjewel forum, van en voor Transporter rijders.
Voor handige tips en truc zie het viewforum.php?f=14 forum
Veel plezier , webmaster Henk-1
klik rechts op de "X" dan verdwijnt dit veld

extra omvormer plaatsen

vragen over de T4
Plaats reactie
Gebruikersavatar
websurfer
Berichten: 379
Lid geworden op: vr okt 24, 2014 23:03
Locatie: Beverwijk

extra omvormer plaatsen

Bericht door websurfer » za dec 06, 2014 11:48

op dit moment ben ik als beginnend T4 camperaar aan het denken hoe ik alles wil hebben

het lijkt ons namelijk ook handig een 220V aansluiting te hebben als we zonder walstroom zitten
bv om alleen even koffie te zetten

ik heb nog een omvormer 12 V -220 V 350 W liggen en zou die dan willen aansluiten op de 12 V aansluitingen

alleen wat is wijsheid?
rechtstreeks op de HH accu (uiteraard met flinke zekering ) of op een ander punt binnen de camper

wie heeft dit al gedaan en kan mij nuttige tips geven tbv de aansluiting en plaatsing van de omvormer?
Happy with the :driveT4 Driver Michael
2.5 tdi chipped to 130 pk 310 dkm

Gebruikersavatar
Pascal-141
Berichten: 9715
Lid geworden op: vr jan 12, 2007 22:11
Locatie: Tussen Antwerpen en Brussel

Re: extra omvormer plaatsen

Bericht door Pascal-141 » za dec 06, 2014 12:01

Je kan een omvormer best rechtstreeks op de huishoudbatterij aansluiten , met zekering natuurlijk. Want een omvormer vraagt best wat stroom , dan is rechtstreeks aansluiten beter dan via bvb de sigarettenaansteker.
T4 onderdelen nodig? : stuur PB
My current cars:
T4-breaking for parts(sloper)
T3 doka Syncro
T2a 1.6 panelvan '69
T4 2.5TDI "werkbus"
Amarok 4Motion highline
VW Crafter (model 2019)

Gebruikersavatar
J.F.A.
Berichten: 543
Lid geworden op: ma jul 20, 2009 10:44

Re: extra omvormer plaatsen

Bericht door J.F.A. » za dec 06, 2014 16:19

alvorens deze omvormer in te bouwen, eerst eens proberen of het koffiezetapparaat er wel op werkt>

Ik heb heb victronic 500 watt en kan het wel schudden om hier aan koffiezet apparaat op aan te sluiten.

Fred
T4 EXCLUSIVE 2001 TDI 150 PK Met een beetje tolerantie is het altijd vakantie

jan2009
Berichten: 5017
Lid geworden op: do okt 15, 2009 12:17
Locatie: Rotterdam

Re: extra omvormer plaatsen

Bericht door jan2009 » za dec 06, 2014 16:56

Het meest bedrijfszekere is gewoon zo,n pruttelpotje op gas.
Als je HHaccu iets minder wordt zakt de klemspanning gelijk als er veel vermogen wordt gevraagd en schakeld de omvormer uit voordat je koffie klaar is.
Bijlagen
koffiepot.jpg
koffiepot.jpg (9.73 KiB) 919 keer bekeken
Kampeerbus T4 2,5 TDI /AJT 2002

Gebruikersavatar
Multivan Generation
Berichten: 27540
Lid geworden op: zo jan 14, 2007 14:41
Locatie: Zeeland (Oost)
Contacteer:

Re: extra omvormer plaatsen

Bericht door Multivan Generation » za dec 06, 2014 20:35

Ben het met je eens Jan,
gewoon een potje verwarmen..
werkt prima, is bedrijfszeker en kun je ook buiten doen..
En de koffie die er uit komt is volgens mijn vrouw beter als thuis :gekte

Gebruikersavatar
websurfer
Berichten: 379
Lid geworden op: vr okt 24, 2014 23:03
Locatie: Beverwijk

Re: extra omvormer plaatsen

Bericht door websurfer » zo feb 01, 2015 16:00

vandaag een start gemaakt met een paar klusjes en dus ook de omvormer plaatsen maar direct al een dilemma.

Hoe werkt je de bedrading nar de huishoudaccu weg als je de omvormer plaatst op de zijwand van de keuken?

zomaar gaten boren in het kastje en dat 3 keer is wel erg grof en niet wat ik voor ogen heb.
het paneel met de electra en zekeringen zal ongetwijfeld een connectie hebben met de accu maar om dat zo maar even te demonteren op te kijken of dat wat i,s hmmmm


hoe hebben jullie dat opgelost ?
Happy with the :driveT4 Driver Michael
2.5 tdi chipped to 130 pk 310 dkm

Gebruikersavatar
Mickel Moen
Berichten: 1558
Lid geworden op: do mei 21, 2009 15:19
Locatie: Súdwest-Fryslân
Contacteer:

Re: extra omvormer plaatsen

Bericht door Mickel Moen » zo feb 01, 2015 16:21

Tja als je geen gaatjes wilt boren, dan denk ik, dat je de kabels in het zicht moet leggen.

Overigens zou ik de omvormer rechtstreeks op de HH-accu aansluiten met een zwevende zekering. Zekering wel op de dikte van de kabel afstemmen.
Afbeelding

Overigens let op bij de dikte van de kabel. Een 350W omvormer kan meestal het dubbele aan piekstroom hebben. Aangezien sommige apparaten een veel hogere aanloopstroom hebben, dan het nominale vermogen, zou ik daar wel rekening mee houden. Neem de kabeldikte daarom royaal. In onderstaande tabel kun je dit vinden. Neem als lengte het totaal van de plus- en de minkabel.

Afbeelding


Voor meer: http://mickelmoen.blogspot.nl/2011/10/stroom-dc.html
Groetnis, Geert
.Afbeelding Naar ons project VW T5 van DC naar Camper / Camperen

Gebruikersavatar
websurfer
Berichten: 379
Lid geworden op: vr okt 24, 2014 23:03
Locatie: Beverwijk

Re: extra omvormer plaatsen

Bericht door websurfer » zo feb 01, 2015 21:27

bedankt voor jullie reacties en aanvullingen daar kan ik wat mee
heb nog een extra vraag is er via het paneel met de stroomvoorziening nog een mogelijkheid
een kabel door te voeren naar de HH accu of is dat vergeefse moeite ?
Happy with the :driveT4 Driver Michael
2.5 tdi chipped to 130 pk 310 dkm

Gebruikersavatar
Mickel Moen
Berichten: 1558
Lid geworden op: do mei 21, 2009 15:19
Locatie: Súdwest-Fryslân
Contacteer:

Re: extra omvormer plaatsen

Bericht door Mickel Moen » zo feb 01, 2015 23:00

Ik snap niet helemaal wat je bedoelt of wilt.
Groetnis, Geert
.Afbeelding Naar ons project VW T5 van DC naar Camper / Camperen

Gebruikersavatar
websurfer
Berichten: 379
Lid geworden op: vr okt 24, 2014 23:03
Locatie: Beverwijk

Re: extra omvormer plaatsen

Bericht door websurfer » zo feb 01, 2015 23:10

ik zoek nog steeds eenmanier om de bekabeling weg te werken zonder gaten te maken
dus kan ik na demontage van het electra paneel achter de kastjes een kabel trekken ?

ik verwacht namelijk dat de electra daar ook loopt maar voor dat ik ga demonteren wil ik het graag weten

weer bedankt voor je reactie op de vele vragen van mij
Happy with the :driveT4 Driver Michael
2.5 tdi chipped to 130 pk 310 dkm

Gebruikersavatar
Mickel Moen
Berichten: 1558
Lid geworden op: do mei 21, 2009 15:19
Locatie: Súdwest-Fryslân
Contacteer:

Re: extra omvormer plaatsen

Bericht door Mickel Moen » zo feb 01, 2015 23:43

Ik heb geen fabriekscamper, dus ik heb geen idee, hoe dat daar bij jou aangelegd is.

Overigens, zoals ik al eerder zei, direct op de HH-accu aansluiten lijkt mij het beste. Als je kabel netjes weg kunt werken achter het paneel is daar toch niets mis mee. Ik zou de kabel wel op een aantal plaatsen vastzetten met tie ribs en zorg voor goede doorvoeren. Dus niet dat de kabel kan doorschuren. Voor de rest zou ik het niet weten.

Maar wellicht dat een ander het weet.
Groetnis, Geert
.Afbeelding Naar ons project VW T5 van DC naar Camper / Camperen

Plaats reactie