Welkom op het weetjewel forum, van en voor Transporter rijders.
Voor handige tips en truc zie het viewforum.php?f=14 forum
Veel plezier , webmaster Henk-1
klik rechts op de "X" dan verdwijnt dit veld

Nieuw geluid en 2e accu?

vragen over de T4
japser
Berichten: 110
Lid geworden op: za nov 29, 2014 12:51

Nieuw geluid en 2e accu?

Bericht door japser » wo jan 28, 2015 11:12

Hoi,


Heb hier al meerdere malen de tips gelezen en gedaan, maar ik geraak niet aan uit.

Ik heb dus een T4, met zwakke, slecht spelende boxen. Nu wil ik graag een beter geluid, evt met subwoofer.
Een subwoofer van 1000w heb ik liggen, een versterker van 250 ook nog wel ergens, maar dat is wrs niet genoeg.

Nu wat ik eigenlijk wil is een simpel audiosysteem, dat niet te duur is, én een 2e accu waar ik bv mijn laptop kan
op aansluiten als 'k op reis ben.

Wat doe ik nu het best? Leg ik een 2e accu die ook oplaadt tijdens het rijden? Ik heb eentje liggen van 66ah.
Of kan het makkelijker en laad ik de accu volledig op voor het vertrekken en kan ik dan voor een weekje of 2
wel mijn laptop en bv gsm laten opladen? Niet constant uiteraard, gsm 's nachts of evt een uurtje of 3 overdag,
en pakweg 2x per dag laptop eens opladen, ook voor een uurtje of 2. Evt neem ik de oplader mee in noodgeval.

Qua geluid, wat doe ik dan het best? Zijn er goedkope varianten van speakers die in mijn dashboard passen?
Mijn versterker sluit ik dan wrs het best aan op mijn startaccu, niet?

Dan leg ik de dikke plus kabel van versterker naar vanvoor aan de batterij, en een min aan het chassis, klopt hé?
Maar dan zit alles rechtstreeks aangesloten, dus dat betekend dat als hij niet draait, dat als ik dan mijn radio aanzet,
hij evenveel verbruikt met mijn speakers, en dan is wrs mijn startaccu wel héél vlug plat, als ik bv een versterker van 800W steek met sub van 1000w en nog een paar speakers?

grtz!

Gebruikersavatar
Multivan Generation
Berichten: 26614
Lid geworden op: zo jan 14, 2007 14:41
Locatie: Zeeland (Oost)
Contacteer:

Re: Nieuw geluid en 2e accu?

Bericht door Multivan Generation » wo jan 28, 2015 14:43

Sluit een 2de accu aan met een scheidingsrelais.
De plus van het scheidingsrelais door naar de 2de accu.
De min van de 2de accu aan het chassis.

Versterker aansluiten op 2de accu en laten aanschakelen als de radio aan gaat door de electrische antennedraad te gebruiken.
Vanaf die 2de accu via een gezekerde draad nog 1 of 2 12V stopcontactjes leggen waar jij wil en je bent ongeveer waar jij naartoe wilt.

In het dashboard kunnen 10 cm speakers in de prijsklasse die jij wilt.

Groeten Peter

japser
Berichten: 110
Lid geworden op: za nov 29, 2014 12:51

Re: Nieuw geluid en 2e accu?

Bericht door japser » wo jan 28, 2015 18:32

Oke, super!

Nu, de subwoofer heb ik al. Dan moet ik nog een 1000W versterker hebben.
Maar de speakers in mijn dashboard, is het nodig dat ik deze ook versterk icm nieuwe speakers? ( bv met mijn 250w versterker? ) Of gaat het als ik nieuwe goede speakers steek al luid genoeg gaan?

Ik zou evt ook in mijn cabine achteraan nog 2 speakers willen steken, zodat er niet enkel vooraan geluid is, maar dan heb ik wrs sowieso een 2e versterker nodig aangezien er geen uitgangen genoeg zijn aan de radio, én dat ik ze niet kan aansluiten op mijn 1000w versterker, toch?

Wat me vooral opvalt is dat er een énorm verschil in prijsklasse zit. Zo heb je een speakerset van auna, goldblaster, 2x400 watt voor een goeie 30 euro, en heb je een speakerset van pioneer van een 120w voor een dikke 220 euro.. Zit er zo veel verschil op?

Gebruikersavatar
Multivan Generation
Berichten: 26614
Lid geworden op: zo jan 14, 2007 14:41
Locatie: Zeeland (Oost)
Contacteer:

Re: Nieuw geluid en 2e accu?

Bericht door Multivan Generation » wo jan 28, 2015 18:55

Gaat het je om knallen of om een zuiver geluid?

De Wattages moet je met een korreltje zout nemen.
Kijk naar de RMS waarde.

japser
Berichten: 110
Lid geworden op: za nov 29, 2014 12:51

Re: Nieuw geluid en 2e accu?

Bericht door japser » do jan 29, 2015 0:43

Zuiver geluid, maar als ik er toch geld insteek mag het best wat aankunnen, hoeft geen gigantische installatie te zijn uiteraard..

Gebruikersavatar
Geert G
Berichten: 1030
Lid geworden op: zo mar 20, 2011 10:22
Locatie: Venray, Noord-Limburg

Re: Nieuw geluid en 2e accu?

Bericht door Geert G » do jan 29, 2015 1:06

Multivan Generation schreef:Gaat het je om knallen of om een zuiver geluid?

De Wattages moet je met een korreltje zout nemen.
Kijk naar de RMS waarde.
RMS is de helft van de opgegeven (piek) waarde
ACV Motor Modificaties:
EGR & Kat verwijderd
Fratelli Bosio PP520 verstuivers
Turbo W.G. afstelling aangepast
JB Autoservice & JD-Engeneering, chip op maat

Gebruikersavatar
Pascal-141
Berichten: 9478
Lid geworden op: vr jan 12, 2007 22:11
Locatie: Tussen Antwerpen en Brussel

Re: Nieuw geluid en 2e accu?

Bericht door Pascal-141 » do jan 29, 2015 7:45

Geert G schreef:
Multivan Generation schreef:Gaat het je om knallen of om een zuiver geluid?

De Wattages moet je met een korreltje zout nemen.
Kijk naar de RMS waarde.
RMS is de helft van de opgegeven (piek) waarde

Nee hoor , dat kun je niet als "regel" hanteren ...
Ik zie wel vaker speakers voorbij komen waar op vermeld staat : vermogen 220W / 50W RMS ... (om maar 1 voorbeeld te geven)
T4 onderdelen nodig? : stuur PB
My current cars:
T4-breaking for parts(sloper)
T3 doka Syncro
T2a 1.6 panelvan '69
T4 2.5TDI "werkbus"
Amarok 4Motion highline
VW Crafter (model 2019)

japser
Berichten: 110
Lid geworden op: za nov 29, 2014 12:51

Re: Nieuw geluid en 2e accu?

Bericht door japser » do jan 29, 2015 10:01

Ik ga beginnen met 2e accu aanleggen en mijn 250W versterker eens aan te sluiten met mijn sub,
alleen denk ik dat die 250 wat te weinig is om een sub wat te laten klinken in een t4.
Ik had hier ooit eens ergens op het forum iets gezien van iemand die zijn sub inbouwde in een houten
kist dat onder zijn zetel pastte. Ik denk dat ik ga proberen om mijn sub in te bouwen in een kist dat past
onder mijn dubbele bijrijdersbank. Zou dat klinken, of moet dat écht berekend enzovoort zijn?
( ik ben geen geluidsspecialist :knipoog )

Gebruikersavatar
Pascal-141
Berichten: 9478
Lid geworden op: vr jan 12, 2007 22:11
Locatie: Tussen Antwerpen en Brussel

Re: Nieuw geluid en 2e accu?

Bericht door Pascal-141 » do jan 29, 2015 10:22

japser schreef:Ik ga beginnen met 2e accu aanleggen en mijn 250W versterker eens aan te sluiten met mijn sub,
alleen denk ik dat die 250 wat te weinig is om een sub wat te laten klinken in een t4.
Ik had hier ooit eens ergens op het forum iets gezien van iemand die zijn sub inbouwde in een houten
kist dat onder zijn zetel pastte. Ik denk dat ik ga proberen om mijn sub in te bouwen in een kist dat past
onder mijn dubbele bijrijdersbank. Zou dat klinken, of moet dat écht berekend enzovoort zijn?
( ik ben geen geluidsspecialist :knipoog )
Een versterker van 250W op een 1000W sub ? Is niet zo gezond voor de sub , de kans is groot dat je de sub naar de filistijnen helpt wanneer je het geluidsvolume wat hoger zet ...
T4 onderdelen nodig? : stuur PB
My current cars:
T4-breaking for parts(sloper)
T3 doka Syncro
T2a 1.6 panelvan '69
T4 2.5TDI "werkbus"
Amarok 4Motion highline
VW Crafter (model 2019)

japser
Berichten: 110
Lid geworden op: za nov 29, 2014 12:51

Re: Nieuw geluid en 2e accu?

Bericht door japser » do jan 29, 2015 13:59

hmm,

Nu wil ik een 2e batterij aansluiten, maar ik vind nérgens die scheidingsrelais?
Waar zit die in godsnaam.. Nergens in de buurt van de batterij, achter het dashboard vind ik ook niets, onder de zetel ook niet, daar zit bij mij ook geen afdekkapje.. Iemand een idee? 't is een 1.9td uit '99...

Gebruikersavatar
Multivan Generation
Berichten: 26614
Lid geworden op: zo jan 14, 2007 14:41
Locatie: Zeeland (Oost)
Contacteer:

Re: Nieuw geluid en 2e accu?

Bericht door Multivan Generation » do jan 29, 2015 14:04

Dat scheidingsrelais zul je ook hoogstwaarschijnlijk NIET hebben.

Zelf kopen en aansluiten.
Wellicht heb je hier iets aan?
http://www.eldiape.com/2deaccu/2deaccu.htm

groeten Peter

japser
Berichten: 110
Lid geworden op: za nov 29, 2014 12:51

Re: Nieuw geluid en 2e accu?

Bericht door japser » do jan 29, 2015 14:17

Oké, dat verklaard veel

Dat was de handleiding die ik ging volgen.
Al kan ik zeer moeilijk aan mijn dynamo, die zit helemaal onderaan, laat staan dat ik daar kan gaan
aftakken en solderen.. Kan ik dan gewoon die blauwe kabel, die op die blauwe stekker op mijn zekeringkast toekomt,
aftakken en die als d+ aansluiten op mijn relais? En dan hoef ik enkel nog een massa aan te sluiten en de plus van elke batterij,
klopt hé?

Gebruikersavatar
Multivan Generation
Berichten: 26614
Lid geworden op: zo jan 14, 2007 14:41
Locatie: Zeeland (Oost)
Contacteer:

Re: Nieuw geluid en 2e accu?

Bericht door Multivan Generation » do jan 29, 2015 15:07

Zoals het beschreven is, kun je ook een/meerdere D+ aansluitingen achterin de zekeringenkast vinden.

Gebruikersavatar
jan2009
Berichten: 4818
Lid geworden op: do okt 15, 2009 12:17
Locatie: Rotterdam

Re: Nieuw geluid en 2e accu?

Bericht door jan2009 » do jan 29, 2015 15:16

Mijn advies met elektra : " Keep it Simple "

Koop een smart scheidingsrelais en dan kan je de D+ laten voor wat het is , niet nodig.

https://www.stroomwinkel.nl/p-3343-cyri ... biner.aspx
BASIC T4 2,5 TDI / 88 PK 2002 nr. 1182
Kampeer Bus Projekt : --> http://www.weetjewel.nl/phpbb3/viewtopi ... 12&t=26491"

Afbeelding

Gebruikersavatar
Pascal-141
Berichten: 9478
Lid geworden op: vr jan 12, 2007 22:11
Locatie: Tussen Antwerpen en Brussel

Re: Nieuw geluid en 2e accu?

Bericht door Pascal-141 » do jan 29, 2015 15:21

jan2009 schreef:Mijn advies met elektra : " Keep it Simple "

Koop een smart scheidingsrelais en dan kan je de D+ laten voor wat het is , niet nodig.

https://www.stroomwinkel.nl/p-3343-cyri ... biner.aspx
"Is geschikt voor dynamo's met een vermogen van max. 70A " ...

Een T4 dynamo heeft al snel 90A voor de lichtere versies zoals een 1.9td , of 120A of 150A ...
T4 onderdelen nodig? : stuur PB
My current cars:
T4-breaking for parts(sloper)
T3 doka Syncro
T2a 1.6 panelvan '69
T4 2.5TDI "werkbus"
Amarok 4Motion highline
VW Crafter (model 2019)

Plaats reactie