Welkom op het weetjewel forum, van en voor Volkswagen Transporter rijders.

Groetjes webmaster Henk-1

klik rechts op de "X" dan verdwijnt dit veld

Airco relais nr 140

vragen over de T4
Gebruikersavatar
Freestyle
Berichten: 103
Lid geworden op: 10 feb 2009, 21:55
Locatie: Den Haag

Re: Airco relais nr 140

Bericht door Freestyle »

Thanks Peter voor de suggesties :toppie
De druk op het systeem is gecheckt door een specialist en die zijndat het nog goed was. Als de airco aanstaat is hij ook echt goed koud :winter
De magneet koppeling staat nog wel op de verdachtenlijst maar kan ik niet helemaal rijmen met de symptomen. Als ik Relais 140 of 147 eruit trek doet de airco helemaal niks. Als ze er in zitten krijg ik koude lucht zodra mijn temp meter op 90 graden staat ongeacht of ik het knopje van de airco aan of uit heb staan :bonk
Zonder brug kan ik niet zo makkelijk meten of er signaal op de magneet schakelaar aankomt of niet.
VW California Freestyle 2003 - 2.5TDI 150pk
Gebruikersavatar
Multivan Generation
Berichten: 33633
Lid geworden op: 14 jan 2007, 14:41
Locatie: Zeeland (Oost)
Contacteer:

Re: Airco relais nr 140

Bericht door Multivan Generation »

Magneet schakelaar kun je vanaf de onderzijde zo bij, heb je geen brug voor nodig.
...have you ever noticed that some people never have the money to do it right, but can always find the money to do it twice?...
Gebruikersavatar
Freestyle
Berichten: 103
Lid geworden op: 10 feb 2009, 21:55
Locatie: Den Haag

Re: Airco relais nr 140

Bericht door Freestyle »

Ik zal de uitkomst van mijn probleem hier ook nog even terugmelden, wie weet heeft iemand er nog wat aan.
Mijn vermoeden was toch goed, het bleek inderdaad een falende temperatuursensor van het koelwater te zijn.
Na wat dubben toch maar de stoute schoenen aangetrokken en de T4 op de levellers gezet om de motorbeschermkap eraf te halen.
Dit viel nog niet mee, 1 bout zat muurvast en ik kon er slecht bij om voldoende kracht te zetten (en 1 bout bleek dolgedraaid :nuts )
Ik had uit voorzorg alvast een nieuwe sensor besteld (was iets van 10 euro). Als de kap eraf is kan je makkelijk bij de sensor, hij zit midden voor onder de radiator. Eerst geprobeerd met de multimeter wat dingen door te meten maar daar kwam ik niet helemaal uit. Uiteindelijk gewoon de stekker van de sensor af getrokken en de nieuwe sensor er aan vastgemaakt. Dit kan omdat normaal de sensor het signaal gewoon doorlaat, alleen als de temperatuur te hoog wordt geeft hij weerstand. Motor starten en binnen een paar seconden voelde ik al dat de airco begon te koelen. Succes dus! Omdat ik niet zoveel zin had om de sensor op straat uit te wisselen heb ik de garage gevraagd bij de eerstvolgende beurt de sensor gelijk even uit te wisselen. Sindsdien werkt de airco weer helemaal zoals hij zou moeten. Helaas wel een ander probleempje opgekomen: de multiriem begint behoorlijk te piepen als je de airco aanschakelt met koude motor. Dat moeten we nog een andere keer fixen.
Het type sensor dat ik gebruikt heb is: 701919369E

Voor de mensen die ook problemen hebben met het airco systeem, op deze 2 links naar de T4 wiki is veel informatie te vinden over de werking en het storingszoeken:
https://www.t4-wiki.de/wiki/Relais_J32_ ... 3%B6rungen
https://www.t4-wiki.de/wiki/Klimaanlage_(Fehlersuche)

Op deze youtube videos zie je ook iemand die de foutdiagnose uitvoert op een airco (relais 140):


(climatronic)
VW California Freestyle 2003 - 2.5TDI 150pk
Gebruikersavatar
Multivan Generation
Berichten: 33633
Lid geworden op: 14 jan 2007, 14:41
Locatie: Zeeland (Oost)
Contacteer:

Re: Airco relais nr 140

Bericht door Multivan Generation »

Even voor mijn begrip: die temperatuur sensor kun je toch 'gewoon' uitlezen via vagcom of VCDS of een andere OBD uitlees mogelijkheid?

Mooi dat het weer werkt :toppie
...have you ever noticed that some people never have the money to do it right, but can always find the money to do it twice?...
Plaats reactie