Welkom op het weetjewel forum, van en voor Volkswagen Transporter rijders.

Groetjes webmaster Henk-1

klik rechts op de "X" dan verdwijnt dit veld

Track en Trace middels GPS of...

Ben je bezig met een leuk of ingrijpend project aan je bus. Plaats deze dan hier
Plaats reactie
Gebruikersavatar
gcSunrader
Berichten: 90
Lid geworden op: 07 jun 2011, 19:40

Track en Trace middels GPS of...

Bericht door gcSunrader »

Ter informatie en zeker als PROJECT voor veel liefhebbers uit te voeren.

De diefstal van je dierbare busje wil je op alle mogelijke manieren voorkomen. Maar de keerzijde is dat er altijd weer, van die personen of groepen zijn die niet met hun tengels van andermans spullen kunnen afblijven :huilen

Nu zijn er heel erg veel systemen duur en goedkoop die er voor kunnen zorgen dat je gealarmeerd wordt als de bus wordt geopend of als deze begint te rijden of met geavanceerdere systemen die alarmeren als de bus een aangegeven zone verlaat. We hebben het dan over track en trace systemen.

De ontwikkeling van deze systemen gaat enorm snel en worden steeds betaalbaarder en bruikbaarder voor iedereen.
van hele simpele trackers die je met je bluetooth van je telefoon kunt terug vinden tot de meer complexere die ook door andere telefoons gevonden kunnen worden en zelf de locatie met jou telefoon dan weer kunnen delen.
Deze zijn voor nog geen tientje te vinden op de verschillende internet verkoop sites.
Bluetooth Tags
Bluetooth Tags
Dan heb je de geavanceerde ontwikkelingen van de zelf communicerende auto's en ODB trackers, maar ook gps bakens die middels het mobiele netwerk en eigen gps software gegevens van de locatie kunnen doorgeven. Ook zones kunnen hier vaak aan worden toegewezen en handelingen van de auto (deur open deur dicht, snelheid brandstofniveau e.d.) kunnen bijvoorbeeld in een lijstje worden bijgehouden en zo in je mailpostbus verschijnen.
Dit zijn wel systemen die verbonden moeten zijn met een mobiel netwerk.
GPS Trackers
GPS Trackers
Maar ook het intreden van het Internet Of Thinks (IOT) gaat steeds sneller en wordt steeds slimmer en kan steeds meer met nieuwere communicatie protocollen en mogelijkheden om koppelingen van activiteiten in verkorte codes te plaatsen waardoor je ook weer kun zien wat er allemaal met je busje gebeurd.
IOT LoRa SigFox Trackers
IOT LoRa SigFox Trackers
LoRa is ook zo een systeem dat met heel weinig energie hele lange afstanden kan overbruggen op een gateway (internet snelweg oprit) te vinden en de data te delen. SigFox is ook zo iets en kan middels een app makkelijk worden gemonitord en kan worden ingesteld naar de behoefte van de gebruiker.
Lora is alleen dekking Nederland en grensgebied en sigfox is een groot deel van europa en de wereld gedekt.


vandaag de dag Aug. 2021, is bijvoorbeeld de apple airtag en de samsung smart tag+ een systeem dat door de community van telefoon gebruikers jou kan helpen je tag terug te vinden. Het zijn sleutelhangers van minder dan €50,- die makkelijk te gebruiken zijn.
Het voordeel is dat je deze met een batterij in je bus kan leggen en dat je deze terug kan vinden als je bus gestolen zou zijn. Er zijn heel erg veel mooie plekjes in een bus waar je zo een tag in zou kunnen stoppen of aan zou kunnen hangen. (zorg er wel voor dat je de tag 1x per jaar kan voorzien van een nieuwe batterij)

Een andere mogelijkheid van het traceren van je bus is een iets geavanceerder systeem maar eigenlijk net zo eenvoudig als de hierboven genoemde tag's. Een sigfox baken zoals de Invoxia is een op zich zelf staand gps systeem met basis functies zoals gealarmeerd worden als het baken begint te bewegen en/of een bepaalde zone verlaat. Deze moet je wel 1x in de 3 a 4 maanden opladen (naar gelang het gebruik van het baken) Dit soort systemen koop je met een standaard abonnement voor rond de €100,-. Gelukkig 1x betaling en 3 jaar gebruik. (mijn idee is dat er over 3 jaar weer nieuwere systemen zullen zijn die weer goedkoper zijn) na de drie jaar betaal je 90cent per maand.

Op het moment dat ik dit aan het schrijven ben zal de ontwikkeling ons al weer hebben ingehaald. Maar steeds het nieuwste hoeft niet altijd het beste te zijn. Het belangrijkste is dat je het busje zo snel mogelijk terug kan vinden als deze is meegenomen door iemand die er niet met zijn jatten af kon blijven of er mee vandoor is gegaan.

en Ja ons busje zit helemaal vol met oudere en nieuwere tags en gps trackers :gekte

hieronder een paar links naar de informatie over de verschillende systemen. (zeker geen reclame en google er dan ook gerust op los met de termen en product namen in deze tekst)

https://www.invoxia.com/nl
https://www.apple.com/nl/airtag/
https://news.samsung.com/us/introducing ... ttag-plus/
https://www.kpn.com/zakelijk/internet-o ... etwerk.htm
https://www.sigfox.com/en/coverage
G(een)Roet(jes) Winand
:T44EVER Love to ride Up North in Summer and Winter
Plaats reactie