Welkom op het weetjewel forum, van en voor Volkswagen Transporter rijders.

Groetjes webmaster Henk-1

klik rechts op de "X" dan verdwijnt dit veld

Mag een 29v linear actuator ook op 12v?

VW T5 camper vragen nieuwbouw en zelfbouw
Plaats reactie
peetjeadhdtje
Berichten: 924
Lid geworden op: 10 jul 2020, 10:33
Locatie: Swalmen

Mag een 29v linear actuator ook op 12v?

Bericht door peetjeadhdtje »

Ik wil mijn tafeltje graag in hoogte verstelbaar maken met dit bedmotortje wat ik nog heb liggen. ik heb de 220 voeding niet meer erbij zodat ik niet de stroom en tijd bij 29vkan meten. Bij 12v werkt hij gewoon en neemt hij 1 ampère op en heeft voldoende hefvermogen. Kan zo eenmotor tegen een lagere spanning of zijn ze juist gemaakt om bij verschillende spanningen verschillende snelheden te maken met behoud van vermogen?
peetjeadhdtje
Berichten: 924
Lid geworden op: 10 jul 2020, 10:33
Locatie: Swalmen

Re: Mag een 29v linear actuator ook op 12v?

Bericht door peetjeadhdtje »

IMG_20220921_180523_365.jpg
IMG_20220921_180523_365.jpg
Bijlagen
IMG_20220921_180255_180.jpg
guust
Berichten: 168
Lid geworden op: 12 apr 2009, 12:53

Re: Mag een 29v linear actuator ook op 12v?

Bericht door guust »

Als het op 12v werkt is het toch goed.
Van een lage spanning gaat het motortje niet stuk.
T5.2 140 pk 4motion
Gebruikersavatar
krekwakwol
Berichten: 3293
Lid geworden op: 10 jan 2016, 20:28
Locatie: Gemeente Westerkwartier

Re: Mag een 29v linear actuator ook op 12v?

Bericht door krekwakwol »

Geen probleem, alleen de kracht en snelheid is minder, maar als het voor jou goed voldoet, zie ik geen probleem.
Groet, Arnold
T5 2.5TDI 96kw bj 2008
peetjeadhdtje
Berichten: 924
Lid geworden op: 10 jul 2020, 10:33
Locatie: Swalmen

Re: Mag een 29v linear actuator ook op 12v?

Bericht door peetjeadhdtje »

Ik weet dat bij wisselstroom motoren een te lage spanning deze doet verbranden. Dat kan bv indien je boormachine op teveel kabelhaspels aansluit.
Ja nu werkt het. Maar ik heb geen zin alles in te bouwen en na 20 keer gebruiken te ontdekken dat hij langzaam gaat verbranden. Dan ging ik liever kijken voor de verstelbare cilinder van een oude bureau stoel maar die maken maar een slag van 10 cm terwijl ik 20cm nodig heb.
Gebruikersavatar
krekwakwol
Berichten: 3293
Lid geworden op: 10 jan 2016, 20:28
Locatie: Gemeente Westerkwartier

Re: Mag een 29v linear actuator ook op 12v?

Bericht door krekwakwol »

Dit soort motoren werkt op gelijkstroom, omdat ze 2 kanten op moeten kunnen draaien.
Ik heb veel gewerkt met dit soort motoren in de revalidatietechniek.
Het wordt een probleem als je ze zo zwaar belast dat hij niet meer draaien wil, maar met een spindelmotor valt dat in de regel mee.
Groet, Arnold
T5 2.5TDI 96kw bj 2008
peetjeadhdtje
Berichten: 924
Lid geworden op: 10 jul 2020, 10:33
Locatie: Swalmen

Re: Mag een 29v linear actuator ook op 12v?

Bericht door peetjeadhdtje »

Super Arnold, dan kan ik er met een gerust hart mee aan de slag.
Het ding ligt al 15 jaar op zolder en eten van een 45 hoog tafeltje is iets voor de jongelui dus ik ga ook aan de slag in de "ouderen techniek".
We gaan voor de 70cm. :zwaai :zwaai :zwaai :zwaai
Gebruikersavatar
krekwakwol
Berichten: 3293
Lid geworden op: 10 jan 2016, 20:28
Locatie: Gemeente Westerkwartier

Re: Mag een 29v linear actuator ook op 12v?

Bericht door krekwakwol »

Nog even ter aanvulling, onze bedbodems hebben een ingebouwde 9 volt batterij, zodat ze bij stroomuitval voor nood versteld kunnen worden.

Maar waarom maak je de tafel niet gelijk op de goede hoogte, dan hoeft er geen motor op.
Groet, Arnold
T5 2.5TDI 96kw bj 2008
Gebruikersavatar
limburger
Berichten: 743
Lid geworden op: 30 sep 2009, 19:06
Locatie: zuid limburg

Re: Mag een 29v linear actuator ook op 12v?

Bericht door limburger »

waar je bij dit soort motoren mee moet opletten staat ook op het typeplaatje, namelijk na 2 minuten gebruik 18 minuten laten afkoelen...
dit is natuurlijk van toepassing bij gebruik op maximale belasting, maar zeker een puntje om rekening mee te houden.

:driveT4 :T44EVER
peetjeadhdtje
Berichten: 924
Lid geworden op: 10 jul 2020, 10:33
Locatie: Swalmen

Re: Mag een 29v linear actuator ook op 12v?

Bericht door peetjeadhdtje »

Ik had een proefopstelling gemaakt en ik kon er zelfs op blijven zitten en het werkte super maar om het te gebruiken moet ik er stroom heenbrengen, een omkeerschakelaar voor kopen en het kan allemaal kapot gaan/ storingen krijgen of veroorzaken. Ik ga zoeken voor of wacht tot ik een gratis hef cilinder met een slag van 24 cm tegenkom. Ik heb nooit haast met zulke dingen. In de tussentijd moet ik het telkens afbreken als we gaan rijden en Flappie op zijn bankje wil liggen.
Plaats reactie