
Ik breek ook nog even in over de roest.
Ik moet je teleurstellen, maar er zijn meer plekken die potentie hebben om te roesten. Ook bij de laatste bouwjaren.freek schreef: 16 mei 2019, 13:58 tav de wielkastranden: Bij onze T4 is het in elk geval 100% niet van binnenuit. Het begint met oppervlakkige roest onder de lak. Ik ken de constructie niet echt maar het lijkt erop dat het binnenscherm en het buitenscherm op elkaar zijn (gepunt)gelast en de roest vat krijgt op de scherpe rand aan de binnenzijde en eerst gewoon tussen de plaat en de lak kruipt. Een rand heb ik al een paar jaar geleden door een carosseriebedrijf laten behandelen en die blijft tot nu toe goed. Ik hoop dat het bij de andere randen ook nog steeds oppervlakkig is en er niet gelast hoeft te worden. Feitelijk zijn dit en de sponning van de voorruit de enige zwakke plekken bij een ("recente") T4
Ik ga nu alleen even in op de achterste wielkasten;
Ter verduidelijking;
Ik ken inmiddels de constructies en corrosie bij de achterste wielkasten uit eigen ervaring in detail. Zowel van een ‘92-er, een ‘94-er ( slechtere jaren) en een versie van na 2003 (op het eerste oog puntgave donor)
Als eerste het puntlasproces;
Door het puntlassen verbrandt een heel klein beetje grondverf rondom de las. Feitelijk ontstaat daardoor bij iedere puntlas een mogelijke roestplek.
Verzinken helpt hierbij een deel doordat rondom een beschadiging nog voldoende materiaal (zink) zit dat deze mini beschadiging compenseert. Maar ik ben bij donor de wielkasten van de laatste generatie geen verzinkte delen tegengekomen.
Plaatwerk zoals bij de wielkasten is dubbel (vertikale buitenkant en deel binnen-wielkast) of zelfs driedubbel (vertikale verdikking van de wieldraagarm in de wielkast zo’n 15cm naar boven. In al die naden kan vocht komen en daardoor corrosie ontstaan.
Zelfs als de nadenkit er nog helemaal perfect uit ziet kan daaronder corrosie woekeren. De kit is extreem taai en flexibel daardoor kan het lang duren voordat de corrosie zich openbaart.
Ik kwam namelijk onder de dikke kit van mijn ‘puntgave’ donor ook roestplekken tegen.
>>Hier<<zie je afbeeldingen van de 2003 wielkast na het afpellen van de dikke kit.
Het roestproces gaat alleen veel langzamer dan van de ‘slechtere’ bouwjaren.
Wat ik iedereen zou willen aanraden (zeker als je duur werk uit laat voeren aan de wielkasten en als je nog lang met de bus wilt doen) is het deels vernieuwen van de kitranden rondom de gegolfde chassisbalken en bij de wielrand. Zodat daar geen vocht tussen kan. En nog belangrijker; het plaatsen van kunststof binnenkuipen in de achterste wielkasten. Deze kuipen voorkomen opbouw van modder en schade door steenslag waardoor vocht verder kan dringen. Dan kun je het nog heel lang uitzingen.
En verder:

Odorf