arjenm schreef:Is er daadwerkelijk onderzoek gedaan naar stijging van de olietemperatuur na het tunen en is het echt zo ernstig? (wie weet waar ik die info kan vinden)
Hoeveel warmer wordt de olie en wat is de kritische grens?
Het plaatsen van een oliekoeler kan toch best zonder thermostaat, want olie zal in een werkende motor met een goed werkend koelsysteem toch niet te koud worden???
De motor wordt toch via het 'gewone' koelsysteem gewoon op temperatuur gehouden.
Ik vraag dit omdat je helemaal geen zicht hebt op je olietemperatuur en dus ook niet op een defecte thermostaat in een oliekoeler en dan zit ie er zeker voor niets tussen!
Op een 2.5 TDI die ook veel meer vermogen moet leveren is toch ook geen extra oliekoeler geplaatst?
Bedankt,
Arjen
Een getunde 1.9TD heeft snel last van TE hete motorolie (bij stevig gebruik) , dat is algemeen gekend hoor. Vele getunde 1.9TD rijders hebben er een extra olietemperatuurmeter bijgeplaatst. Bij intensief gebruik kan de olietemp. al snel oplopen tot 130° , en als je weet dat de oliekwaliteit al begint achteruit te gaan vanaf 120° dan weet je dat het zeker niet gezond is voor de levensduur van je motor.
Ideale bedrijfstemperatuur is 90° , als je je motorolie ook op die temp. kan houden is dat ideaal. Zonder extra oliekoeler haal je dat niet , dan word de olietemp. heter.
Een extra oliekoeler zonder thermostaat is zeker niet aan te raden omdat dan je olie zo langzaam opwarmt dat het veel extra slijtage betekend voor je motor , want een motor maakt het meeste slijtage in koude toestand. Watertemperatuur wil niks zeggen , en heeft ook weinig belang . Het is de olietemperatuur dat van het grootste belang is voor je motor.
Door de thermostaat in de oliekoeler blijft het extra circuit afgesloten tot de olie +/-90° heeft , dan pas gaat de olie ook circuleren door de extra koeler.
Door de oliekoeler met thermostaat te plaatsen , kun je de motorolie op een 90 a 100 ° houden , da's ideaal.
Je zegt "op een 2.5TDI die ook veel meer vermogen moet leveren is toch ook geen extra oliekoeler geplaatst" . Er zit , net zoals op de 1.9TD , een originele oliekoeler op (type water-olie koeler) , dus een watergekoelde oliekoeler.
Een 2.5TDI heeft veel minder last van hoge olietemperaturen dan de 1.9TD's . Dat komt omdat de TDI's een moderner concept zijn , dan de "antieke 1.9TD" .
Doe maar eens de test = start s'morgens met koude motor, de beide motoren , de 1.9TD is binnen de 10 minuten op temperatuur (90°) , terwijl de 2.5TDI na +30 minuten nog steeds niet warm is , hij zal dan amper 60-70 graden hebben.

De TDI's hebben een veel beter thermisch rendement dan de 1.9TD .
O ja , de 2.5TDI heeft van bij het originele ontwerp 140PK , voor de T4 werd dit vermogen dus "dichtgeknepen" , het gehele ontwerp (dus ook olietemp. werd dus berekend op dat vermogen van 140PK) .