poeluh schreef:Wat is dat voor een rood spul wat je er op smeert?
menie
Roestwerende oranje verfstof of grondverf voor ijzer en staal.
Wanneer ijzer al verroest is moet het voor het verven goed ontroest worden. Zelf het kleinste deeltje roest dat achterblijft heeft meer roest tot gevolg: roest veroorzaakt roest. Na het ontroesten moet het oppervlak grondig met thinner of wasbenzine ontvet worden. Dit is belangrijk want zelfs een vingerafdruk op blank staal kan onder een verflaag nieuwe roest veroorzaken. Aanwezige verfresten kunnen met een afbijtmiddel verwijderd worden. Putjes en gaten kunnen met bijvoorbeeld polyesterplamuur worden gerepareerd.
Hierna moet het ijzer Ter voorkoming van roestvorming 2 maal met menie geschilderd worden. IJzermenie blijft goed staan op hoeken in tegenstelling tot loodmenie.
Over de menielagen wordt grondverf aangebracht. De grondverf zorgt voor een goede hechting van de aflakken. Voordat met aflakken wordt begonnen dient de grondverflaag licht opgeschuurd te worden en met een kleefdoekje stofvrij worden gemaakt.
In (lood)menie, dat als roestwerende laag op staal wordt aangebracht, is Pb3O4 verwerkt. De laag is in staat zowel kathodisch als anodisch te beschermen, omdat er Pb2+- en Pb4+- ionen in voorkomen. Ook Ca2PbO4 wordt als roestwerende stof in verf (primer) gebruikt. Menie is het oxide van lood: De naam lood is waarschijnlijk afgeleid van het Keltische loud, het Ierse luaide of van het Sanskriet loka, wat roodachtig betekent, vanwege de roodachtige kleur van het oxide (menie). Het symbool Pb is afkomstig van de Latijnse naam voor lood, plumbum (nog wel gebruikt in wetenschappelijke benamingen).
Tegenwoordig gebruikt men liever milieuvriendelijke loodvrije menie!!!
Loodvrije Menie is een luchtdrogende, roestwerende menie voor Binnen en Buiten op basis van zinkfosfaat/alkydharsen, en voorkomt roest op ijzer en staal. Menie wordt behalve op metaal ook aangebracht op ondermeer houtwerk waar men later niet meer bij kan, omkanten en kops hout van ramen en kozijnen. Loodvrije Menie is ook geschikt voor het beschermen van hout, dat met beton of metselwerk in aanraking komt. De ondergrond dient op passende wijze te zijn voorbehandeld, zoals: Grondig ontroesten, vet, vuil, stof en walshuid verwijderen m.b.v. een staalborstel en/of krabber. Loodvrije Menie in 2-lagen aanbrengen. Desgewenst de eerste laag max. 5 % verdunnen met terpentine. Na droging van de tweede laag, overschilderen met Grondlak en afwerken met Hoogglans of Zijdeglans.
Bij het gebruik van loodmenie moet men goede voorzorgen nemen om vervuiling en inademen/opname in het lichaam te voorkomen (goed handen wassen voor het eten!!!
Van oudsher wordt menie gebruikt om (salpeter)zouten uit de bakstenen muur te isoleren. Sinds geruime tijd is het gebruik van zuivere loodmenie bij de wet verboden. Door de ontwikkeling van de huidige verven is het verhaal van isolatie door menieverf achterhaald. Wanneer men minimaal 3 lagen syntetische (alkyd)verf aanbrengt is het beschermende effect hetzelfde als bij gebruik van (lood)menie.
(lang leve internet...

)