Welkom op het weetjewel forum, van en voor Volkswagen Transporter rijders.

Groetjes webmaster Henk-1

klik rechts op de "X" dan verdwijnt dit veld

T4 vakantie 2013 kort reisverslag..met foto's

Reisverhalen verslagen die de weetjeweller meegemaakt hebben. Foto verplicht en een leuk verhaal natuurlijk. Moet wel de moeite waard zijn, geen ritje naar de buurman enz.
Gebruikersavatar
frans_t4
Berichten: 278
Lid geworden op: 03 mei 2013, 20:59

T4 vakantie 2013 kort reisverslag..met foto's

Bericht door frans_t4 »

Het moest er een keer van komen, mei dit jaar een T4 California (Westfalia) kampeer bus gekocht.
Na eerst in Nederland wat test ritjes gemaakt te hebben (1400Km), daar bleek dat de motor naar mijn gevoel iets te warm te worden. Dankzij dit forum opgelost.. althans voorlopig.
Zo zijn we de 22e Juni 2013 dan begonnen aan onze vakantie.
Geplande route:
Bodensee, Oostenrijk (Tirol, Karinthië), Kroatië en dan via Praag weer naar huis.
Van Zutphen naar Zuid Duitsland (Grünkraut) aan de Bodensee, autoweg gereden, mooi test case voor de bus... niet harder dan 120km/u gereden. Motor temperatuur bleef mooi tussen 50 en 55% van de schaal bij belasting, wat mij wel opviel was dat de motor temperatuur bij b.v bult af behoorlijk zakte, ruim twee streepjes op de schaal :winter
Dit is voor mij wel een indicator dat de thermostaatklep zijn werk niet naar behoren doet! (buiten temperatuur was 25+)
Ons plan was om dit jaar geen Euro cent aan tol zouden uitgeven.. Volgend doel was Tirol Oostenrijk.
Via Bregenz en de pas bij Lech (L200) en de (L198) naar Landeck en van daar richting Feichten in het Kaunerdal. De pas bij Lech was de eerste serieuze testcase in de bergen..Je kan alles zeggen van de 77Pk 2.4l 5 cilindertjes... maar je komt er wel een berg mee op... niet te snel maar toch. :peace
De motor temp ging max naar een of iets meer streepje over de helft en was middels rijstijl prima te beïnvloeden. Gewoon op tijd naar een lagere versnelling en proberen het toerental zo constant mogelijk te houden. De tweede versnelling is Heeeeeel goed getest deze vakantie... :bifun

We hadden via de ANWB gids een camping in Platz,Dat ligt net iets voor Feichten (Platz 30
6524 Kaunertal, Österreich) uit gezocht.. een echte aanrader is dat. De camping hoort bij het hotel.
http://www.weisseespitze.com/bikerhotel ... temap.html

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

We zijn met de bus de Kaunertal gletsjer opgereden met het weer hadden we de jackpot fantastisch strak blauw en op 1400m 25gr op 2780m was het 4 graden. De Kaunertal is een natuurpark en daarvoor moet betaald worden... maar je krijgt er wel wat voor terug. 29 bochten om van 1350m naar 2780m te klimmen... is leuk om te doen met de T4... ook hier weer de tweede versnelling goed kunnen testen.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


Na de Kaunertal wilde we naar de grossglockner... dat is tol vrij rijden een kleine uitdaging... we hebben passen van 17% gereden en wegen die maar net breder waren dan de T4... bijzondere route.
L63, L64, L17 richting Imst, 171,182 naar de Brenner pas.
Via Italië weer Oostenrijk in gereden... balen moesten toch tol betalen op de Italiaanse autostrada 1 Euro 20... :yes
SS12 richting Bolzano en dan via de SS49 weer richting Oostenrijk de 100 naar Lienz, van Lienz de 107 naar Heiligenblutt.

Afbeelding

We hadden een camping in Heiligenblut... deze werd gerund door Opa, Oma en kleinzoon Jozef, aller aardigste camping met een prima restaurantje waar je lekker kunt eten als je eens geen zin hebt in zelf koken.
Hadergasse, A-9844, Heiligenblut, de camping heeft een 8,7 als beordeling en die is zeker op zijn plaats.
Heiligenblut is een leuk maar wel een toeristische plaats, de VVV Info in het dorp is de plek om info over de omgeving te halen. Vanuit Heiligenblut vertrekt een kabelbaan die je al een aardig richting de Glockner brengt. Wij hebben deze baan genomen tot het tussen station en zijn van daaruit gaan wandelen.
Om op de Grosglockner (Franz Jozef platz) te komen moet er betaald worden maar dan heb je weer toegang tot een fraai Natuurpark en met iets van 30 hairpins klim je naar 2600m. Achteraf hoorde we dat het toegangsbewijs een jaar geldig blijft en je dan voor 10 Euro het natuurpark in kunt. De weg naarde Franz-Josefs-Höhe heeft een paar behoorlijke klimmen en de T4 moest er weer flink aan trekken... voor ons strandde een T3 bus... die heeft het volgens mij niet gehaald tot de Franz-Josefs-Höhe.

Afbeelding

Afdalen... wat kunnen sommige mensen toch gevaarlijk afdalen... ik heb wat remvoering geroken... de T4 kon het prima redden door op de motor af te remmen, indien het toerental te hoog dreigde te komen.. de rem een keer goed gebruiken en gewoon weer laten rollen.

Vanuit Karinthië naar Kroatië.. weer kruipdoor sluipdoor..

Afbeelding

Dit soort bordjes zijn we regelmatig tegen gekomen... van 5%..... tot aan deze met 20% :bonk

Italië deze keer geen tol, Slovenië naar Kroatië. Doel was Rovinj...camping gezocht en gevonden... man wat is het daar druk en heet.. 35+ niet echt onze temperatuur...

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

In Oostenrijk hadden we prachtig weer 25gr max. Van Rovinj naar Porec gereden leuke weg.. in de omgeving van Porec konden we eigenlijk niet een geschikte camping vinden... Uiteindelijk wel wat gevonden .. aan zee maar achteraf bleek het pad waar we aan zaten een doorgangs pad te zijn voor de gehele Adriatische kuststrook bij Porec..

Afbeelding

Afbeelding

Het sanitair liet hier ook erg te wensen over..... :politie Zeker gezien de prijs die betaald moest worden per overnachting... 38 euro... :ie

Afbeelding


Afbeelding


Afbeelding

Plannen gemaakt om snel weer uit Kroatië te vertrekken.
Onze negative Kroatië ervaring is aan ons zelf te wijten... geen goede voorbereiding en niet het juiste seizoens-tijdstip :gif Nadat we met andere hadden gesproken werd ons geadviseerd om de volgende keer eerder of later in het seizoen te gaan.. mei... september oktober.
Maar nu ontdek je wel de enorme flexibiliteit met een kampeerbus... helemaal geweldig!
Via Triëste E70 en SR55 naar Slovenië daar de 144, 103, 102, 202, 203 ( waar we weer de nodige passen hebben gereden) richting Villach in Oostenrijk.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Slovenië is zeker een aanrader, prachtig land goede infrastructuur en aardige en vriendelijke mensen.
Het is wel oppassen in Slovenië dat je niet per ongeluk op een van de snelwegen uitkomt... zonder tol vignet ben je daar namelijk gelijk aan de beurt 350 Euro boete!!!
Onze TomTom Start was in dat opzicht niet echt te vertrouwen omdat de Sloveense tol wegen in onze versie niet werden benoemd!!

Mijn vrouw wilde altijd nog een naar Wenen, dus plannen bijgesteld Praag verruild voor Wenen. Weer terug in Oostenrijk konden we weer genieten van de aangename temperaturen en rust..
De eerste overnachting was 30Km boven Villach... vanaf hier de 94 riching Feldkirchen waarbij je onderweg het plaatsje Bodensdorf tegen komt prima camping aan een meertje, erg gastvrij! Een nadeel... er loopt een spoorbaan achter de camping langs.. de forenzen trein maakt nagenoeg geen lawaai echter 3 tot 4 keer per dag komt daar wel een goederen trein.... die passeert niet geruisloos. De camping behoord tot een hotel en wordt beheerd door ene Holger... die staat daar al 25 jaar en regelt daar alles. Moet je wel van houden. Goed de plek was prima in orde.. het sanitair subliem!

Afbeelding

Afbeelding

De foto's spreken voor hun zelf... russssssssssssssssssst. Als er geen goederen trein voorbij kwam...!

Nadat we wat wandelingen hadden gemaakt en klaar waren met Holger besloten om te vertrekken richting Wenen, volgens de kampeer gids zou er een mooie camping zijn in het Wienerwald.
De rit naar Wenen was in Karinthië mooi ... naar mate we dichter bij Wenen kwamen werd het saai een heel ander Oostenrijk dan we gewend waren... hier ook wel de nadelen van de landesstrasse ontdekt, je rijd van dorp naar dorp... op sommige plekken zitten drie a 4 dorpen met 500m tussen grens aan elkaar vast. Daardoor ging het tempo behoorlijk naar beneden .. aantal dorpen was de maximum snelheid 30km/u, veel verkeerslichten ... al met al niet echt bijzonder.
De bezienswaardigheid op het laatste stuk (150Km) beperkt zich tot veel heel veel industrie en Ja ... auto bedrijven.. wow we hebben nog nooit zoveel autobedrijven bij elkaar gezien als in Oostenrijk.

De camping Wienerwald ligt ruim 3/4 uur vanaf Wenen zoals de naam al zegt in het Wald (bos)... eenvoudige maar leuke kleine camping normale prijzen en een uitermate vriendelijke beheerder. http://www.camping-wienerwald.at/
We kregen hier prima informatie over hoe naar Wenen te gaan.. zijn advies was naar een P&R te rijden daar de bus te stallen (3 euro p/d) en een 8 daagse strippen kaart te kopen kosten 38 Euro.. de restant aan niet gebruikte strippen nam hij dan weer van ons over.
Prima oplossing... Wenen is natuurlijk een cliché... maar moet je een keer hebben meegemaakt.

Het was 30min rijden van de camping Wienerwald naar de P&R plek in Wenen, 8 dagen kaart uit de kaartjes automaat(gewoon met de pinpas) gekocht en gestempeld... let wel je moet ook voor je mede reiziger stempelen, in ons geval nog 4 stempel strippen over na twee dagen Wenen. .
Kaartje per stempelvlak omvouwen... dan even het systeem van S en U bahn begrijpen..maar dat legt zich zelf uit daarna gaan met die bahn.

Dag 1 was de stad Wenen...

Afbeelding

Afbeelding
Deze kerels proberen je allerlei concerten aan te smeren... gewoon duidelijk zijn.. daarna geen last meer.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Dag 2 was slot slot Schönbrunn, daar kan je een dag druk zijn...

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Na Wenen... via de Donau strasse richting Passau ook weer tol vrij gereden..
Afbeelding

Op mijn vraag hoe hoog de Donau had gestaan... mmmm zie de rode pijl... dat is bijna 4m hoger dan normaal, ze hadden dan ook net weer de spullen voor elkaar.
Afbeelding

In Beieren de laatste camping gehad... een kleine 50km ten westen van de Tsjechische grens...

Afbeelding

Daarna via de Duitse autobaan naar huis.... uiteindelijk hebben we 3800Km op de teller er bij een gemiddeld verbruik van 1:11 en een halve liter olie verstookt..
We hebben 3 weken prachtig weer gehad...en resumerend... een geweldige ervaring om met een T4 kampeerbus er op uit te trekken.
+ punten van/met onze bus:
+ erg flexibel.
+ Snel en gemakkelijk op te bouwen.
+ Prima plek om te slapen, ver van de grond dus geen last van optrekkende kou of vocht.
+ Prima zitplaatsen, die draaibare piloten stoelen voldoen uitstekend.
+ De Westfalia koelkast...prima ding... :gekte

- punten van/met onze bus:
- Bus maakt erg veel lawaai.
- Geen sanitaire voorzieningen (dat is de keuze van een busje)
- Geen Airco.
- Geen centrale vergrendeling.

Technische problemen tijdens en na de 3800km met onze T4 bus bj1994:
* Mogelijk een defecte koelwater thermostaat.Mochten er vragen zijn dan kan dat altijd via PB.

Frans.
Laatst gewijzigd door frans_t4 op 30 jul 2013, 16:41, 13 keer totaal gewijzigd.
VW T5 bj 2006 (210.000km)
BMW R90/6 bj 1974 (190.000km)
Radio zendamateur licentie klasse A
http://www.pa5ca.com
Gebruikersavatar
Jurgen VH
Berichten: 945
Lid geworden op: 02 feb 2011, 23:43

Re: Vakantie 2013 kort reisverslag..met foto's

Bericht door Jurgen VH »

Mooi verslagje en die foto's wordt ik nooit beu, zelf al heel veel passen gereden maar wel telkens met de motorfiets.
Dit jaar gaan we naar lago maggiore met het busje en de caravan, van hieruit heb ik een dagje naar de nufenenpas gepland om aan mijn madam en de kleine het is irl te laten zien ipv op een plaatje :knipoog ik hoop dat ze er ook van zullen genieten.
Gebruikersavatar
Henk-1
Site Admin
Berichten: 4430
Lid geworden op: 11 jan 2007, 11:24
Locatie: Stadskanaal
Contacteer:

Re: Vakantie 2013 kort reisverslag..met foto's

Bericht door Henk-1 »

:yes
Mooi verslag .
Mooi avontuur.
:toppie :ikrij
Groetjes webmaster Henk-1 :wjwnl VW T5 1.9TDI uit 2008 140PK
Gebruikersavatar
sgsdebruijn
Berichten: 4377
Lid geworden op: 22 okt 2008, 11:15
Locatie: in de Hoeksche Waard

Re: Vakantie 2013 kort reisverslag..met foto's

Bericht door sgsdebruijn »

Moeten we vaker hebben zulke verslagen, leuk om te lezen en vooral de mooie plaatjes die je erbij hebt gedaan.
Wij vertrekken morgen naar de Franse Alpen, hoop op dezelfde omstandigheden en uitzichten.
VW T4 Multivan 2.5TDI+++
Gebruikersavatar
frans_t4
Berichten: 278
Lid geworden op: 03 mei 2013, 20:59

Re: Vakantie 2013 kort reisverslag..met foto's

Bericht door frans_t4 »

sgsdebruijn schreef:Moeten we vaker hebben zulke verslagen, leuk om te lezen en vooral de mooie plaatjes die je erbij hebt gedaan.
Wij vertrekken morgen naar de Franse Alpen, hoop op dezelfde omstandigheden en uitzichten.
Goede en veilige reis gewenst...en hoop dat jullie ook fantastisch weer hebben...

@ Henk... graag gedaan.... 't is even werk.. maar hoop dat andere dat ook doen...zo kan je van elkaar ervaring opdoen.

@ Jurgen... ja zonder foto's wordt het taai leesvoer... :nuts
VW T5 bj 2006 (210.000km)
BMW R90/6 bj 1974 (190.000km)
Radio zendamateur licentie klasse A
http://www.pa5ca.com
Gebruikersavatar
Multivan Generation
Berichten: 33475
Lid geworden op: 14 jan 2007, 14:41
Locatie: Zeeland (Oost)
Contacteer:

Re: Vakantie 2013 kort reisverslag..met foto's update 27 jul

Bericht door Multivan Generation »

heerlijk om te lezen..

Dit soort verhalen verdienen een sticky voor bijvoorbeeld een half jaar,
of een eigen forumgedeelte (bus verhalen/ reisverhalen)
...have you ever noticed that some people never have the money to do it right, but can always find the money to do it twice?...
Gebruikersavatar
sgsdebruijn
Berichten: 4377
Lid geworden op: 22 okt 2008, 11:15
Locatie: in de Hoeksche Waard

Re: Vakantie 2013 kort reisverslag..met foto's update 27 jul

Bericht door sgsdebruijn »

Ja dat zou ik ook al langer willen Peter, Henk is dat niet te regelen?!, bus cq camperverhalen in een aparte rubriek.
VW T4 Multivan 2.5TDI+++
Gebruikersavatar
RITC
Berichten: 912
Lid geworden op: 17 jul 2011, 08:49
Locatie: Hengelo(Ov.)

Re: Vakantie 2013 kort reisverslag..met foto's update 27 jul

Bericht door RITC »

Mooi mooi,
De bergen vervelen nooit :toppie
Groeten Maarten(RITC)

witte T4 dubbele cabine, 2.0 benzine bj.2001
Defensie blauwe T5 lwb DC 1.9 tdi bj.2007
Gebruikersavatar
Multivan Generation
Berichten: 33475
Lid geworden op: 14 jan 2007, 14:41
Locatie: Zeeland (Oost)
Contacteer:

Re: Vakantie 2013 kort reisverslag..met foto's update 27 jul

Bericht door Multivan Generation »

sgsdebruijn schreef:Ja dat zou ik ook al langer willen Peter, Henk is dat niet te regelen?!, bus cq camperverhalen in een aparte rubriek.
- Frodo's reis
- Sinja's reis
- er was pas weer iemand terug die door de sahara had gereden..

zijn er al een paar..
...have you ever noticed that some people never have the money to do it right, but can always find the money to do it twice?...
Gebruikersavatar
sgsdebruijn
Berichten: 4377
Lid geworden op: 22 okt 2008, 11:15
Locatie: in de Hoeksche Waard

Re: Vakantie 2013 kort reisverslag..met foto's update 27 jul

Bericht door sgsdebruijn »

Moet inderdaad wel een verslag/verhaal((t)je) zijn met wat foto's erbij, niet onder het mom van "ik was in lutjebroek, doei" :lach

Kan dat Henk? Maak ik er ook 1 na mijn vakantie :wjw
VW T4 Multivan 2.5TDI+++
Gebruikersavatar
ratlookcalifornia
Berichten: 353
Lid geworden op: 15 nov 2011, 09:10

Re: Vakantie 2013 kort reisverslag..met foto's update 27 jul

Bericht door ratlookcalifornia »

leuk om een reisverslag tegen te komen, is altijd leuk en handig om het onder onze favorieten te zetten mocht de reis ook die richting uit gaan. Zit al veel te googlen naar reisverslagen als we een bepaald gebied op gaan zoeken zodat de highlights al bekend zijn ( mis je die zeker niet :knipoog )..... Zou inderdaad leuk zijn om een apart topic te hebben... :jumpklap
Gebruikersavatar
Henk-1
Site Admin
Berichten: 4430
Lid geworden op: 11 jan 2007, 11:24
Locatie: Stadskanaal
Contacteer:

Re: Vakantie 2013 kort reisverslag..met foto's update 27 jul

Bericht door Henk-1 »

Oke ik zal binnenkort een extra forum maken en deze topic verplaatsen.
Groetjes webmaster Henk-1 :wjwnl VW T5 1.9TDI uit 2008 140PK
Gebruikersavatar
frans_t4
Berichten: 278
Lid geworden op: 03 mei 2013, 20:59

Re: Vakantie 2013 kort reisverslag..met foto's update 27 jul

Bericht door frans_t4 »

Henk-1 schreef:Oke ik zal binnenkort een extra forum maken en deze topic verplaatsen.
Hallo Henk... mooi man... zo kan iedereen zijn of haar ei kwijt.. topy :yes


Frans
VW T5 bj 2006 (210.000km)
BMW R90/6 bj 1974 (190.000km)
Radio zendamateur licentie klasse A
http://www.pa5ca.com
Gebruikersavatar
Oviivo
Berichten: 2365
Lid geworden op: 15 aug 2012, 14:43

Re: Vakantie 2013 kort reisverslag..met foto's update 28 jul

Bericht door Oviivo »

Wat is er toch met Nederlanders een geen tol willen betalen? Ik heb een paar weken gelden nog bijna een tientje betaald voor een stukje snelweg in Oostenrijk van 20 km, tja, had ik maar meer snelweg moeten nemen :nuts
En in Frankrijk zijn die péages gewoon super! Het is alleen die vertraging bij die poortjes, zeker op de motor :muur

Verder een heel leuk verslag, met name foto's doen het goed :toppie
VW T5 California Black Edition TDI > Individual Project topic
als ebay het niet heeft, vergeet het dan maar
Gebruikersavatar
Henk-1
Site Admin
Berichten: 4430
Lid geworden op: 11 jan 2007, 11:24
Locatie: Stadskanaal
Contacteer:

Re: Vakantie 2013 kort reisverslag..met foto's update 28 jul

Bericht door Henk-1 »

Vandaag en morgen heb ik niet zoveel tijd.
Moet er even rustig voor gaan zitten, maar dat lukt allemaal ook wel.
Hoe moet het nieuwe forum heten ?

Transporter avonturen ?
Groetjes webmaster Henk-1 :wjwnl VW T5 1.9TDI uit 2008 140PK
Plaats reactie