Welkom op het weetjewel forum, van en voor Volkswagen Transporter rijders.

Groetjes webmaster Henk-1

klik rechts op de "X" dan verdwijnt dit veld

Noorwegen 2014

Reisverhalen verslagen die de weetjeweller meegemaakt hebben. Foto verplicht en een leuk verhaal natuurlijk. Moet wel de moeite waard zijn, geen ritje naar de buurman enz.
Gebruikersavatar
bvddobb
Berichten: 1492
Lid geworden op: 15 okt 2013, 10:51
Locatie: Utrecht

Noorwegen 2014

Bericht door bvddobb »

Wij zijn van half augustus tot half september 2014 weer eens naar Noorwegen geweest. We waren er al vaker geweest, maar dit werd de eerste keer met ons busje!

We zijn redelijk vaak buiten de gebaande paden geweest, de populaire doorgaande wegen mijdend, en hebben ook vaak op plekken gekampeerd die niet zo gangbaar waren, wild, of anders bij kleine plaatsjes of aan baaitjes of meren aan het eind van doodlopende onverharde weggetjes waar in iedere geval de 'witte reuzen' niet komen. Soms wel een paar andere busjes...! Deze diavoorstelling geeft je een indruk van plekjes waar we gestaan hebben, en wegen en weggetjes die we bereden hebben:Onze reis

We zijn in totaal 30 dagen onderweg geweest. In twee dagen naar Hirtshals in Noord-Denemarken en van daar met de boot naar Langesund. Toen naar Oslo, daar vrienden en de stad bezocht. Vervolgens door de bergen in het oosten van het land naar Trondheim en vandaar verder naar het noorden. Daar nog familie bezocht, de poolcirkel overgestoken en toen door tot op de Westerålen en de Lofoten. Andenes was de meest noordelijke plaats die we bezocht hebben. Toen grofweg langs de kust weer terug tot vlak bij Stavanger. Daar Marga's broer bezocht, en toen met de nachtboot van Stavanger naar Hirtshals. En tot slot weer in twee dagen van daar naar huis.

Buiten de 'gebaande paden'

Wij vinden het prettig om een beetje de geijkte routes en wegen te vermijden, en in ieder geval al die plaatsen waar de 'witte reuzen' zich plegen te verzamelen. Marga is een kei in het vinden van 'witte weggetjes' op de kaart. In Noorwegen brengt je dat dan vaak op on- of halfverharde wegen, vaak met van dat aangewalste gruis. Zeker waar zulke weggetjes dan doodlopen op een fjord, een meer of een riviertje vind je dan vaak de mooiste kampeerplekken. En 'wild' kamperen is (bijna) nergens een probleem in Noorwegen.

Ook een hele goede truc is om bij tunnels (zeker de grotere, maar het kan bijna overal) NIET de tunnel te nemen, maar te kijken of je de 'oude' weg langs de fjord of over de pas nog kunt vinden. De bekendste voorbeelden hiervan zijn waarschijnlijk de 'Auerlandsfjellet' en de 'Gamle Strynefjellsvegen' twee van de 'Nasjonale Turistveger'. Maar ze bestaan dus gewoon nog, op veel meer plaatsen en vaak zijn ze ook nog berijdbaar. Het zijn dan meestal wel van die aangewalste gruiswegen met van die stenen als afzetting ernaast en ze worden niet altijd meer even goed onderhouden, dus enige voorzichtigheid is wel gepast. Soms kom je dan borden tegen met 'vanaf hier op eigen risico', en soms zijn ze ook inmiddels gewoon afgesloten. Maar vaak kun je er dus nog gewoon over heen, en het mooie is: daar rijdt bijna niemand meer! En boven op de pas, of langs de fjord, of waar de weg/de tunnel ook maar ligt vind je dan ook weer de fraaiste kampeerplekken.

Lofoten en Westerålen

Daarover een paar opmerkingen. Wij zijn daar nu geweest, maar we zullen er denk ik niet gauw weer heen gaan.

Het is zo'n plek waar je 'geweest moet zijn', maar het is ontzettend ver rijden, heen en terug een aantal dagen en vele honderden kilometers, en wij vinden dat je niet echt kunt zeggen dat het er nu 10 keer mooier is dan elders in Noorwegen. Heel mooi, maar veel dichterbij in Noorwegen is minstens zo veel moois te zien.

En dan is het gewoon zó'n populaire bestemming, dat de lokale bevolking daar de 'witte plaag' zoals zij die noemen inmiddels meer dan zat is. Zoals één iemand daar ons vertelde: "er komen gewoon té veel campers deze kant op, en té vaak gedragen die mensen zich nogal onbehoorlijk". We hebben daar zelf van nabij diverse droeve voorbeelden van gezien. Nergens in Noorwegen dan hier hebben we dan ook zo vele bordjes met 'no camping', 'camping forbudt', met kettingen of rotsblokken afgesloten weggetjes, bordjes 'privat vej', enz. enz. gezien. Jammer.

Foto's en filmpjes

Voor wie het aandurft: onder deze link vind je ons complete on line fotoalbum van deze trip. Het zijn veel foto's...

We hebben ook met onze dashcam veel filmpjes gemaakt, maar daar moeten we nog het nodige aan uitzoeken en editen. Als dat nog weer tot een filmpje leidt, zullen we dat later hier plaatsen!
Laatst gewijzigd door bvddobb op 08 apr 2021, 13:01, 2 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Henk-1
Site Admin
Berichten: 4456
Lid geworden op: 11 jan 2007, 11:24
Locatie: Stadskanaal
Contacteer:

Re: Noorwegen 2014

Bericht door Henk-1 »

:groteogen :groteogen :groteogen

:ikrij :toppie :toppie :toppie :toppie :toppie :toppie :toppie
Groetjes webmaster Henk-1 :wjwnl VW T5 1.9TDI uit 2008 140PK
Gebruikersavatar
Utsie
Berichten: 258
Lid geworden op: 03 feb 2013, 19:04
Locatie: Zuid-Limburg

Re: Noorwegen 2014

Bericht door Utsie »

:yes :yes

Ziet er helemaal geweldig uit. jammer dat ik nog geen baas heb die het goed vind dat ik een maand wegblijf :knipoog


Gr. Utsie :driveT5
Gebruikersavatar
Oviivo
Berichten: 2365
Lid geworden op: 15 aug 2012, 14:43

Re: Noorwegen 2014

Bericht door Oviivo »

He, jammer, het filmpje is na 3 minuten al afgelopen. Mooe sfeerbeelden!

Prachtige foto's, sommige zouden zo in de VW folder kunnen :toppie
VW T5 California Black Edition TDI > Individual Project topic
als ebay het niet heeft, vergeet het dan maar
Gebruikersavatar
bvddobb
Berichten: 1492
Lid geworden op: 15 okt 2013, 10:51
Locatie: Utrecht

Re: Noorwegen 2014

Bericht door bvddobb »

Nog even een aanvulling, onze 'fauna-waarnemingen':
  • één eland
  • een paar vossen
  • een paar reeën
  • één in de fjord rondzwemmende reuzenschildpad (nog nooit eerder gezien!)
  • twee adelaars
  • één visarend
Maar zo mooi als Geert het in Zweden heeft meegemaakt hebben wij het niet gezien:

Afbeelding
Gebruikersavatar
bvddobb
Berichten: 1492
Lid geworden op: 15 okt 2013, 10:51
Locatie: Utrecht

Re: Noorwegen 2014

Bericht door bvddobb »

Utsie schreef:Ziet er helemaal geweldig uit. jammer dat ik nog geen baas heb die het goed vind dat ik een maand wegblijf :knipoog
Dat hoeft je niet tegen te houden, hoor! Zoals we al schreven, het is helemaal niet nodig om het hele eind naar boven de poolcirkel te rijden om heel veel moois te zien! Ook in Zuid-Noorwegen is het fantastisch, en daar kun je ook met 2 of 3 vakantie weken prima toe!
Gebruikersavatar
Mickel Moen
Berichten: 2023
Lid geworden op: 21 mei 2009, 15:19
Locatie: Súdwest-Fryslân
Contacteer:

Re: Noorwegen 2014

Bericht door Mickel Moen »

Bart & Marga,

Mooie plaatjes met een mooi busje. Kan zo in een VW-reclame.

Prachtige bekende beelden. Wij zijn ook al diverse keren naar Noorwegen geweest. Het blijft een fantastisch land.
Wij vonden de Lofoten zeer bijzonder en zeker ook de Vesteralen. (iets minder toeristisch) Het klopt, dat het er steeds drukker wordt, maar dat vinden wij ook van Zuid- en MiddenNoorwegen. Wij hebben wel eens tegen elkaar gezegd, dat het wel leek dat 1 op de vier auto's die je tegenkwam een Nederlander was. En...... veel, heel veel witte dozen.

Afbeelding

Lofoten is inderdaad ver weg. Wij hebben het ons toen op de heenweg wat gemakkelijker gemaakt, door de boot van Travemunde naar Helsinki te nemen. Scheelt nogal wat kilometers.

Leuk dat je ons rendierplaatje hier aanhaalt. Was een toevalstreffertje op de Stekenjokk (Zweden), waar we ook een prachtig plekje hadden.
Afbeelding
Groetnis, Geert
.Afbeelding mickelmoen.nl
Gebruikersavatar
H&M 235
Berichten: 403
Lid geworden op: 01 feb 2007, 22:19
Locatie: Gers (32) France
Contacteer:

Re: Noorwegen 2014

Bericht door H&M 235 »

Hallo Bart & Marga,

Ook wij gaan regelmatig naar Noorwegen en Zweden.
Wij zijn dit jaar in juli en augustus daar geweest.

Wij hebben de boot Kiel Götenborg genomen.
Toen de E45 naar Mora, daar hebben wij overnacht in Vikarby.

Daar vandaan naar Gäddede op de Wildernis route, via Stekenjokk, E12 naar Tanarby.
Daar vandaan via Kjelling, Furoy, Bodo, Bognes naar Lauvik op de Lofoten.
Prachtige rit, vooral de Wildernis route en de E12 naar Noorwegen.

Op de Stekenjokken hebben we een paar honderd rendieren tegelijk gezien.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Daarna zijn we op ons gemak via Narvik, Kiruna, Jokkmokk, Vilhemina, Idre weer naar Götenborg gereden.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Wij kregen vlak bij Narvik, op een kleine camping bezoek van 5 elanden. Ik zat sávond een boek te lezen en had het gevoel bekeken te worden. Ik keek naar buiten en op een meter afstand stond een eland naar binen te kijken. Hij bleef zeker een kwartier ons aan kijken.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Inderdaad wordt het drukker in Noorwegen, maar wat ons ook opviel, was dat vroeger in het noorden de helft in campers en de helft met caravans reed. De campers waren meestal in grote van een vw bus. Nu is het veel minder caravans en veel grote campers. Hoe groter en mooier vinden de noren.
Grz

Hans
H&M 235/394
Afbeelding
http://www.madebymcl.nl/
Gebruikersavatar
bvddobb
Berichten: 1492
Lid geworden op: 15 okt 2013, 10:51
Locatie: Utrecht

Re: Noorwegen 2014

Bericht door bvddobb »

Cool, zo'n eland voor je raam!

Die 'wildernisroute' in Zweden moeten we ook maar eens doen, daar is Geert ook geweest dit jaar, en daar hebben we ook al mooie plaatjes van gezien!
H&M 235 schreef:Inderdaad wordt het drukker in Noorwegen, maar wat ons ook opviel, was dat vroeger in het noorden de helft in campers en de helft met caravans reed. De campers waren meestal in grote van een vw bus. Nu is het veel minder caravans en veel grote campers. Hoe groter en mooier vinden de noren.
Wij waren redelijk aan het eind of zelfs al wat buiten het seizoen, dus de echte drukte hebben wij gelukkig niet eens meegemaakt, en we hebben de hier en daar nog wel aanwezige clusters witte reuzen zelf goed kunnen mijden. Maar de gevolgen van de grote drukte (een steeds minder welwillende houding t.o.v. camperaars, veel verboden overal) hebben we dus al wél ondervonden op de Vesterålen en de Lofoten.
Gobert
Berichten: 225
Lid geworden op: 30 jul 2014, 21:24

Re: Noorwegen 2014

Bericht door Gobert »

Erg leuk gedaan.
Is al dat water zwembaar qua temperatuur? Of is het na een zwempartij zoeken geblazen?

Ik ga nu verder met de uitgebreide fotoreportage.Edit: schoenendroger? Nog nooit gezien.
Gebruikersavatar
Mickel Moen
Berichten: 2023
Lid geworden op: 21 mei 2009, 15:19
Locatie: Súdwest-Fryslân
Contacteer:

Re: Noorwegen 2014

Bericht door Mickel Moen »

He hans,

Dat is dezelfde rendierkundde, die wij dus ook hebben gezien op de Stekenjokk.

Afbeelding

Maar een eland zo dichtbij de bus: Geweldig :yes

Bofkonten :gekte
Groetnis, Geert
.Afbeelding mickelmoen.nl
Gebruikersavatar
lemmy
Berichten: 222
Lid geworden op: 20 aug 2014, 16:13

Re: Noorwegen 2014

Bericht door lemmy »

ja dat is ffkes watertanden als je deze mooie foto's ziet :yes

grtz lemmy
Ik ben niet oud.....ik ben een KLASSIEKER !!
Gebruikersavatar
Mickel Moen
Berichten: 2023
Lid geworden op: 21 mei 2009, 15:19
Locatie: Súdwest-Fryslân
Contacteer:

Re: Noorwegen 2014

Bericht door Mickel Moen »

Gobert schreef:Erg leuk gedaan.
Is al dat water zwembaar qua temperatuur? Of is het na een zwempartij zoeken geblazen?
Deze zomer hebben we bijna iedere dag in Zweden gezwommen. Zee, meren, rivieren. Zelfs het water daar in die beek op de Stekenjokk was van een verbazend goede temperatuur voor een bergbeek. Meestal zijn die ijskoud van het smeltwater. Deze zomer was het echter al zo lang warm geweest, dat de hete rotsen en stenen het water snel op zwemtemperatuur hadden.

Afbeelding
Groetnis, Geert
.Afbeelding mickelmoen.nl
Gebruikersavatar
Gerotterdam
Berichten: 67
Lid geworden op: 07 okt 2014, 20:11
Locatie: NH

Re: Noorwegen 2014

Bericht door Gerotterdam »

Mooi stukje, met mooie herkenbare foto's...

Ook met een gehuurde T4 naar Noorwegen geweest en diep geraakt door het land.
Eigenlijk door alles... Natuur, rust, het licht, de kleuren groen, de prettige mensen, ook toeristen, het prettige verkeer... etc etc.

Je stukje geeft weer zin in de vakantie!
Gebruikersavatar
bvddobb
Berichten: 1492
Lid geworden op: 15 okt 2013, 10:51
Locatie: Utrecht

Re: Noorwegen 2014

Bericht door bvddobb »

Gobert schreef:Erg leuk gedaan.
Is al dat water zwembaar qua temperatuur? Of is het na een zwempartij zoeken geblazen?
Ik heb dat zelf nooit gedaan (ben niet zo'n zwemmer) maar onze kinderen zwommen wel gewoon in de fjorden. De warme golfstroom gaat daar langs de kust, hè, dus niet te ver landinwaarts is het nog wel te doen, dat zeewater. In mijn ervaring kunnen de meren, als ze vanuit gletsjers of de hoogvlakte met smeltwater gevoed worden, wel behoorlijk koud zijn. Maar ook daar hebben de kinderen en Marga wel gezwommen, dus het is te doen...
Plaats reactie