Welkom op het weetjewel forum, van en voor Volkswagen Transporter rijders.

Groetjes webmaster Henk-1

klik rechts op de "X" dan verdwijnt dit veld

La Wallonie Picardie

Reisverhalen verslagen die de weetjeweller meegemaakt hebben. Foto verplicht en een leuk verhaal natuurlijk. Moet wel de moeite waard zijn, geen ritje naar de buurman enz.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
brugseb
Berichten: 1132
Lid geworden op: 20 nov 2014, 20:56
Locatie: Brugge (B)
Contacteer:

La Wallonie Picardie

Bericht door brugseb »

Gedwongen thuiszitten geeft je wat extra tijd en laat je ook effe nadenken over wat je vroeger wel interesseerde: trips uitstippelen, leuke routes zoeken met interesse "voor wat is geweest" zoals dat heet, en foto's nemen. Rondneuzen doorheen de reisverhalen geeft wel weer goesting om daar iets mee te doen. Vandaar beginnen prutsen met Picasa en voila, voor wie er zin in heeft, veel plezier, ik hoor het wel.

Met de mooie herfstdagen de fiets aan de bus gehangen en voor een tweede keer de Borinage gaan verkennen. Dit is een voormalige mijnstreek waar tot in de jaren '60 steenkool werd gedolven. De streek is doorkruist door talloze kleine kanaaltjes en spoorlijntjes waarmee het zwarte goud werd afgevoerd. Langs het water is het heerlijk fietsen, heel wat spoorlijntjes zijn intussen verdwenen, maar wie zoekt vindt nog de sporen (!) in het landschap. Een wat verlaten streek, met heel wat historie op kleine plekken, maar ook leegstaande stationsgebouwen en fabrieken. Altijd leuk voor urbex foto's, binnen raken is meestal geen groot probleem.
Natuurlijk zijn er meer evidente bezienswaardigheden: bekend zijn Le Grand Hornu met het museum voor moderne kunst, het kasteel van Beloeil, en Bernissart waar men de dino's vond die in Brussels Natuurhistorisch museum staan. In het dorp staat trouwens een piepklein museum met een volledig skelet. De dames van de lokale toeristische dienst verwennen je met een massa nuttige info en brochures - wellicht wat uit verveling (zo'n adonis ben ik niet :knipoog ). Sinds dit jaar bestaat in Henegouwen ook een fietsknooppuntennetwerk die aansluit op Vlaanderen en Frankrijk, met een overzichtelijke kaart. Altijd rustige wegen, meestal verkeersvrij, soms wat ruw doorheen stukken bos. Wie de actieradius uitbreidt staat zo over de grens in Condé, een versterkt stadje, of Bavay met haar grote Romeinse opgravingen.

De campings zijn euh... charmant. Maar een wild plekje vinden lijkt me geen probleem.
Een streek om te ontdekken tijdens een kortbij lang weekend of zo.

https://picasaweb.google.com/1131529478 ... p_b4nbf-Bw
:campingT4
T4 altijd een beetje reizen
check https://carobart.wordpress.com
ex T4 cali 2.4D, nu T4 CE 2.5TDI
Gebruikersavatar
Blue Moon
Berichten: 217
Lid geworden op: 25 sep 2013, 20:41

Re: La Wallonie Picardie

Bericht door Blue Moon »

Hoi Bart!
Mooie foto's, inderdaad, van een streek die ons nauw aan het hart ligt.
Wat een charme, die oude industriële sites "en ruine", eens een zo rijk verleden...
Annelise is afkomstig uit Henegouwen, meer precies uit Jumet, ook een streek van vergane glories, met heel veel charbonnages en terrils en baraquements voor de toemalige (Italiaanse en andere) migranten... Dat zet ons op ideeën voor toekomstige reportages. Ook de Ravel is merkwaardig: oude trein trajecten omgetoverd in fietsroutes. Zie http://ravel.wallonie.be/opencms/opencms/fr/.
De Samber met de fiets volgen, van de Abbaye d'Aulne tot in Frankrijk, is ook een leuke ervaring.
Van welke streek ben jij, eigenlijk? We zijn van Grimbergen.
Doei!
P&A
Gebruikersavatar
brugseb
Berichten: 1132
Lid geworden op: 20 nov 2014, 20:56
Locatie: Brugge (B)
Contacteer:

Re: La Wallonie Picardie

Bericht door brugseb »

Hoi Pascal&Anelise
tx voor de reactie - RAVAL kende ik al, stuk Jodoigne - Namen ooit gedaan. Fietsen in Henegouwen is sinds kort wel makkelijk, ik kan je de knooppunten kaart aanbevelen!
Zelf wonen we rond Brugge (tiens, met zo'n avatar :jump ) en trekken we er graag tussendoor ook effe op uit in de niet-zo-verre omgeving (N-Frankrijk, Henegouwen, Champagne-Ardennes). Plannen genoeg, inspiratie altijd ter uitwisseling!
groeten
Bart
:campingT4
T4 altijd een beetje reizen
check https://carobart.wordpress.com
ex T4 cali 2.4D, nu T4 CE 2.5TDI
Plaats reactie