Welkom op het weetjewel forum, van en voor Volkswagen Transporter rijders.

Groetjes webmaster Henk-1

klik rechts op de "X" dan verdwijnt dit veld

2de accu

Ben je bezig met een leuk of ingrijpend project aan je bus. Plaats deze dan hier
Plaats reactie
T5GP-Amsterdam
Berichten: 45
Lid geworden op: zo apr 23, 2017 14:29

2de accu

Bericht door T5GP-Amsterdam »

Hoi,

Ik heb een T5-GP uit 2010 en wil graag wat meer stroom aan boord voor een lange rit / vakantie ))

Ik heb nu een standaar 60a accu in de bus zitten en die wou ik vervangen door een 100a model. Dan de oude onder de bestuurders stoel plaatsen en een stroompunt voor in de bus maken met de onderstaande beveiliging er tussen.

https://stroomwinkel.nl/bedienen-monito ... v-65a.html

Is dit wat? hebben jullie advies voor een accu die betaalbaar is?

Ik wil de extra stroom gebruiken voor een koelbox
https://www.dewitschijndel.nl/mobicool- ... /?sqr=koel&

Wat usb stroom en omvormer voor laptop / scheerapparaat

Hoe dik zou de plus kabel naar de start accu moeten zijn en min kan gewoon op het chassis toch?!
Gebruikersavatar
ArieV
Berichten: 397
Lid geworden op: ma sep 11, 2017 17:36

Re: 2de accu

Bericht door ArieV »

Hoe lang wil je de koelbox aan hebben op de accu.
Je koelbox verbruikt 4A per uur.
De 60Ah start accu is er eigenlijk niet voor gemaakt, maar goed bij 50% ontlading heb je 7 uur de tijd tot bij laden.
T5GP-Amsterdam
Berichten: 45
Lid geworden op: zo apr 23, 2017 14:29

Re: 2de accu

Bericht door T5GP-Amsterdam »

Hoi Arie,

Zag dat je zelf lokaal een mooie ombouw hebt gedaan ))

Ik wil ook zoiets maken, maar dan misschien iets meer budget...

Misschien is het id beter om met een gescheiden service accu te gaan werken en de start accu te laten zitten. Ik zat aan het onderstaande te denken, moet nog even nameten of dat onder de stoel past.

https://www.accuserviceholland.nl/dynac ... f-acc.html

Deze om de boel te scheiden
https://stroomwinkel.nl/omvormer-lader/ ... -120a.html

Deze weer om de accu te beschermen tegen diep ontladen
https://stroomwinkel.nl/bedienen-monito ... v-65a.html

omvormer
https://stroomwinkel.nl/omvormer-lader/ ... chuko.html

Klinkt dit beter?

De koelkast kan dan ong 12 uur in bedrijf zijn en dat is prima tijdens het reizen en op locaties kan die op 220v
Gebruikersavatar
ArieV
Berichten: 397
Lid geworden op: ma sep 11, 2017 17:36

Re: 2de accu

Bericht door ArieV »

De spullen zijn prima die je uitgekozen hebt.
Ik zou er alleen nog een goeie batterij monitor bij nemen.
Ik heb toch wel een probleempje gehad omdat ik niet goed mijn accu in de gaten kon houden.
En kwa kabel dikte zou ik minimaal 35mm2 aanraden.
Gebruikersavatar
moosev
Berichten: 476
Lid geworden op: di sep 06, 2016 19:29
Locatie: Hoorn

Re: 2de accu

Bericht door moosev »

Ben bang dat je die accu niet kwijt kan onder de stoel ivm de hoogte. Zelf heb ik gekozen voor een AGM accu omdat die op zijn kant gemonteerd kan worden.
(een Beaut 100Ah bij de pittenspecialist vandaan)
gr
René
T5GP-Amsterdam
Berichten: 45
Lid geworden op: zo apr 23, 2017 14:29

Re: 2de accu

Bericht door T5GP-Amsterdam »

Bedankt voor het meedenken!

De battery protect, beschermd de accu toch. Of bedoel je zo,n bluetooth dongle, zodat je kan zien wat er in zit? kan toch ook met een multimeter?

Vraagje heb ik een slimme dynamo (hoop niet) en hoeveel levert die? 80a?

Ik heb een t5gp uit 2010 zonder luxe dingen en zelfs geen airco...

Kom ik weg met 3 meter kabel voor de plus, naar de bestuurders stoel?
Gebruikersavatar
ArieV
Berichten: 397
Lid geworden op: ma sep 11, 2017 17:36

Re: 2de accu

Bericht door ArieV »

Ik had een ctek bluetooth dongel en die gaf niet echt noukeurig aan hoe vol deze was. Bv savond 12.2v en meter op 80% en smorgens zonder lader stond hij dan in eens op 12.4v 100% vol.
En een multimeter doet de truck ook maar een degelijke monitor werkt makelijker.
Het leeg raken van de accu beschermt je beveiliging wel maar of hij goed opgeladen word meet deze niet.
Mischien schommel je wel weken tussen 50% en 70% lading. Dat is ook niet best voor je accu en waarschijnlijk ook 1 van de redenen dat mijn optima stuk gegaan is.
Gebruikersavatar
Multivan Generation
Berichten: 32088
Lid geworden op: zo jan 14, 2007 14:41
Locatie: Zeeland (Oost)
Contacteer:

Re: 2de accu

Bericht door Multivan Generation »

T5GP-Amsterdam schreef: vr sep 14, 2018 15:15
Vraagje heb ik een slimme dynamo (hoop niet) en hoeveel levert die? 80a?

Kom ik weg met 3 meter kabel voor de plus, naar de bestuurders stoel?
3 meter is wat krap als je het netjes met de bestaande kabelboom mee wilt wegleggen.
Slimme dynamo heb je, zo denk ik, niet; die zijn later gekomen.
Hoeveel die dynamo levert? de meeste T5 GP's hebben een 180 A versie.
...have you ever noticed that some people never have the money to do it right, but can always find the money to do it twice?...
Gebruikersavatar
Vmaxxer
Berichten: 215
Lid geworden op: do mar 08, 2018 21:29
Locatie: Zutphen

Re: 2de accu

Bericht door Vmaxxer »

Ik heb precies dezelfde opzet gedaan (cyrix ct en accu onder de stoel) en dezelfde koelbox (Mobi B40) en ben er een paar weken mee op stap geweest.
Werkt perfect..
Ik heb alleen een standaard 80AH accu onder de stoel en die red het wel aardig en op een camping met stroom pak ik gelijk de 220 aansluiting.

Dan moet je nog wel ff opletten.. als de B40 aan de HH accu hangt zet ik de koeling op maximaal om drinken en voedsel lekker koud te houden maar als je de 220V aansluiting gebruikt moet je wel terug zetten naar ongeveer halve stand anders vriest je bier aan elkaar :ie

Voor volgend seizoen ga ik nog wel opzoek naar een "echte" HH accu die meer AH kan hebben en beter bestand is tegen leegtrekken.
2006 T5 2.5 AXD
T5GP-Amsterdam
Berichten: 45
Lid geworden op: zo apr 23, 2017 14:29

Re: 2de accu

Bericht door T5GP-Amsterdam »

Klopt, voordat je het weet zit je aan een hele lijst met onderdelen, voor een koud biertje dat je ook in de kroeg kan halen ))

Maar het is ook best lekker om af een toe op plekken te staan, waar geen stroom is en iets te hebben.

Maar dan dus heel simpel, een 2de accu parallel, met start beveiliger? Zal best werken alleen is het gevaar dat je 2 start accu's sloopt, omdat die daar niet voor zijn gemaakt (om als service accu te fungeren).

Of toch de de hele lijst en het in 1 keer goed doen, misschien toch wel slim.

Net met a-point gebeld en ik heb een 140amp dynamo. Fikt die 120a cyrix er dan niet meteen uit? Arie? maxxer?

Klopt die koelkast wordt id een vrieskist op de hoogste stand op 220 ))

Iemand een goed adres om de binnen verlichting te vervangen voor led (can bus) en kan ik die makkelijk op de service accu zetten (de achterste 2), misschien radio ook ))
Gebruikersavatar
Vmaxxer
Berichten: 215
Lid geworden op: do mar 08, 2018 21:29
Locatie: Zutphen

Re: 2de accu

Bericht door Vmaxxer »

T5GP-Amsterdam schreef: ma sep 17, 2018 16:05

Net met a-point gebeld en ik heb een 140amp dynamo. Fikt die 120a cyrix er dan niet meteen uit? Arie? maxxer?
Ik weet niet wat ik voor dynamo heb (T5 2.5 uit 2006) maar die 120 cyrix houdt het prima vol.
2006 T5 2.5 AXD
Plaats reactie