Welkom op het weetjewel forum, van en voor Volkswagen Transporter rijders.

Groetjes webmaster Henk-1

klik rechts op de "X" dan verdwijnt dit veld

Verbetering bestaande hifi-installatie T5GP

Ben je bezig met een leuk of ingrijpend project aan je bus. Plaats deze dan hier
Plaats reactie
Gebruikersavatar
JoopOngenae
Berichten: 21
Lid geworden op: 09 jan 2017, 12:22

Verbetering bestaande hifi-installatie T5GP

Bericht door JoopOngenae »

Twee jaar terug heb ik een nieuwe muziekinstallatie ingebouwd in mijn Transporter van 2010. De standaardinstallatie was wel heel basic, alleen 13 cm coax-speakers in de deuren. Dat geeft weinig luisterplezier. Heb toen een Pioneer SPH-DA120 radio en Focal 165as speakers (woofers in de deur, tweeters onder rooster in dashboard) geïnstalleerd. Samen met de ontdreuning van de deuren gaf dit al een flinke verbetering van de kwaliteit.

Op het Duitse T5-forum kwam ik een aantal interessante draadjes tegen met adviezen/gedachten/experimenten over hoe het veel beter kan. En dan gaat het toch weer kriebelen....Eén van de draadjes was gericht op het verbeteren van met name het "mid", met behulp van een kleine woofer en bijbehorende tweeter. Klein, omdat er bijna geen plaats is in het dashboard voor diepe speakers. Het betreft speakers van SO-audio, de SO19neo en SO55neo. Voor het beste resultaat aan te sturen met een externe versterker/DSP. Toevallig werd twee weken terug op datzelfde forum het betreffende speakersetje aangeboden, nooit ingebouwd geweest, nog in de verpakking zelfs. Heb ik toen meteen gekocht en begin vorige week ontvangen.

Afgelopen weekend aan het hobbyen geweest, mijn ervaring zal ik de komende tijd met jullie delen. Moet nog een versterker uitzoeken, dat zal waarschijnlijk de Match PP62 DSP worden. Peter van "The next level" is hier al een stuk verder mee, zie viewtopic.php?f=24&t=56399&start=405. Voor mij is dit allemaal nieuw, heb dus veel gelezen en informatie verzameld.

Ben gestart met het aanpassen van de speakerroosters. Met een figuurzaag de benodigde gaatjes daarin gemaakt en met een Dremel op precies de goede maat geschuurd. Als materiaal voor de "bril" heb ik een stuk kunstof laminaat gebruikt. Dat is vrij stug en toch zacht genoeg om met een figuurzaag te bewerken.

Eerste resultaat:
speakerrooster_onder.jpg
speakerrooster.jpg
speakerrooster2.jpg
Moet uiteraard nog allemaal worden vastgezet (met Butylkit denk ik) en met Alybutyl verstevigd, om trillingen te voorkomen. Dat is werk voor morgen.
Gebruikersavatar
JoopOngenae
Berichten: 21
Lid geworden op: 09 jan 2017, 12:22

Re: Verbetering bestaande hifi-installatie T5GP

Bericht door JoopOngenae »

Vandaag bij de plaatselijke car-hifi-specialist geweest. Deze raadt een andere versterker aan, de Eton STAGE6. Voordelen tov de Match: meer power en flexibeler voor wat betreft aan te sluiten componenten. Betekent echter wel meer inbouwwerk. Moet ik nog over nadenken. Met 6 kanalen kunnen dan alle speakers vol-actief worden aangestuurd, dus zonder extra passieve filters. Ik ga dan wel uit dat er geen subwoofer komt, maar daar heb ik waarschijnlijk geen behoefte aan. Als ik alsnog een subwoofer zou installeren, moeten de mid en high dan passief worden aangestuurd.

Inmiddels iets verder met de inbouw van de neo19 en 55 in het luidsprekerrooster. Speakers vastgezet met butyl en roosters verstevigd met Alubtyl. Voelt lekker solide aan!
IMAG0649[1].jpg
Nu eens gaan kijken of de Eton onder het dashboard is onder te brengen.
Gebruikersavatar
JoopOngenae
Berichten: 21
Lid geworden op: 09 jan 2017, 12:22

Re: Verbetering bestaande hifi-installatie T5GP

Bericht door JoopOngenae »

Inmiddels een beetje verder, speakerset proefgepast in dashboard.
IMAG0662[1].jpg
IMAG0666[1].jpg
Geeft wel een aardig effect. Maar misschien dat ik nog kies voor een "onzichtbare" oplossing, dus verzonken in het rooster en bekleden met luidsprekerdoek.

Project duurt wat langer dan ik had gepland. Oorzaak is dat ik een andere opzet heb gekozen. Ook de woofers in de deuren ga ik vervangen, de speakers zijn vandaag binnengekomen.
IMAG0669[1].jpg
Dit zijn speakers uit dezelfde serie als SO-19 en SO-55. Voelt heel zwaar en solide. Heb gelezen dat deze behoorlijk veel bas kunnen leveren. Is belangrijk omdat ik geen subwoofer ga plaatsen.

Als versterker ga ik waarschijnlijk voor de Eton STAGE4. Betekent dus een deels passieve aansturing van het systeem. De kanalen 1 en 2 voor het hoog en mid, en kanalen 3 en 4 voor de woofers. Voor de benodigde crossover voor hoog en mid zijn dan filters (passief dus) nodig. Dit kan heel eenvoudig met een spoel en een condensator in de plusleiding. De onderdelen hiervoor heb ik besteld, zijn helaas nog niet binnen. De crossover beperkt de frequentie van het mid tot 5Khz, de tweeter begint dan vanaf die waarde. De versterker/DSP zorgt voor een crossover vanaf minimaal 500Hz voor de hele combi. De woofers ontvangen alles beneden de 500Hz, beperkt tot circa 60Hz.

Weer verder als onderdelen zijn bezorgd.
Plaats reactie