Welkom op het weetjewel forum, van en voor Volkswagen Transporter rijders.

Groetjes webmaster Henk-1

klik rechts op de "X" dan verdwijnt dit veld

Roadtrip door Noorwegen

Reisverhalen verslagen die de weetjeweller meegemaakt hebben. Foto verplicht en een leuk verhaal natuurlijk. Moet wel de moeite waard zijn, geen ritje naar de buurman enz.
Gebruikersavatar
Blue Moon
Berichten: 242
Lid geworden op: 25 sep 2013, 20:41

Roadtrip door Noorwegen

Bericht door Blue Moon »

En weg zijn wij… 6 weken om in het Noorden van Noorwegen te geraken, in de hoop het Noorderlicht te zien.

13/09
Brunsbüttel
We rijden door Hamburg, met zijn duizenden containers, zijn enorme kranen, de tunnel onder de Elbe. Daarna nog honderd kilometers noordwaarts, langs de monding van de Elbe, richting Friedrichskoog. Een woud van windturbines.
We steken het Kiel-kanaal over dat de Noordzee met de Oostzee verbindt, een zeer breed en druk kanaal. Net daarna in Brunsbüttel, aan de oude pier, heb je een adembenemend uitzicht op het verkeer in de riviermonding: grote rederijen, verlichte cruiseschepen, die allemaal met kleine sleepboten naar de haven worden gebracht.
Vanavond, vrijdag de 13e, is het volle maan....
Nauwelijks in bed, politiebezoek. Klop klop klop... It's not allowed to stay here... 50 meter verderop, is het wel allowed.... Ga maar na!

Afbeelding

Afbeelding

14/09
We tanken vol in Duitsland en steken de Deense grens over.
Alles is hier zo schoon, zo mooi, goed onderhouden, bijna saai.......
Wij rijden richting Ribe, de oudste stad van Denemarken, met zijn geplaveide straten, zijn kleine haven, zijn prachtige vakwerkhuizen....

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Ten noorden van Esbjerg, tussen Varde en Ringkøbing, is het landschap tussen zee en lagune prachtig: duinen bedekt met wilde grassen en heide, uitgestrekte stranden, natuurgebieden, mooie huisjes, kleine witte kerkjes, maar geen plek om te overnachten... We rijden verder noordwaarts, naar Sondervig, waar we voor het vallen van de avond een parkeerplaats vinden waar we kunnen overnachten, niet ver van de zandsculpturen
's Nachts woedt er een felle wind.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

15/09
Hoe verder je naar het noorden gaat, hoe wilder de kust, met zijn duinheuvels en lagunes.
Wij rijden voorbij de gedenksteen van het zinken van twee Engelse schepen langs deze kust op 24/12/1811, waarbij 1400 mensen omkwamen.
Verder, het Nationaal Park Thy, een landschap van wind, heide en duinen.
We eten onze boterham met een prachtig uitzicht op de haven van Hanstholm.
Verderop langs de weg, een prachtige molen bedekt met shingels, verder een uitkijkhut om trekvogels te spotten.
Maar wat een wind! Is dat normaal?

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Nee, dus. Dit is uitzonderlijk. In Hirthals, bij de check-in van Color Line, krijgen we te horen dat alle veerboten deze zondag zijn opgeschort vanwege de weersomstandigheden: wind van 150 km/uur. Color Line biedt ons een kamer in een motel, om te wachten op de veerboot van morgen - als het weer het toelaat. We brengen de middag door op het noordelijkste puntje van Denemarken, in Skagen. Een prachtig klein haventje waar vandaag een waanzinnige wind waait. De gele huizen met witte deuromlijstingen en rode pannendaken, de oude pakhuizen rond de haven, omgevormd tot restaurants, de visrokerijen.... Avondeten aan het eind van de weg, richting Grenen, op het kruispunt van de Noordzee en de Oostzee, voorbij de vuurtoren. Een zeevos, die de geuren van ons avondmaal heeft geroken, komt ons begroeten, zonder angst en zonder complexen. Onder het maanlicht keren wij terug naar het motel.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

16/09
Sinds ons vertrek hebben we 1650km gereden.
Deze maandagochtend is de wind gaan liggen, de veerboten zijn weer van paraat.
Om 10 uur 's morgens komen we aan bij de pier. We waren gewaarschuwd, er zijn veel passagiers: de vertraging van de dag ervoor moet ingehaald worden... Inderdaad, de boot is vol.
De oversteek gebeurt zonder problemen.
In Kristiansand aangekomen moeten we stoppen bij de douane voor een identiteitscontrole. Niets ernstigs.
We nemen de route 9 richting Evje. Kort voor deze stad slagen we linksaf langs het fjord. Wat is het mooi! Elke hoek van de weg is een foto waard! Even na Rysstad slagen we linksaf. De bergweg loopt tussen rotsen en bergmeren. We passeren een stuwdam. Nog hogerop is het landschap desolaat, een maanlandschap bezaaid met talloze stapeltjes stenen. Het wordt donker en we besluiten te overnachten naast een meertje met rondom stapeltjes stenen.
Het wordt koud, maar geen probleem, we zijn er klaar voor.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

17/09
Het sneeuwt. Alles is wit. Het is magisch. Het landschap is zo anders dan de avond ervoor!
Een busje stopt op de parkeerplaats. De chauffeur belt en lijkt te wachten.
Op het sneeuwtapijt beginnen we te rijden richting Lysebotn, zo'n twintig kilometer verderop.
Op de eerste helling slippen onze winterbanden op de sneeuw en beslissen we de sneeuwkettingen te gebruiken.
We zijn weer weg... amper 50 meter... Achter ons verschijnt de sneeuwruimer, gevolgd door het busje, dat waarschijnlijk de sneeuwruimer had gebeld. De sneeuwkettingen gaan weer af....

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

De kronkelende weg daalt steil af naar Lysebotn: 27 haarspeldbochten. Maar wat een weg!
Nu zijn we aan het einde van het fjord. Een fjord van 42 km tot Stavanger.
We stoppen op de parkeerplaats van Kjerag, met zijn panoramisch restaurant. Het is het vertrekpunt van wandelingen, vooral naar Kjeragbol, een grote ronde rotsblok dat tussen de rotswanden vastzit, een klassiek uitzicht op toeristische brochures. Maar het is te moeilijk en te riskant om bij zo een weer te hiken
De meteo voorspelt nog sneeuw en regen voor de komende dagen, de wandeling naar de Preikestolen waar Paul zo opgebrand is zal een of twee dagen moeten wachten.

Afbeelding

Afbeelding

Richting Stavanger dus, die een aanzienlijke groei heeft doorgemaakt dankzij de exploitatie van offshore olie.
Stavanger, de derde grootste stad van het land, is gemakkelijk te voet te verkennen.
Het oude centrum, vlakbij de haven, heeft zijn karakter behouden. Het telt vele oude, witgeschilderde houten huizen, een tamelijk homogeen geheel, vooral wanneer je zich van de winkelstraten verwijdert. Het is mooi en stil. Morgen stoppen we bij de VVV en bezoeken we het Norsk Oljemuseum, het Noorse oliemuseum.
Ondertussen staan we op een grote parking naast de begraafplaats, begraafplaatsen zijn altijd rustig. En bovendien is er water. En stoelen om een babbeltje te slaan met de buren. N58°57'58''''' E5°42'48'''...

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

18/09
Door de begraafplaats, dan dwars door de rustige, verkeersvrije straten met wit geschilderde houten huizen: in 10 minuten zijn we in het centrum van de stad.
Het oliemuseum is zeer interessant: het vertelt alles over olie, van de oorsprong tot de exploitatie en economische ontwikkeling. De bloei van de stad Stavanger, ooit een stad van vissers en boeren. De Conventie van Genève, die de exploitatie van de natuurlijke rijkdommen verdeelt... Ekofisk... De vreselijke, zware, gevaarlijke werkomstandigheden op de platforms, de ongelukken.... En een kleine zaal over alternatieve energieën.
De herinnering die ik van Stavanger heb, is die van rampen met een zware tol: uitbarsting van een platform, enorme vervuiling, brand op een olieplatform, omkering van een platform... Maar niets ontmoedigt de oliemaatschappijen: er is te veel rijkdom onder de bodem van de zee...

Afbeelding
Gebruikersavatar
Blue Moon
Berichten: 242
Lid geworden op: 25 sep 2013, 20:41

Re: Roadtrip door Noorwegen

Bericht door Blue Moon »

(Vervolg)
Morgen zal het weerbericht beter zijn, goed voor de wandeling naar de Preikestolen.
In de namiddag komen we aan in Jorpeland. Links van de weg is er een super rustplaats, met toilet (en warm water!), mogelijkheid om water te loodsen en te vullen, picknicktafels, een toffe plaats om de nacht door te brengen.
Omdat het nog vroeg is wandelen we naar het kleine nabijgelegen eilandje, dat met het dorp verbonden is door een voetgangersbrug. We overnachten met zicht op de haven, op de parking van de Rema 1000, vlakbij het postkantoor en het politiebureau.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

19/09
Vanochtend is het mooi weer. Snel staan we op de parkeerplaats bij het vertrek punt van het pad naar de Preikestolen, een enorme granieten rots dat meer dan 600 meter boven de fjord uitsteekt.
Goed om te weten: het parkeergeld bedraagt 25€, bij de uitgang te betalen, maar als je in het restaurant gaat lunchen, krijg je een gratis token voor de parking.
De klim duurt ongeveer 2 uur onder een licht bewolkte hemel, met goed zicht op het bergachtige landschap om ons heen.
Het begint sterk. We komen aan op een plateau met een "zip zone", de plaats om overtollige kleding uit te trekken.
Op de steilste plaatsen van het pad zijn er trappen van grote blokken graniet - het werk van Nepalese sherpa's! - en op natte plaatsen zijn de paden bedekt met houten vlonders. Het klimt stevig. Over 4 kilometer is het hoogteverschil 600 meter. Eindelijk komen we aan op het beroemde plateau. Wat een zicht.... Rondom ons, de afgrond. De veerboten daar beneden op het Lysefjord zien eruit als speelgoed. Het uitzicht op de fjord en de bergen is adembenemend. Een paar mensen zitten aan de rand van de afgrond voor de foto. We kwamen vroeg aan en er waren nog niet veel mensen, maar toen we een uur later de plaats verlieten - we wouden niet weg! - was er file voor de selfie op de strategische plaats!
We moeten terug naar beneden. Rond 14 uur zijn we terug aan ons startpunt.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Zouden we niet de brug over de fjord oversteken en aan de andere kant een glimp op de Preikensolen proberen te vangen?
Zo'n dertig kilometer later zien we uiteindelijk van veraf de fameuse rots, vast tussen andere kliffen. Door onze verrekijker zien we het kleine silhouet van de toeristen die daarboven zitten.
Vanavond rijden we niet ver, we keren terug naar ons slaapplaatsje in Jorpeland voor de nacht.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

20/09
De "Scenic route Ryfylke" leidt naar Roldal, via Ardal, Hjelmeland waar je de veerboot neemt naar Nesvik, Erfjord, de nieuwe Lovraeid tunnel, Ropeid, Sauda. Het is bezaaid met toeristische attracties van alle soorten.
Kort voor Ardal draaien we richting Nes om de Rygansfossen-waterval te bereiken. Er zijn veel wegwijzers op de parkeerplaats, maar er zijn geen aanwijzingen van afstand of moeilijkheidsgraad. Onze wandelschoenen leiden ons door koeienweiden en schaapskooien en vervolgens over een steeds steiler en moeilijker pad: grote stenen, modder, natte grond, beekjes, varens en heide. En het klimt, tot aan deze prachtige waterval, verdronken in de mist. Wat een zicht! Onze inspanningen zijn beloond. De zelfde weg naar beneden gaat sneller, ja, maar het glijdt! De eerste op zijn smoel is Paul. Lager val ik van een rots. Oei mijn bil en mijn hoofd.... maar niets ernstigs.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

We steken de oude stenen brug van Hauske over, geflankeerd door een oude molen. Verderop in de fjord is er een zalmkwekerij een van de talrijken.

Afbeelding

Afbeelding

In Hjelmeland steekt de veerboot ons de Josenfjord over.
Verder aarzelen we: de veerboot van Sand naar Ropeid of de brug in Lovraeid? We gaan voor de brug. Dit is de juiste keuze, want sinds de bouw van deze brug is de veerboot van Sand geschrapt.
Park4night meldt een kampeerplaats bij de voormalige Ropeid pier, nu gesloten. Hier heb je een fantastisch uitzicht op de fjord: de opening van de Saudafjord aan de linkerkzijde en de Hylsfjord aan de rechterzijde, Sand aan de andere kant. Een geweldige plek. Op deze pier staat een kunstwerk, een "Waiting room" voor passagiers die naar Sauda of Stavanger reizen. Een gebouw van moderne architectuur, tegen de klif gebouwd, met grote vensters die de fjord en de berg weerspiegelen. Verwarmd, met toiletten, elektriciteit. Fotogeniek de Noorse openbare toiletten! Lat. N 59°29'7'' E 6°12'49'''' N 59°29'7'' E 6°12'49'''.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

21/09
Voor Sauda, is er de Svangdalfossen waterval, die het goede idee heeft om langs de weg te zijn. Geen avontuurlijke wandeling om er te komen.... maar toch meer dan 500 goed begangbare trappen, een deel in cortenstahl, een deel in grote granieten platen. Indrukwekkende waterval: in totaal 180 meter.
In Sauda, stoppen we op de camping voor wat was en de plas. Het weer is vandaag erg mooi, de temperatuur nadert 18° C. In de zon is het gewoon perfect!

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Angelo-anneveld
Berichten: 848
Lid geworden op: 01 jan 2018, 23:22

Re: Roadtrip door Noorwegen

Bericht door Angelo-anneveld »

Super moooii! :groteogen
Gebruikersavatar
J vd Pal
Berichten: 3252
Lid geworden op: 26 jun 2014, 08:41
Locatie: Hoeksche Waard

Re: Roadtrip door Noorwegen

Bericht door J vd Pal »

Prachtige foto's van heel herkenbare locaties.

Kjeragbolten heb ik opgestaan maar inderdaad met het weer dat je beschrijft levensgevaarlijk en niet te doen! Vanuit Lyseboten met de vroege ferry naar Forsand is een aanrader, dan vaar je langs de Preikestolen.

Preikestolen hebben we ook opgestaan 's ochtends vroeg met maar een paar mensen erop en een uurtje later stampvol. Parkeren is wel veel duurder dan een paar jaar geleden, maar toen waren al die mooie trappen er ook nog niet.

Heb je in Stavanger ook het vis inblik museum bezocht? Is in de oude stad en een enorm contrast met het oliemuseum. Die laatste is 100% hightech en het vis inblikken ging vooral handmatig.

Geniet van de rest van de reis en ik verheug mij al op meer mooie foto's, BEDANKT!!
Groeten

Jasper


2002 California Event ACV Reflex Silver
Gebruikersavatar
bvddobb
Berichten: 1497
Lid geworden op: 15 okt 2013, 10:51
Locatie: Utrecht

Re: Roadtrip door Noorwegen

Bericht door bvddobb »

Ah, zoveel bekends! Noorwegen blijft fantastisch, zeker zo buiten het seizoen! Onze afgelopen twee Noorwegen-reizen waren we een deel nog in het seizoen, en hadden toen toch wel wat teleurstellingen w.b. afsluitingen, verboden, drukte, enz. t.o.v. vorige reizen, langer geleden. Jullie hebben de juiste keus gemaakt!

Ook dit is een bekend beeld :winter :
[...] Op de eerste helling slippen onze winterbanden op de sneeuw en beslissen we de sneeuwkettingen te gebruiken.
We zijn weer weg... amper 50 meter... Achter ons verschijnt de sneeuwruimer [...]
Wij zijn wel eens vooraan een hele file met auto's met sneeuwkettingen om een berg afgezakt en toen bleek de achterste auto van de file de sneeuwschuiver... :bonk

En als we jullie routeplan zo lezen: vergeet bij Sauda de Saudavegen niet (de 520). En bij Roldal NIET de tunnel naar het noorden nemen (de E134) maar de oude bergweg, die is nog helemaal te berijden. Dat is so wie so altijd onze Noorwegen-tip: kijk bij tunnels even of je niet de oude weg, hetzij over de pas, hetzij langs het fjord, kunt nemen: vaak kan dat nog, en die zijn meestal oneindig veel mooier dan de tunnel (dat is al gauw...) en heel rustig!
Gebruikersavatar
J vd Pal
Berichten: 3252
Lid geworden op: 26 jun 2014, 08:41
Locatie: Hoeksche Waard

Re: Roadtrip door Noorwegen

Bericht door J vd Pal »

Supertip!! Wij zoeken ook altijd de oude wegen op, veel leuker dan de meeste tunnels.
Dat is so wie so altijd onze Noorwegen-tip: kijk bij tunnels even of je niet de oude weg, hetzij over de pas, hetzij langs het fjord, kunt nemen: vaak kan dat nog, en die zijn meestal oneindig veel mooier dan de tunnel (dat is al gauw...) en heel rustig!
Groeten

Jasper


2002 California Event ACV Reflex Silver
Gebruikersavatar
Pascal-141
Berichten: 10826
Lid geworden op: 12 jan 2007, 22:11
Locatie: Tussen Antwerpen en Brussel

Re: Roadtrip door Noorwegen

Bericht door Pascal-141 »

prachtig !
My current cars:
T3 doka Syncro 5E 2.3i Offroad ombouw
T3 doka Syncro 1.7TD Offroad ombouw
VW Amarok 4Motion highline
T6.1 (2020) 150-DSG ,de nieuwe werkbus
VW Crafter (model 2019) camper
MGA1600
Berichten: 305
Lid geworden op: 21 aug 2019, 09:34

Re: Roadtrip door Noorwegen

Bericht door MGA1600 »

Schitterend land, prachtige trip! Wij hebben een jaar of 3 geleden een dergelijke trip gemaakt, maar dan B&B’s en kleine hotelletjes. Enorm genoten en ons plechtig voorgenomen terug te komen in Noorwegen maar dan met het campertje!
Gebruikersavatar
brugseb
Berichten: 1165
Lid geworden op: 20 nov 2014, 20:56
Locatie: Brugge (B)
Contacteer:

Re: Roadtrip door Noorwegen

Bericht door brugseb »

Salut P&A
super dat we weer mee op reis mogen!
Geniet ervan :zwaai
Bart&Caro
:campingT4
T4 altijd een beetje reizen
check https://carobart.wordpress.com
ex T4 cali 2.4D, nu T4 CE 2.5TDI
Gebruikersavatar
hugopoley
Berichten: 342
Lid geworden op: 18 okt 2018, 14:54
Locatie: Zeeland

Re: Roadtrip door Noorwegen

Bericht door hugopoley »

Wauw wat een mooie foto's!! Noorwegen staat bij ons ook nog eens op het verlanglijstje om eens door te gaan.
Gebruikersavatar
Hanz
Berichten: 4868
Lid geworden op: 14 feb 2015, 22:59
Locatie: Zaanstreek

Re: Roadtrip door Noorwegen

Bericht door Hanz »

Bedankt voor dit mooie verslag. Voor een deel herkenning en mooie herinneringen aan camper/wandelvakantie, voor een deel nieuw en inspirerend.
T4 California 1997 - 2.5TDI/ACV
Walda
Berichten: 721
Lid geworden op: 19 sep 2015, 16:19
Locatie: Joure

Re: Roadtrip door Noorwegen

Bericht door Walda »

Wat worden we weer getrakteerd op zulke prachtig foto's.
Veel genieten nog.

Walter
Gebruikersavatar
Blue Moon
Berichten: 242
Lid geworden op: 25 sep 2013, 20:41

Re: Roadtrip door Noorwegen

Bericht door Blue Moon »

Bedankt aan allen voor jullie reacties!
bvddobb schreef: 24 sep 2019, 11:21
En als we jullie routeplan zo lezen: vergeet bij Sauda de Saudavegen niet (de 520). En bij Roldal NIET de tunnel naar het noorden nemen (de E134) maar de oude bergweg, die is nog helemaal te berijden. Dat is so wie so altijd onze Noorwegen-tip: kijk bij tunnels even of je niet de oude weg, hetzij over de pas, hetzij langs het fjord, kunt nemen: vaak kan dat nog, en die zijn meestal oneindig veel mooier dan de tunnel (dat is al gauw...) en heel rustig!
Bedankt voor de nuttige tip!
Sommige oude wegen zijn nu fietswegen geworden, en verboden voor auto's.
J vd Pal schreef: 24 sep 2019, 11:19
Heb je in Stavanger ook het vis inblik museum bezocht? Is in de oude stad en een enorm contrast met het oliemuseum. Die laatste is 100% hightech en het vis inblikken ging vooral handmatig.
Bedankt voor je hints.
Het blik museum is helaas gesloten voor renovatie tot november 2020...
Gebruikersavatar
Robert 99T4CA
Berichten: 94
Lid geworden op: 06 mei 2019, 23:07
Locatie: Haarlem

Re: Roadtrip door Noorwegen

Bericht door Robert 99T4CA »

Hallo @Blue Moon,

Bedankt voor het mooie reisverhaal, hier halen we zeker tips uit voor onze trip!

Gekke vraag, wij willen dezelfde pond nemen (Hirthals-Kristiansand)... Theoretisch is de T4 Cali 1,95m hoog [Edit: klopt niet, is 1,99m :muur], hebben jullie een ticket gekocht voor een "Auto max. 1,95m hoog" of "Auto/camper max. 2,20m hoog" ?
Laatst gewijzigd door Robert 99T4CA op 30 jun 2021, 15:25, 2 keer totaal gewijzigd.
1999 Volkwagen California, 2.5TDI AJT, 130 pk, 270 Nm, 380.000+ km
Beckontheroad
Berichten: 2138
Lid geworden op: 13 jan 2007, 15:00
Locatie: Utrecht

Re: Roadtrip door Noorwegen

Bericht door Beckontheroad »

Op je hoogte vraag, als t kan ( geen kenteken opvraag/check) heb ik altijd auto afmetingen aangehouden, ter plaatse controles nooit gezien, t is dan laden en weg wezen, zolang je maar een ticket hebt. Wel kans dar ze je gasfles verzegelen.
JB
--==There is a thin line between insanity and genius, I passed that line a long time ago==--
Plaats reactie