Welkom op het weetjewel forum, van en voor Volkswagen Transporter rijders.

Groetjes webmaster Henk-1

klik rechts op de "X" dan verdwijnt dit veld

Roadtrip door Noorwegen (5): Eindelijk het noorderlicht!

Reisverhalen verslagen die de weetjeweller meegemaakt hebben. Foto verplicht en een leuk verhaal natuurlijk. Moet wel de moeite waard zijn, geen ritje naar de buurman enz.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Blue Moon
Berichten: 163
Lid geworden op: wo sep 25, 2013 20:41

Roadtrip door Noorwegen (5): Eindelijk het noorderlicht!

Bericht door Blue Moon »

Richting Tromsø, dus.
Onderweg maken we een omweg naar de Malselva waterval langs een mooie zalmrivier. Trappen zijn over enkele honderd meters gelegd om de zalm te helpen de stroom omhoog te springen. Eind juni, begin juli zijn ze te zien, van de ene trap naar de andere springen ze om de waterval op te gaan.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Na een prachtige weg langs de Balsfjord komen we in Tromsø aan door de Vikran tunnel, gegraven onder de fjord. En dan via een grote brug over de fjord rijden we de stad binnen.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Vanavond is het weerbericht gunstig, de voorspellingen zijn vrij goed, we moeten de beste plaats vinden voor het geval de "show" vanavond plaatsvindt. We zijn op een berg in Kvaloya, een paar kilometer van het centrum van Tromsø. En ja, hoera! er verschijnen prachtige groene lichten aan de noordkant, ze spreiden zich uit in de heldere hemel. En ze beginnen te dansen boven ons hoofd! In Schotland worden ze niet voor niks "mirrie dansers" genoemd! Fantastisch! De intensiteit is misschien niet maximaal, maar voor ons is het magisch! Ondanks de kou - het is ongeveer 0° - blijven we naar de show staren.
Lat N 69°45'32'' Long E 18°51'21''
Ondertussen, een paar meters van ons vandaan, zijn Sámi’s, een autochtoon volk uit het noorden van Sweden, Noorwegen en Finland, drie grote tipi's aan het opzetten. Voor een privé feestje op woensdag, vertellen ze ons. Afwachten dus...

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

8/10

Onder de stad Tromsø zijn er lange tunnels met rotondes en een grote ondergrondse parkeergarage. Ongewoon... Plotseling hebben we geen GPS-signaal meer en moeten we op onze oriëntatiegevoel verder rijden. Gelukkig is er geen risico om verloren te rijden: de geografie van de plaats is eenvoudig: de stad Tromsø ligt op een eiland, in een uitzonderlijke omgeving tussen zee, bergen en fjorden, tussen het vasteland en een ander grote eiland. De brug van ruim een kilometer die de stad verbindt met het vasteland dateert van de jaren '60. Hij is hoog genoeg om grote schepen eronder door te laten varen.

Afbeelding

Afbeelding

We installeren ons op de camping Tromsø.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

In de namiddag steken we te voet de brug over naar het centrum van de stad.
Wat opvalt als je rondwandelt in de stad is het geluid van de gespijkerde banden op het asfalt: het lijkt dat de wagens op grint rijden. Hier boven de poolcirkel is de sneeuw nooit ver weg.
Tromsø is de stad met de grootste kans om het noorderlicht te zien, de stad van de middernachtzon, van de poolnacht.
Tijdens dit seizoen worden de dagen snel korter en neemt het licht snel af, vanaf het begin van de namiddag. Het museum Polstjerna, met zijn zeehondenjachtboot waarvan de mast uit het dak steekt, is gesloten. Daarnaast speelt het museum Polaria met grote bouwstenen.

Afbeelding

Afbeelding

De stad is niet groot, alles is te voet bereikbaar: de haven, de oude pakhuizen...

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Tromsø is ook onlosmakelijk verbonden met de poolexpedities waarvan ze vaak het vertrekpunt is geweest. Een bezoek aan het Polarmuseet, het Poolmuseum, is een must: het is "the place to be" voor iedereen die geïnteresseerd is in het Arctische avontuur. Alles wordt prachtig uiteengezet: de jachtexpedities, de walvisvangst in de 17e eeuw, de jacht op pelsdieren in de 18e eeuw, op zeehonden van 1700 tot nu, de ontdekkingsreizigers in het Noordpoolgebied, de wetenschappelijke expedities van Amundsen, Nansen… Met reconstructies van taferelen, maquettes en veel objecten. Niet te missen!

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Tegenwoordig meren de boten van de Hurtigruten nog steeds in de haven van Tromsø aan. Deze legendarische lijn verbindt alle kuststeden van het land, van Bergen in het zuiden tot Kirkenes in het uiterste noordoosten, zo een 34 tussenstops op 2.700 km!
De Hurtigruten is een echt begrip. Opgericht aan het einde van de 19e eeuw, verzekerde deze reguliere lijn aanvankelijk het hele jaar de postdienst tussen Noord- en Zuid-Noorwegen, ook in het midden van de poolnacht en in de donkere wintermaanden. Tegenwoordig combineert de Hurtigruten-vloot vrachtvervoer, passagiersvervoer en cruises, die de heen- en terugreis in elf dagen maken.

Afbeelding

De futuristische Arctische Kathedraal met zijn strakke lijnen, gebouwd in 1965, is het iconische monument van de stad.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

's Avonds nemen we de kabelbaan die ons naar de top van de berg Storsteinen brengt. Van daaruit hebben we een fantastisch uitzicht op Tromsø, de stadslichten, de omliggende bergen, de fjord, de eilanden. Het is ook een populaire plek om het noorderlicht te bewonderen.
En ja hoor, de groene gloed verschijnt in de lucht, net lang genoeg om het in onze fototoestel en in onze geheugens te griffen...

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

9/10
Sinds we vertrokken zijn verliest onze camper wat koelvloeistof. We controleren en vullen vaak bij, maar het lek lijkt erger te worden: vanmorgen ligt er een plas onder de auto. We moeten nog zeker 3.500 km rijden om thuis te geraken: we kunnen het niet riskeren om zo verder te rijden. Dus... richting de plaatselijke VW garage. Een afspraak wordt vastgelegd voor morgenochtend, voor een diagnose. We keren terug naar de stad voor wat inkopen en gaan daarna terug naar Kvaloya, waar de Sami hun tipi's hebben opgesteld. Er is ook
een foto-shoot aan de gang: de zanger van de band "This Royal Family" poseert voor de hoes van zijn laatste vinyl.
Het feest van de Sami's begint 's avonds, een privéfeest. We horen de echo's, de geluiden van moderne muziek, maar meer niet. Om middernacht lijkt alles voorbij en dooft het licht uit.

Afbeelding

Afbeelding

10/10
We vertrekken vroeg richting de garage. Bye bye de Sami's, dag de rendieren!

Afbeelding

Afbeelding

Om 7u30 zijn we in de garage. Goed nieuws, het lek wordt snel gedetecteerd en de reparatie wordt zonder al te veel kosten uitgevoerd. Het was de dichting bij een sensor. 160 euro. Terug de stad in brengen we een bezoek aan "Perspectivet" waar enkele zeer interessante fototentoonstellingen worden gehouden, onder andere "Red Utopia".
En daarna nemen we afscheid van Tromsø.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Gebruikersavatar
hugopoley
Berichten: 299
Lid geworden op: do okt 18, 2018 14:54
Locatie: Zeeland

Re: Roadtrip door Noorwegen (5): Eindelijk het noorderlicht!

Bericht door hugopoley »

Zo het noorderlicht is echt mooi!!
Flinke caravan trouwens die je op de fot hebt gezet.. :ie
Gebruikersavatar
bvddobb
Berichten: 1319
Lid geworden op: di okt 15, 2013 10:51
Locatie: Utrecht

Re: Roadtrip door Noorwegen (5): Eindelijk het noorderlicht!

Bericht door bvddobb »

hugopoley schreef: di okt 22, 2019 9:56 Flinke caravan trouwens die je op de fot hebt gezet.. :ie
Ja, en dan dat autootje ervoor... Zou die 'em trekken? Kan 3x in die caravan gestald worden! :nuts
Lambiek
Berichten: 390
Lid geworden op: wo sep 04, 2013 20:05

Re: Roadtrip door Noorwegen (5): Eindelijk het noorderlicht!

Bericht door Lambiek »

Mooie foto's en verslag . :campingT4
Gebruikersavatar
J vd Pal
Berichten: 2955
Lid geworden op: do jun 26, 2014 8:41
Locatie: Hoeksche Waard

Re: Roadtrip door Noorwegen (5): Eindelijk het noorderlicht!

Bericht door J vd Pal »

Bedankt voor de prachtige plaatjes en het mooie verslag.
Groeten

Jasper


2002 California Event ACV Reflex Silver
Plaats reactie