Welkom op het weetjewel forum, van en voor Volkswagen Transporter rijders.

Groetjes webmaster Henk-1

klik rechts op de "X" dan verdwijnt dit veld

Lapland 2021

Reisverhalen verslagen die de weetjeweller meegemaakt hebben. Foto verplicht en een leuk verhaal natuurlijk. Moet wel de moeite waard zijn, geen ritje naar de buurman enz.
Gebruikersavatar
bvddobb
Berichten: 1492
Lid geworden op: 15 okt 2013, 10:51
Locatie: Utrecht

Lapland 2021

Bericht door bvddobb »

Dit jaar willen wij een reis door noordelijk Scandinavië, ook wel aangeduid als Lapland, maken. Eigenlijk vorig jaar al, maar om een lang verhaal kort te houden: door Covid gingen een paar dagen vóór we zouden afreizen Finland en Noorwegen op slot. We konden nog net onze bootreizen omboeken naar dit jaar. Het werd toen een reis door de Auvergne en de West-Alpen. Dus dit jaar een dappere tweede poging Lapland!

We hebben zoals we wel vaker doen al geruime tijd ideeën voor specifieke routes en interessante plekken om te bezoeken of te verblijven verzameld op een interactieve inspiratiekaart in Google Maps:

Laplandkaart.JPG

We vertrekken later deze week, Covid volente. Eerst met de boot van Travemünde in Duitsland naar Helsinki in Finland, dan grofweg rond tegen de klok in naar Bergen in Noorwegen, om van daaruit terug te varen naar Hirtshals in Denemarken.

We gaan onderweg ook nog wat familie en bekenden opzoeken, maar verder zullen we tezijnertijd en ter plekke zien wat van alles wat we verzameld hebben of tegenkomen we precies gaan doen. We zullen proberen hier weer een reisverslag bij te houden.
Gebruikersavatar
J vd Pal
Berichten: 3247
Lid geworden op: 26 jun 2014, 08:41
Locatie: Hoeksche Waard

Re: Lapland 2021

Bericht door J vd Pal »

Veel plezier! Ik zie op de kaart een aantal bekende plekken. Het uitzicht vanaf Skogtun camping is super mooi, goede herinneringen aan.
Groeten

Jasper


2002 California Event ACV Reflex Silver
Gebruikersavatar
Deskman
Berichten: 311
Lid geworden op: 15 apr 2016, 17:15
Locatie: 023
Contacteer:

Re: Lapland 2021

Bericht door Deskman »

Je kunt nog een stukje Lofoten meenemen door de pont van Skutvika naar Svolvær te nemen en dan naar het noorden er weer naar Narvik af te gaan. Ik vermoed dat het nu niet heel druk is - minder druk dan in de gewone zomers. Verder een mooie reis - ben benieuwd naar de plaatjes :D

Onze vakantie heeft het ook dit jaar niet gehaald. We gaan altijd in mei een week of 4 en toen zaten vorig jaar én dit jaar al onze favoriete plekken op slot. Dan maar het huis vertimmeren...
"A common mistake people make when trying to design something completely foolproof is to underestimate the ingenuity of complete fools."
Douglas Adams
Gebruikersavatar
moosev
Berichten: 514
Lid geworden op: 06 sep 2016, 19:29
Locatie: Hoorn

Re: Lapland 2021

Bericht door moosev »

Mooie trip! De inspiratie kaarten zijn wel een geweldig idee. Moet ik me ook eens in verdiepen. Wij hebben vorige week nog een stukje Lapland gedaan vanaf Haparanda via Kilpisjärvi en Narvik naar Abisko. Landschap wordt dan steeds indrukwekkender, dus tegen de klok in is een goed plan!
Veel plezier en goede reis.
Gebruikersavatar
bvddobb
Berichten: 1492
Lid geworden op: 15 okt 2013, 10:51
Locatie: Utrecht

Re: Lapland 2021

Bericht door bvddobb »

Deskman schreef: 09 aug 2021, 12:55 Je kunt nog een stukje Lofoten meenemen door de pont van Skutvika naar Svolvær
Wij slaan de Lofoten dit jaar bewust over :nuts , daar zijn we vaker geweest, net als in grote delen van Noorwegen ten zuiden daarvan.
We bezoeken nog familie in de buurt van Alta en willen dan deze keer zo snel mogelijk van daar naar Bergen :ikrij om zo veel mogelijk dagen in Finland en het Hoge Noorden, voor ons minder bekend, te kunnen verblijven.
Gebruikersavatar
bvddobb
Berichten: 1492
Lid geworden op: 15 okt 2013, 10:51
Locatie: Utrecht

Lapland 2021: 1e horde genomen: in Finland aangekomen

Bericht door bvddobb »

donderdag 12 juli

Vandaag reizen we van Utrecht naar Travemünde, om daar vannacht de boot te nemen naar Helsinki, voor het begin van onze grote rondrit. We hebben ruim de tijd, het inschepen begint pas om 23:00, dus we doen het rustig aan. Koffie in het bos bij Ugchelen, Lunch ergens tussen Osnabrück en Bremen, na de laatste Baustelle op dat stuk van de A1 (zou dat ooit afkomen? Zo lang als ik me herinner dat we over die weg rijden zijn ze er aan bezig), en dan ergens uit eten tussen Hamburg en Lübeck. Dat was althans ons idee, maar dat viel tegen: in die streek mogen restaurants alleen nog maar op het terras serveren, en vele restaurants vinden dat niet de moeite waard, en zijn dus gesloten. Zelfs wegrestaurants. We proberen een paar dorpjes naast de snelweg: niks, nergens. Alleen de Macdrives, met lange rijen. Het enkele restaurant dát we vinden, zit helemaal volgereserveerd.

Dus toen maar een leuk plekje weg van de snelweg gezocht en zelf ons potje gekookt!

Afbeelding

Vandaar het laatste stukje naar Travemünde was makkelijk. Alleen na het inschepen nog wel lang wachten vóór we onze hut in konden, omdat alles extra goed werd schoongemaakt i.v.m. de Covid-maatregelen aan boord.

vrijdag 13 juli

Was een zeedag. Superglad zeetje, mooi weer, niks aan de hand.

Afbeelding

Over de Covid-maatregelen onderweg:
  • Aan de grens met Duitsland heeft niemand ergens naar gevraagd;
  • Bij het inschepen in Travemünde heeft niemand ergens naar gevraagd, er was de aankondiging van (en dus het wachten op) de extra grondige schoonmaak, wel kregen we een formulier dat we volgens de inchecker moesten invullen en bij aankomst in Finland inleveren;
  • Aan boord was er het advies om mondkapjes te dragen bij het bewegen door publieke ruimten, maar veel mensen deden het niet en werden daar ook niet op aangesproken;
  • Het ontschepen in Finland ging wel vrij langzaam, omdat daar wél van iedereen het DCC (bijv. coronacheck) gecheckt werd. QR-codelezers hadden ze niet, gelukkig hadden wij ook de geprinte versie. Daarvan werd de tekst nauwkeurig gelezen en vergeleken met onze paspoorten. Het formulier van de Duitse inchecker hadden ze niet nodig... Wie zijn zaakjes daar niet in orde had werd onverbiddelijk uit de rij gehaald om getest te worden en in quarantaine te gaan. Of je bij een positieve test meteen terug de boot op werd gestuurd hebben we niet kunnen zien...
zaterdag 14 juli

Om 09:00 's ochtends komen we aan in Helsinki.

Afbeelding
Laatst gewijzigd door bvddobb op 17 aug 2021, 16:51, 2 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
J vd Pal
Berichten: 3247
Lid geworden op: 26 jun 2014, 08:41
Locatie: Hoeksche Waard

Re: Lapland 2021

Bericht door J vd Pal »

Behouden vaart! en daarna goede reis.
Groeten

Jasper


2002 California Event ACV Reflex Silver
Gebruikersavatar
bvddobb
Berichten: 1492
Lid geworden op: 15 okt 2013, 10:51
Locatie: Utrecht

Lapland 2021 1e etappe: de meren

Bericht door bvddobb »

zaterdag 14 juli - dinsdag 17 juli

De eerste etappe van onze reis zwerven we een paar dagen door het merengebied. We gebruiken daarvoor een aantal tracks die we hebben van een site van motorrijders (de rode tracks vanaf Helsinki). We halen daar wel vaker tracks vandaan: motorrijders en wij hebben een vergelijkbare voorkeur voor rijroutes... Ook nu worden we weer niet teleurgesteld: het is een afwisselend geheel van achterafweggetjes, waaronder ook de nodige onverharde zand-, gruis- en boswegen. Leuk!

Het is al weer een aantal jaren geleden dat we in Scandinavië waren, en in Finland waren we nog nooit eerder. Dus er zijn de eerste dagen weer een heleboel 'eerste ervaringen':

De eerste waterval:

Afbeelding

Het eerste Eland-waarschuwingsbord:

Afbeelding

De eerste zwempartij in natuurwater (pauzeplekje onderweg):

Afbeelding

En de eerste kampeerplaats:

Afbeelding

We waren nog nooit eerder in Finland met onze bus op pad, en een aantal dingen vallen ons wel op:

Het is ontzettend rustig. We komen op onze route echt bijna geen verkeer tegen, en al helemaal geen toeristen. Campers die we tegen komen zijn allemaal Finnen (in drie dagen misschien 10, na onze vorige Noorwegen-ervaring vinden we dat EXTREEM weinig), en verder één Duits echtpaar in een California en een Zwitsers echtpaar in een Mercedesbus. Is dat Covid, of is het hier altijd zo stil, deze tijd van het jaar?

Dan de meren. Ons idee van mooie rust- of wildkampeerplekjes aan de oever van één van die vele Finse meren bleek al snel een illusie. Het is net als bij de Italiaanse meren: je komt gewoon nergens bij de oever! Alle kleine weggetjes ernaartoe zijn privé, met een huisje aan het water en een postbusje aan de weg... Alleen aan de grotere doorgaande wegen heb je soms grotere 'georganiseerde' parkeerplekken, maar dan meteen met badstrand, WC, barbecueplek, veekleedhokjes, enz. En de weg er vlak naast. Dat vinden wij dus niet zo leuk...
Echt een beetje leuk in de natuur wildkamperen met je bus is in het merengebied dus best lastig. Wij hebben dan tot nu toe ook alleen op campings gestaan. En die moet je best zoeken, ze zijn dunner gezaaid dan verwacht. Misschien wordt dat verder naar het noorden beter.

En ze rijden ontzettend langzaam! Echt wennen. Alle maximumsnelheden zijn ook heel laag: waar wij 80 zouden rijden, is het hier 60, waar wij 60 mogen, is het hier 40, en 50 is 30. Dat is echt wennen. Je hebt toch een gevoel van hoe hard je mag in de bebouwde kom, en dat is hier dus al gauw veel te snel. Op veel onverharde wegen mag je dan weer 80... ??? En bij een kruising, waar wij al 5x waren overgestoken of afgeslagen tussen de dwarsstroom, staan ze hier geduldig te wachten tot er echt helemaal NIEMAND meer aankomt, links of rechts! Als die mensen ooit een auto huren in de Randstad, worden ze helemaal gek!
Gebruikersavatar
Deskman
Berichten: 311
Lid geworden op: 15 apr 2016, 17:15
Locatie: 023
Contacteer:

Re: Lapland 2021

Bericht door Deskman »

Je plaatjes komen niet door :(

Ondertussen ook goed nieuws dat Noorwegen op de kaart weer groen is geworden. Scheelt een hoop gedoe.
"A common mistake people make when trying to design something completely foolproof is to underestimate the ingenuity of complete fools."
Douglas Adams
Gebruikersavatar
bvddobb
Berichten: 1492
Lid geworden op: 15 okt 2013, 10:51
Locatie: Utrecht

Re: Lapland 2021

Bericht door bvddobb »

Deskman schreef: 18 aug 2021, 10:24 Je plaatjes komen niet door
Was denk ik iets met settings van het Google album, dat werkt inmiddels natuurlijk weer anders dan eerst, maar zou nu goed moeten staan.
Deskman schreef: 18 aug 2021, 10:24 Ondertussen ook goed nieuws dat Noorwegen op de kaart weer groen is geworden. Scheelt een hoop gedoe.
Vanaf 19 aug vanuit Nederland gezien weer geel…
Gebruikersavatar
Hanz
Berichten: 4830
Lid geworden op: 14 feb 2015, 22:59
Locatie: Zaanstreek

Re: Lapland 2021

Bericht door Hanz »

Fijn dat de foto's nu weer zichtbaar zijn, ik volg jullie verslag graag. Veel plezier in Lapland (mijn favoriete wandelgebied).
T4 California 1997 - 2.5TDI/ACV
Gebruikersavatar
Deskman
Berichten: 311
Lid geworden op: 15 apr 2016, 17:15
Locatie: 023
Contacteer:

Re: Lapland 2021

Bericht door Deskman »

bvddobb schreef: 18 aug 2021, 12:23 Vanaf 19 aug vanuit Nederland gezien weer geel…
Ik zie het… gedoe in een leeg land.
"A common mistake people make when trying to design something completely foolproof is to underestimate the ingenuity of complete fools."
Douglas Adams
Gebruikersavatar
krekwakwol
Berichten: 3717
Lid geworden op: 10 jan 2016, 20:28
Locatie: Gemeente Westerkwartier

Re: Lapland 2021 1e etappe: de meren

Bericht door krekwakwol »

bvddobb schreef: 17 aug 2021, 17:29 zaterdag 14 juli - dinsdag 17 juli

De eerste etappe van onze reis zwerven we een paar dagen door het merengebied. We gebruiken daarvoor een aantal tracks die we hebben van een site van motorrijders (de rode tracks vanaf Helsinki). We halen daar wel vaker tracks vandaan: motorrijders en wij hebben een vergelijkbare voorkeur voor rijroutes... Ook nu worden we weer niet teleurgesteld: het is een afwisselend geheel van achterafweggetjes, waaronder ook de nodige onverharde zand-, gruis- en boswegen. Leuk!

Het is al weer een aantal jaren geleden dat we in Scandinavië waren, en in Finland waren we nog nooit eerder. Dus er zijn de eerste dagen weer een heleboel 'eerste ervaringen':

De eerste waterval:

Afbeelding

Het eerste Eland-waarschuwingsbord:

Afbeelding

De eerste zwempartij in natuurwater (pauzeplekje onderweg):

Afbeelding

En de eerste kampeerplaats:

Afbeelding

We waren nog nooit eerder in Finland met onze bus op pad, en een aantal dingen vallen ons wel op:

Het is ontzettend rustig. We komen op onze route echt bijna geen verkeer tegen, en al helemaal geen toeristen. Campers die we tegen komen zijn allemaal Finnen (in drie dagen misschien 10, na onze vorige Noorwegen-ervaring vinden we dat EXTREEM weinig), en verder één Duits echtpaar in een California en een Zwitsers echtpaar in een Mercedesbus. Is dat Covid, of is het hier altijd zo stil, deze tijd van het jaar?

Dan de meren. Ons idee van mooie rust- of wildkampeerplekjes aan de oever van één van die vele Finse meren bleek al snel een illusie. Het is net als bij de Italiaanse meren: je komt gewoon nergens bij de oever! Alle kleine weggetjes ernaartoe zijn privé, met een huisje aan het water en een postbusje aan de weg... Alleen aan de grotere doorgaande wegen heb je soms grotere 'georganiseerde' parkeerplekken, maar dan meteen met badstrand, WC, barbecueplek, veekleedhokjes, enz. En de weg er vlak naast. Dat vinden wij dus niet zo leuk...
Echt een beetje leuk in de natuur wildkamperen met je bus is in het merengebied dus best lastig. Wij hebben dan tot nu toe ook alleen op campings gestaan. En die moet je best zoeken, ze zijn dunner gezaaid dan verwacht. Misschien wordt dat verder naar het noorden beter.

En ze rijden ontzettend langzaam! Echt wennen. Alle maximumsnelheden zijn ook heel laag: waar wij 80 zouden rijden, is het hier 60, waar wij 60 mogen, is het hier 40, en 50 is 30. Dat is echt wennen. Je hebt toch een gevoel van hoe hard je mag in de bebouwde kom, en dat is hier dus al gauw veel te snel. Op veel onverharde wegen mag je dan weer 80... ??? En bij een kruising, waar wij al 5x waren overgestoken of afgeslagen tussen de dwarsstroom, staan ze hier geduldig te wachten tot er echt helemaal NIEMAND meer aankomt, links of rechts! Als die mensen ooit een auto huren in de Randstad, worden ze helemaal gek!
Mooie foto's.
Wat me opvalt bij de kampeerplek, heb je de bus achter nu zo zwaar beladen of kun de de vering zo aanpassen dat de bus recht staat.
Groet, Arnold
T5 2.5TDI 96kw bj 2008
Gebruikersavatar
bvddobb
Berichten: 1492
Lid geworden op: 15 okt 2013, 10:51
Locatie: Utrecht

Re: Lapland 2021 1e etappe: de meren

Bericht door bvddobb »

krekwakwol schreef: 18 aug 2021, 19:08 Wat me opvalt bij de kampeerplek, heb je de bus achter nu zo zwaar beladen of kun de de vering zo aanpassen dat de bus recht staat.
:knipoog Dat laatste. We hebben luchtvering met een automatische waterpasfunctie. Luie kampeerders….
Gebruikersavatar
krekwakwol
Berichten: 3717
Lid geworden op: 10 jan 2016, 20:28
Locatie: Gemeente Westerkwartier

Re: Lapland 2021

Bericht door krekwakwol »

Cool!!!
Groet, Arnold
T5 2.5TDI 96kw bj 2008
Plaats reactie