Welkom op het weetjewel forum, van en voor Volkswagen Transporter rijders.

Groetjes webmaster Henk-1

klik rechts op de "X" dan verdwijnt dit veld

Noorwegen 2021 (7 - Senja-Tromsø)

Reisverhalen verslagen die de weetjeweller meegemaakt hebben. Foto verplicht en een leuk verhaal natuurlijk. Moet wel de moeite waard zijn, geen ritje naar de buurman enz.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Blue Moon
Berichten: 231
Lid geworden op: 25 sep 2013, 20:41

Noorwegen 2021 (7 - Senja-Tromsø)

Bericht door Blue Moon »

Zaterdag 9/10
Het weer speelt ons parten... De regen vergezelt ons de hele weg naar Senja... In Finnsness, voor de grote brug die het eiland met de vaste grond verbindt, slaan we water en proviand in.

Afbeelding

Een knipoog op een toiletdeur, van een zekere Erik Satie, ja ja!

Afbeelding

Onder de regen lijkt het landschap nog desolater. Geen enkele levende ziel, geen enkel rendier of eland, en het schemert al. We bereiken het uitzichtpunt dat over de weg uitkijkt, naar de fjord en de vele kleine lichtjes langs de weg. (N 69°25'23'' E 17°30'15'')

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Zondag 10/10
Het regende, het regent, het zal regenen...
Kletsnatte zondag... Van fjord naar fjord, verbonden door tunnels, reizen we langs de noordkust van het eiland.

Afbeelding

Er is geen gebrek aan plaatsen om te stoppen en de ene is nog aantrekkelijker dan de andere. Het Gouden Toilet, bijvoorbeeld, met een grote parkeerplaats, een geweldige locatie naast het strand, met banken, tafels en bbq. Je krijgt niet elke dag een gouden toilet! En dan nog gratis ook!

Afbeelding

Afbeelding

Het uitzicht op het kleine vissersdorpje Husøy is mooi maar verliest wat van zijn kleuren onder de druilerige hemel. Husøy betekent "het huizeneiland". Het eiland is met het land verbonden door een dijk waarnaast een vissershaven zich nestelt. Na de bouw van de dijk gingen de mensen hun huizen bouwen op het eilandje. Daar is er alles wat nodig is voor de vissersgemeenschap: een school, een winkel...
Vreemd genoeg wordt de siesta hier gehouden: volgens de legende zou een Spaans schip bij Husøy schipbreuk hebben geleden. De overlevende zeelieden vestigden zich hier en hun nakomelingen hebben de oude gewoonte in stand gehouden.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

We verlaten Senja zoals we het zijn binnengekomen: onder de wolken. Maar ze maken het licht ook bijzonder, het uitzicht indrukwekkend, wat wij ook mooi vinden. De veerdienst Botnham-Brensholmen op het eiland Kvaløya draait in deze dalperiode op een laag pitje. Vanavond, om 18 uur, brengt de veerboot ons dichter bij Tromsø, wat ons kilometers rijden bespaart.

Afbeelding

Afbeelding

Om 19u staan we op een parkeerterrein net voor de brug naar het eiland Sommarøy. (N 69°37'17'' E 18°3'31'')

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


Maandag 11/10
Sommarøy, het zomereiland. Snel de bagage doorzoeken om ons zwempak te vinden, ons installeren op het warme zand, en in het lauw water springen... Hummm! Het zal niet voor vandaag zijn...
De plaats is prachtig, de zee turquoise, bezaaid met eilandjes, enkele kleine witte zandstranden.
In Sommarøy hebben de inwoners besloten de tijd af te schaffen. Ja, echt waar! In de zomer gaat de zon 68 dagen niet onder, en in de winter zijn er 48 dagen duisternis. In de zomer is het niet ongebruikelijk om bijvoorbeeld om 2 uur 's nachts het gras te maaien of de ramen te kuisen. De inwoners willen dus meer flexibiliteit in hun werktijden, zij willen niet aan tijdsbeperkingen gebonden zijn. Om hun eis voor een "tijdloze zone" te verwezenlijken, hebben zij hun horloges opgehangen aan de balustrade van de brug die het eiland met het vasteland verbindt. En in het parlement in Oslo vernielden ze symbolisch een klok. Daardoor haalde dit piepkleine eilandje de voorpagina's: mooi toeristische publiciteitsstunt!

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Hillesøytoppen, de hoogste top op Sommarøy, ligt 211 meter boven de zeespiegel. Helemaal aan het eind van het eiland, leidt een pad erheen. Het regent eventjes niet, we profiteren ervan om de benen te strekken. De klim is vrij steil, maar niet eng. Daarboven is het uitzicht adembenemend over de kleine baaien met hun witte zandstranden en turquoise water, over de eilanden en rotsen en het elegante lint van asfalt en bruggen dat het eiland met het vasteland verbindt.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

In de namiddag installeren we ons in een camping in Tromsø, dicht bij de houten hut waar de barbecue staat.
Het weer is nog steeds bewolkt, helaas is er de komende dagen weinig kans om het noorderlicht te zien in Tromsø...
Tromsø Lodge & Camping is een goede camping, zeer dicht bij het stadscentrum, goed uitgerust, zeer schoon, met een mooie keuken, douches inbegrepen in de prijs, wasmachine (100 NOK, niet goedkoop) en gratis droger. De prijs is 325NOK per nacht.
(N 69°38'54'' E 19°0'53'')

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Nu we het over veel geld hebben, hier is een klein idee van de prijzen hier.
10 NOK = 1 €, dat is makkelijk.
De prijs van brood varieert, reken ongeveer 4€ voor een brood. Een liter volle melk 1,94€. Boter 250gr 4,49€. Een doos paté 200gr 1,35€. Salami 125gr 2,49€. Een kilo bananen 2€. Verse pasta 1,46€, genoeg voor 2 personen, en het kookt sneller dan droge pasta, wat gas bespaart. Vers fruit en verse groenten zijn duur, dus kan je het beste uitkijken naar speciale aanbiedingen. Of val af en toe terug op diepvries- of ingeblikte groenten.
De prijs van diesel varieert sterk tussen tankstations en regio's. Wij betaalden tussen € 1,439 en € 1,709 per liter, en bij sommige pompen is het zelfs nog duurder.
Het leven is dus duurder dan thuis, maar ook weer niet "verschrikkelijk duurder".
Wees voorzichtig, in Noorwegen vind je geen Campingaz tanks, ze verkopen alleen propaan vanwege de lage temperaturen, butaan is onbruikbaar onder 0°.

Dinsdag 12/10

Aangezien de regen overgaat in sneeuw en we het hoogste punt bereikt hebben, is het tijd om onze warme kleren uit te halen. Een trucje: voor vertrek verpakken we de kleren die niet direct nodig zijn luchtledig en we nemen het pompje mee om de inhoud van de zakken tijdens de reis te veranderen. Geweldig ruimtebesparing!

Afbeelding

Afbeelding

De wandeling door het stadscentrum in de koude regen eindigen we bij de Brouwerij Mack, de "noordelijkste brouwerij ter wereld", die verschillende soorten bier produceert en op de markt brengt. De thuisbrouwer kan hier zijn ingrediënten kopen. De winkel verkoopt ook Belgische bieren, maar tegen Noorse prijzen... De Ølhallen bar, naast de brouwerij, stelt 72 verschillende biersoorten voor, waaronder de beste bieren van Brouwerij Mack. Het is een iconische plek in de stad.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


Woensdag 13/10
We hebben nu 5450 km gereden sinds ons vertrek van thuis uit, het begint te sneeuwen terwijl ik schrijf. Tijd om weer naar het zuiden te gaan. We pakken alles in, de kleren zijn gewassen en droog, het vuile water is afgetapt, het schone water is bijgevuld: we kunnen vertrekken.

Afbeelding
Gebruikersavatar
websurfer
Berichten: 710
Lid geworden op: 24 okt 2014, 23:03
Locatie: Beverwijk

Re: Noorwegen 2021 (7 - Senja-Tromsø)

Bericht door websurfer »

we volgen met veel plezier jullie foto reis
jaloers makend en geeft veel inspiratie om deze reis toch zelf ook te gaan plannen voor de nabije toekomst
Zijn de campings een beetje goed te doen (aantallen en uitrusting ?)
wild kamperen is aanlokkelijk maar toch net 1 stapje te veel voor ons de eerste keer :) vandaar de vraag
En gelukkig mogen we binnenkort ook weer naar Tromso (8 Dec vertrek) voor de 3e keer
Wel met het vliegtuig en hotel maar toch........
elke keer weer genieten van de reis en het vooruitzicht

goede reis verder en we blijven volgen

Ps wat een mooie foto's
Happy with the :driveT4 Driver Michael
2.5 tdi chipped to 130 pk 310 dkm
Gebruikersavatar
Rafke 108
Berichten: 690
Lid geworden op: 19 nov 2007, 12:34
Locatie: Druivenstreek - Vlaams-Brabant België

Re: Noorwegen 2021 (7 - Senja-Tromsø)

Bericht door Rafke 108 »

Geniet ervan!

Ziet er weer super uit!
T4 Caravelle & T6.1 California
Vroeger T5 Multivan 04 & T5 Caravelle 07

Facebook: Raf Deveuster
Instagram: rafdeveuster


Afbeelding
Gebruikersavatar
Hanz
Berichten: 4785
Lid geworden op: 14 feb 2015, 22:59
Locatie: Zaanstreek

Re: Noorwegen 2021 (7 - Senja-Tromsø)

Bericht door Hanz »

Fraai verslag, een plezier om te lezen. Die ene foto met twee borden boven elkaar, typisch Scandinavisch. Voor het geval dat je denkt dat hier alleen elanden oversteken, nee pas op! Ook rendieren. Alsof dat iets uitmaakt als ze voor je auto springen :ie
T4 California 1997 - 2.5TDI/ACV
Gebruikersavatar
Blue Moon
Berichten: 231
Lid geworden op: 25 sep 2013, 20:41

Re: Noorwegen 2021 (7 - Senja-Tromsø)

Bericht door Blue Moon »

websurfer schreef: 13 okt 2021, 18:01 Zijn de campings een beetje goed te doen (aantallen en uitrusting ?)
wild kamperen is aanlokkelijk maar toch net 1 stapje te veel voor ons de eerste keer :) vandaar de vraag
Beste websurfer,
Bedankt om ons te volgen.
Voor ons is Noorwegen het beste land om wild te kamperen. Je vindt gemakkelijk plaatsen en je mag staan waar je wil, mits rekening houden met het "allemansrecht" (te googelen). Je staat er meestal mooier dat op de campings, omdat je zelf je plaats kiest.
Er bestaat een officiële folder van de campings in Noorwegen, zeer compleet en gedetailleerd.
Veel campings zijn enkel in de zomer open.
Daar je in december naar Tromsø rijdt, bezoek dan eens de camping van Tromsø, die voor ons heel goed staat ivm ligging, properheid, service...
Noorwegen is een heel gemakkelijk land om met de camper te reizen.
Geniet van je toekomstige reis!
Plaats reactie