Welkom op het weetjewel forum, van en voor Volkswagen Transporter rijders.

Groetjes webmaster Henk-1

klik rechts op de "X" dan verdwijnt dit veld

Noorwegen 2021 (8 - re-Lofoten)

Reisverhalen verslagen die de weetjeweller meegemaakt hebben. Foto verplicht en een leuk verhaal natuurlijk. Moet wel de moeite waard zijn, geen ritje naar de buurman enz.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Blue Moon
Berichten: 231
Lid geworden op: 25 sep 2013, 20:41

Noorwegen 2021 (8 - re-Lofoten)

Bericht door Blue Moon »

Ongeveer 20 km ten noorden van Tromsø is er een camping die ook chalets verhuurt, Camping Skittenelv, die we willen bezoeken. Niet om er deze keer te blijven, maar voor later, wie weet? We gaan er eens kijken. Het terrein is prachtig, direct aan de rand van de fjord, met grote grasplaatsen, kampvuren en een buitenzwembad. Alles is gesloten, geen bewoners in dit seizoen. Eerlijk gezegd, behalve genieten van de prachtige natuur, is er niet veel te doen in de omgeving... De camping in Tromsø heeft het voordeel dat het heel dicht bij de stad ligt.
Onderweg, een Sami rendier boerderij.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

We gaan terug naar Kvaloya en de berg waar we twee jaar geleden de nacht doorbrachten en het noorderlicht zagen.
Deze keer leidt Waze ons niet over de bekende weg, via de twee bruggen (de ene verbindt Tromsø met het vasteland, de andere met het eiland Kvaloya), maar door een 3,5 km lange tunnel die onder de fjord doorloopt. Het laagste punt van de tunnel ligt 102 meter onder de zeespiegel! Verder, aan de rand van de weg langs de fjord, een kudde rendieren. Prachtig!

Afbeelding

Het begint langzaam te sneeuwen. Voordat het donker wordt, maken we nog een kleine omweg naar de andere kant van het eiland Kvaloya.

Afbeelding

Afbeelding

We parkeren op het grind boven de heuvel, een startpunt voor wandeltochten en een plek om adelaars en rendieren te observeren... en het noorderlicht als het zich laat zien.
Het is een van onze favoriete slaapplaatsen. Een schitterende plek, met aan de ene kant uitzicht op het eiland Kvaloya en aan de andere kant, in de verte, op Tromsø bij het vliegveld.
Een andere busje komt hier ook parkeren. 's Avonds zullen enkele auto's hun banden komen testen op de bevroren weg.
(N 69°45'32'' E 18°51'21'')

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


Donderdag 14/10

's Morgens is het spektakel magisch.
We gaan terug op de weg naar Tromsø. De rendieren zijn er nog steeds, aan de andere kant deze keer.
Dan de bruggen over Tromsø, en de Arctische Kathedraal.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

We besloten de streek te verlaten door een lus te maken naar de Lyngen fjord. Na een overtocht met de veerboot volgen wij de prachtige fjord langs de westkust.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

We nemen de E6. Een heel mooie weg, sneller maar ook soberder. In de omgeving van Bardu houden we een pause in het openluchtmuseum met oude huizen uit de streek.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Wanneer de karrensporen kunst worden...

Afbeelding

... en de fietsers zich te pletter rijden om ze te ontwijken!

Afbeelding

Daar moesten wij in de remmen!

Afbeelding

We hadden er al een paar dagen over nagedacht: waarom gaan we niet terug naar het zuiden via de Lofoten om de veerboot in Moskenes te nemen naar Bodø? Het kost wel meer tijd dan de E6, maar het weerbericht op de Lofoten is de komende dagen niet al te slecht. Gunstig voor noorderlichten!
Bij Bjerkvik slaan we dus af naar de E10. 's Avonds zijn we niet ver van Lødingen.
(N68°30'8" E16°5'44")

Afbeelding


Vrijdag 15/10

Inderdaad, vandaag zijn de goden met ons, de zon schijnt.
Wat zijn de Lofoten mooi in dit licht! Met veel plezier nemen we de E10, de ruggengraat van de Lofoten, onder het prachtige lage herfstlicht. De witte pieken, het glinsterende water...

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Vanaf Fiskebøl is de kleine kustweg die naar Laukvik leidt prachtig. Het heet Midnattsolveien, de middernachtzon weg. Laukvik is welbekend bij liefhebbers van de midnight sun. We houden ook van de oktoberzon die de plek overspoelt met zijn prachtige licht. Enorme visdroogrekken staan achter de kleine haven, tegen de achtergrond van de bergen.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Een korte stop bij het toeristenbureau in Svolvaer. Van de drie komende nachten zal de komende nacht het gunstigst zijn voor het noorderlicht, legt de dame bij de receptie uit aan twee Spaanse toeristen die een "noorderlichtsafari" willen boeken. De informatie valt niet in dovemansoren...
Net voor de brug die het eiland Austvågøy met het eiland Gimsoy verbindt, slaan we rechtsaf. Daar heb je aan beide kanten uitzicht op de zee: de Noorse Zee in het noorden, de Vestfjorden in het zuiden. De plaats is heel open.
En dan gebeurt eindelijk wat moest gebeuren: een noorderlicht. Oh, nog niet de grote, maar toch! Wat een spektakel boven onze hoofden!
(N68°19'19" E14°18'66")

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Zaterdag 16/10

Vandaag vindt er een soort voedingssalon plaats in Leknes. Aangezien er in dit seizoen niet veel evenementen op de eilanden zijn, besluiten we een kijkje te gaan nemen. We verlaten de E10 en nemen de weg 815: zo volgen we de kustlijn. Schitterende Lofoten!

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

In Leknes doen we eerst wat boodschappen. Het winkelcentrum, het grootste van de Lofoten, is erg druk op deze zaterdag. Het is .
Het "Matfestivalen i Lofoten" brengt een aantal restauranthouders en plaatselijke producenten van gebak en wafels, visproducten, vleeswaren, kazen... bijeen. Interessant om wat lokale specialiteiten te proeven en te kopen, maar meer ook niet.
's Avonds keren we terug naar de plaats waar de hemel ons vannacht zijn werk heeft gedaan, in de hoop dat hij dat vandaag weer zal doen. Maar tevergeefs...
(N68°16'24" E14°17'36")

Afbeelding


Zondag 17/10

Twee kleine zwarte wolken zweven over Blue Moon.
De laatste twee of drie dagen was de koude start een beetje moeilijk. Is de batterij aan het verzwakken? Gisteren riskeerden we het niet om de stationaire verwarming aan te zetten, die verbruikt veel energie als hij aanslaat. Maandag laten we het testen.
En dan heeft onze tweede Campingaz fles net de geest gegeven... We hebben wel een plan B, ons kleine brander en twee kleine flesjes maar dat is niet ideaal…

Afbeelding

Sommigen zijn niet bang voor koud water... In Flakstad is de surfschool erg populair.

Afbeelding

Afbeelding

Vanavond zijn we in Ramberg, op de camping. Zeer goed gelegen, aan een wit zandstrand. Pas als we ons geïnstalleerd hebben, merken we dat de keuken gesloten is "wegens covid"... We spreken de receptie aan en mogen hem toch gebruiken, we zijn toch bijna alleen in dit seizoen.
(N 68°5'31'' E 13°14'3'')

Afbeelding

Vanavond waait het hard genoeg om een eland weg te blazen. Tijdens een opklaring verschijnen lichten aan de hemel maar de wolken komen de show bederven. Het noorderlicht is een spektakel, het wordt ervaren als een vuurwerk. Een ervaring die foto's niet kunnen vastleggen. Je kleedt je kleedt warm aan, je gaat naar buiten, je vergeet de kou en de wind.
We drinken een beetje verbeterde rum om ons op te warmen. (Met dank aan Marc!)

Afbeelding

Afbeelding
Gebruikersavatar
J vd Pal
Berichten: 3214
Lid geworden op: 26 jun 2014, 08:41
Locatie: Hoeksche Waard

Re: Noorwegen 2021 (8 - re-Lofoten)

Bericht door J vd Pal »

Wat een geweldige beschrijving en foto's weer! Bedankt dat jullie ons zo mee laten genieten van jullie prachtige reis.
Groeten

Jasper


2002 California Event ACV Reflex Silver
Gebruikersavatar
Busfever
Berichten: 221
Lid geworden op: 24 jun 2019, 19:47
Locatie: gem. Bunnik
Contacteer:

Re: Noorwegen 2021 (8 - re-Lofoten)

Bericht door Busfever »

Weer wouw, ik kan er geen genoeg van krijgen. :jump
Gebruikersavatar
Muug
Berichten: 534
Lid geworden op: 30 aug 2012, 16:38

Re: Noorwegen 2021 (8 - re-Lofoten)

Bericht door Muug »

Wat een mooie foto's!
Ook erg aangenaam en gezellig om te lezen.
Maar die foto's maken het echt wel af.
Mag ik je vragen met welke camera je fotografeert? Het lijkt ook wel dat je bepaalde settings hebt ingesteld, want alle foto's hebben een gelijkaardige kleur- en contraststijl. Of heb je gewoon een erg goeie smartphone en heb je een leuke kleur- en contrastfilter gevonden? Ik hoor het graag!
Paul
Mijn voorsteltopic: viewtopic.php?t=69052
Plaats reactie