Welkom op het weetjewel forum, van en voor Volkswagen Transporter rijders.

Groetjes webmaster Henk-1

klik rechts op de "X" dan verdwijnt dit veld

Vijfde versnelling problemen

VW T4 camper vragen nieuwbouw en zelfbouw
Plaats reactie
JMu
Berichten: 1
Lid geworden op: 08 jun 2022, 17:15

Vijfde versnelling problemen

Bericht door JMu »

Beste allemaal,

Wij lezen al een tijdje af en toe mee op dit forum aangezien wij voor langere periode op reis zijn met onze T4 California, en al redelijk wat technische mankementen hebben gehad.

Het probleem waar we nu tegen aanlopen hebben we echter niet helemaal soortgelijk kunnen terugvinden hier.

Tijdens het rijden ging namelijk plots de pook niet meer goed de vijfde versnelling in. Het klonk alsof de koppeling niet goed ingedrukt was maar dit was niet de oorzaak. Later merkten we ook dat bij stationair draaien de pook wel gewoon de vijfde versnelling in gaat maar er meteen weer uitschiet. Als de motor uitstaat blijft hij er wel in maar bij de lichtste trilling kan hij er al uitschieten.

Nu zagen we enkele posts hier waarin mensen zeiden dat de vijfde versnelling eruit schoot en dit opgelost was door de versnellingsbakolie te verversen of bijvullen. Echter zagen we daar nergens melding van dat de pook tijdens het rijden niet goed in de versnelling gaat. Ook zagen we soortgelijke problemen waarbij 'het 'bolletje' de oorzaak was.

We zijn inmiddels hier in Frankrijk langs een aantal garages geweest, die allemaal aangeven dat het niet de olie kan zijn en vooral ook allemaal geen zin of tijd hebben om echt te kijken of alleen de vijfde versnelling te repareren. Het enige wat ze kunnen/willen doen is de hele bak vervangen, wat natuurlijk een erg prijzige klus is, dus het liefst lossen we dit op een andere manier op.

Heeft iemand hier een idee wat het probleem precies zou kunnen zijn en of dit gerepareerd kan worden ipv een hele nieuwe versnellingsbak?

En of het kwaad kan om gewoon verder te rijden zonder de vijfde versnelling te gebruiken?

Alle adviezen zijn welkom!
Gebruikersavatar
Snautzer
Berichten: 3672
Lid geworden op: 27 jun 2015, 21:45

Re: Vijfde versnelling problemen

Bericht door Snautzer »

Schakel bolletjes.
JorisenLilian
Berichten: 73
Lid geworden op: 05 jan 2021, 20:55

Re: Vijfde versnelling problemen

Bericht door JorisenLilian »

Ik zou ook eerst zoeken bij de schakelbolletjes. Makkelijkst en goedkoopst.
Vorige zomer ook een soortgelijk probleem gehad. De bol direct op de bak was toen kapot en daardoor was het de eerste versnelling bijna niet te selecteren en als je hem al had schoot die er vrij makkelijk uit. Dat had ook deels te maken met een versleten kantelsteun waardoor de motor iets meer kantelde dan wenselijk en hem soort van uit de versnelling trok. Maar dat was vooral als je op de motor remde.

Zoals vaker bij een T4 heeft Peter een filmpje/tekst gemaakt om het te verduidelijken :yes . In principe moet je overal zo bij kunnen al dan niet met wat gepiel en heb je alleen basisgereedschap nodig.

Dit is wellicht ook nog interessant
viewtopic.php?p=481344&hilit=schakelbollen#p481344

Waar zit je in Frankrijk? Dan kunnen mensen nog gericht advies geven over mogelijke garages.
T4 California 2.5TDI ACV '96
Plaats reactie